, , , ,

Top 10 meest kleurrijke vogels ter wereld

Geelvleugelara - Top 10 meest kleurrijke vogels ter wereld

Meest kleurrijke vogels ter wereld

De prachtig felgekleurde veren kunnen vogels helpen leden van hun soort te identificeren en prooien af ​​te leiden. Lees meer…


Lees hier → meer over vogels op deze website.


Top 10 meest kleurrijke vogels ter wereld

Bron: theworldten.com


10. Quetzal

Quetzal

Quetzal

De schitterende quetzal is een vogel uit de quetzaltrogon-familie. De vogel is te vinden van Chiapas, Mexico tot westelijk Panama. De quetzal is wereldwijd beroemd om zijn kleurrijke veren. Het is de nationale vogel van Guatemala en de afbeelding ervan staat op de vlag en het wapen van het land.

Deze soort wordt 36 tot 40 cm hoog. De schitterende quetzal is in de eerste plaats een fruitetende vogel. Ze voegen echter ook insecten, kikkers en hagedissen toe aan hun dieet.


9. Blauwe pauw

Blauwe pauw

Blauwe pauw

De Indiase pauw (blauwe pauw) is een pauwsoort afkomstig uit het Indiase subcontinent die in verschillende andere landen is geïntroduceerd. Ze zijn felgekleurd, met waaierachtige veren die overwegend blauw zijn. Blauwe pauwen zijn grote vogels met een maximale lengte van 195 tot 225 centimeter van snavel tot staart.

Het zijn alleseters en voeden zich met zaden, insecten, fruit, kleine zoogdieren, reptielen en kleine slangen.


Zie hier de Top 10 mooist zingende vogels ter wereld met geluid!.


8. Rode kardinaal

Rode kardinaal

Rode kardinaal

Deze kardinaal is een vogel uit het geslacht Cardinalis. Ze zijn te vinden in het zuidoosten van Canada, het oosten van de VS, Mexico, Belize en Guatemala. Het is een middelgrote zangvogel met een lichaamslengte van 21 tot 23 centimeter.

Rode kardinalen eten voornamelijk onkruidzaden, granen en fruit. Ook eten ze slakken en insecten, waaronder kevers, krekels en sprinkhanen.


Zie hier de Top 25 meest getelde vogels Nederland 2023.


7. Vorkstaartscharrelaar

Vorkstaartscharrelaar

De vorkstaartscharrelaar is een Afrikaanse vogel uit de familie van de rolcoraciidae, die voornamelijk voorkomt in Afrika bezuiden de Sahara en het zuidelijke Arabische schiereiland. Ze eten vooral insecten, hagedissen, schorpioenen, slakken, kleine vogels en knaagdieren.

Zijn nest bevindt zich in een natuurlijk gat in de boom waar hij zijn eieren kan leggen voor de voortplanting.


Zie hier de Top 10 dieren die overleven in extreem koud weer.


6. Goudfazant

Goudfazant

Goudfazant

De goudfazant (Chinese fazant) komt oorspronkelijk uit de bossen van de bergachtige streken van West-China. Ze zijn nu ook in veel andere landen te vinden.

Hieronder het Verenigd Koninkrijk, Canada, de Verenigde Staten, Mexico, Colombia, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië, Uruguay, de Falklandeilanden, Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland.

De lengte van volwassenen fazant is ongeveer 90 tot 105 centimeter. Goudfazanten eten voornamelijk bessen, larven, zaden en andere soorten vegetatie.


Zie hier de snelste vogel ter wereld, met schitterende video’s.


5. Goulds amadine

Goulds amadine

Goulds amadine

De Goulds amadine is één van de meest kleurrijke zangvogels die afkomstig is uit Australië. Het is felgekleurd met groene, gele en rode aftekeningen, vrouwtjes zijn minder felgekleurd.

Een groot verschil tussen de geslachten is ook dat de borst van het mannetje paars van kleur is, terwijl de borst van het vrouwtje lichtroze is.

Over het algemeen zijn Gouldamadines ongeveer 125 tot 140 milmeter lang. De Goulds amadine zijn zaadetende vogels. Ze eten voornamelijk rijpe en halfrijpe graszaden van jowar en ze eten elke dag tot 35 procent van hun lichaamsgewicht.


4. Zwavelborsttoekan

Zwavelborsttoekan

Zwavelborsttoekan

De zwavelborsttoekan is een kleurrijk Latijns-Amerikaans lid van de toekanfamilie. Het is de nationale vogel van Belize. Deze soort is te zien in tropische bossen van Zuid-Mexico tot Colombia.

Het is een alles etende bosvogel die voornamelijk fruit, zaden, insecten, ongewervelde dieren, hagedissen, slangen en kleine vogels en hun eieren eet. De lengte van de Zwavelborsttoekan, inclusief zijn snavel, varieert van ongeveer 42 tot 55 centimeter.


Zie hier de Top 10 grootste roofvogels ter wereld.


3. Lori van de Blauwe Bergen

Lori van de Blauwe Bergen

Lori van de Blauwe Bergen

De Lori van de Blauwe Bergen is een papegaaiensoort die inheems is in Australië en veel voorkomt langs de oostkust van Noord-Queensland tot Zuid-Australië. Zijn leefgebied bestaat uit regenwoud, struikgewas aan de kust en bosgebieden. De Regenbooglori is een middelgrote gekleurde papegaai.

De lengte inclusief de staart varieert van 25 tot 30 centimeter. Het gewicht varieert tussen de 75 en 157 gram. De jongeren een zwarte snavel, die geleidelijk oranje kleurt. Regenboogvogels voeden zich voornamelijk met fruit, stuifmeel en nectar.

Ze consumeren ook vruchten van ficus, trema, appels, muntingia, maar ook papaja’s en mango’s die al door vleermuizen zijn opgegraven. Ze eten ook maïs en jowargewassen.


2. Mandarijneend

Paartje mandarijneenden

Paartje mandarijneenden

De mandarijneend komt oorspronkelijk uit het Oost-Palearctische gebied. Het Palearctische gebied beslaat Europa en Azië; het strekt zich uit over heel Eurazië ten noorden van de uitlopers van de Himalaya en Noord-Afrika.

De mandarijneend is één van de meest kleurrijke eendensoorten van gemiddelde grootte. Ze voeden zich ’s avonds met bomen of overdag op de grond. Deze eenden eten voornamelijk planten en zaden, en nemen ook slakken, insecten en kleine vissen op in hun dieet.


Zie hier de Top 10 meest bijzondere dieren in Australië.


1. Geelvleugelara

Geelvleugelara

Geelvleugelara

De Geelvleugelara is de kleurrijkste vogel ter wereld. Het is een grote rood-, geel- en blauwgekleurde Midden- en Zuid-Amerikaanse papegaai. Hij is lid is van een grotere groep neotropische papegaaien, de ara genaamd. De Geelvleugelara komt oorspronkelijk uit de vochtige, groenblijvende bossen van tropisch Midden- en Zuid-Amerika.

In sommige gebieden is de soort lokaal uitgestorven vanwege de vangst ervan voor de papegaaienhandel, maar in andere gebieden is de soort heel gebruikelijk. Deze ara is de nationale vogel van Honduras. Door zijn prachtige kleuren is deze papegaai een populaire vogel in de vogelliefhebbers.

Geelvleugelara’s eten voornamelijk noten, zaden, bladeren en fruit. Ze eten soms ook insecten. Dankzij hun grote en flexibele snavels kunnen ze zelfs onrijpe vruchten en harde noten eten, iets wat de meeste andere vogels niet kunnen eten.


Top 10 meest kleurrijke vogels ter wereld

  1. Geelvleugelara
  2. Mandarijneend
  3. Lori van de Blauwe Bergen
  4. Zwavelborsttoekan
  5. Goulds amadine
  6. Goudfazant
  7. Vorkstaartscharrelaar
  8. Rode kardinaal
  9. Blauwe pauw
  10. Quetzal