Top 10 meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore

0
Heroïne - Top 10 meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore
Heroïne - Top 10 meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore

Meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore

Drugs hebben een verschillende mate van verslavende werking. Van sommige drugs kun je al na de eerste poging verslaafd raken, terwijl het bij andere even kan duren voordat je eraan verslaafd raakt. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Top 10 meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore

Bron: www.duffysrehab.com


10. GHB

Afhankelijkheidsscore: 1,71

De effecten van GHB hebben een korte duur van 2-4 uur, maar de ontwenning duurt lang – vaak 10-14 dagen.

Stoppen resulteert in stevige ontwenningsverschijnselen die vergelijkbaar zijn met alcoholontwenning: delirium, slapeloosheid, hallucinaties en stijgende angstniveaus.


Zie hier de 10 beste series over drugsbazen – een overzicht


9. Benzodiazepinen

Afhankelijkheidsscore: 1,89

Benzodiazepinen zoals Valium, Xanax en Klonopin verhogen de effectiviteit van GABA, het ‘zenuwkalmerende’ middel van de hersenen.

En zoals gewoonlijk probeert het lichaam de toename van GABA te compenseren door de gevoeligheid van GABA-receptorcellen te verlagen.

Naarmate het lichaam zich blijft aanpassen, bouwt de tolerantie snel op, en wanneer de tolerantie hoog is, wordt stoppen moeilijker.


8. Amfetaminen

Afhankelijkheidsscore: 1,95

Hoewel amfetaminen niet zo verslavend zijn als meth, werkt het nog steeds op hetzelfde beloningscircuit.

Amfetaminen veroorzaken niet alleen snelle tolerantie en intense hunkering, maar bieden ook een aantrekkelijk scala aan effecten: gewichtsverlies, zelfvertrouwen, euforie, energie en gevoelens van zelfverwezenlijking.

Misbruikers van Ritalin en Adderall vinden het niet alleen moeilijk om te stoppen, ze willen zelfs niet stoppen.


7. Cocaïne

Afhankelijkheidsscore: 2,13

Cocaïne het knoeit met de hoeveelheid dopamine in de hersenen en veroorzaakt intense hunkering. Hoewel het roken van crack de snelste manier is om cocaïne in je bloedbaan te krijgen, loopt het snuiven van cocaïne niet zo ver achter.


Zie hier de Top 10 Europese steden en drugsgebruik 2021.


6. Alcohol

Afhankelijkheidsgraad: 2.13
Alcohol beïnvloedt twee belangrijke chemicaliën in de hersenen die verslaving veroorzaken:

Endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van de hersenen en recent onderzoek toont aan hoe verhoogde niveaus van endorfines de plezierige effecten van alcohol kunnen versterken, vooral bij zware drinkers.

Alcoholontwenning is ook een van de ergste van alle ontwenningsverschijnselen. Zo ernstig dat het de dood tot gevolg kan hebben. Nog een reden waarom 17,9 miljoen Amerikanen in 2010 verslaafd waren aan alcohol.


5. Methamfetamine

Afhankelijkheidsgraad: 2,24

Methamfetamine imiteert niet één maar twee belangrijke chemicaliën in de hersenen: dopamine en noradrenaline, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor gevoelens van alertheid en energie (adrenaline).

Meth kan tot 10 keer het normale niveau van dopamine afgeven. Deze overmaat aan kunstmatige noradrenaline onderdrukt de natuurlijke adrenalineproductie, waardoor het chemische evenwicht in de hersenen in wezen wordt verstoord.

Erger nog, methamfetamine kan de dopamine- en noradrenaline-afgevende neuronen beschadigen. Dit leidt tot een drastische afname van hun productie.

Waar leidt dit toe? Onbedwingbare trek en meer meth gebruiken.


Zie hier de Top 10 wijken waar jongeren de grootst kans lopen om in de drugscriminaliteit te belanden 2022.


4. Methadon

Afhankelijkheidsgraad: 2,68

Methadon is een opiaatmedicijn dat gewoonlijk wordt gebruikt om een ​​heroïne- of morfineverslaving te behandelen. Hoewel het risico op verslaving laag is (minder dan 1%) wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven en onder medisch toezicht, kunnen mensen die dit medicijn recreatief gebruiken verslaafd raken.

De effecten van methadon zijn vergelijkbaar met die van heroïne, maar het stoppen met methadon is pijnlijk en moeilijk en duurt vaak langer dan een maand.


3. Nicotine

Afhankelijkheidsscore: 2,82

De helft van de verslavende aard van nicotine komt van het vermogen van nicotine om de beloningsroute te activeren door het dopaminegehalte te verhogen. Nicotine bootst ook een andere chemische stof in de hersenen na: de nicotinereceptoren.

Regelmatig roken vermindert het aantal en de gevoeligheid van deze receptoren en vereist dat de gebruiker nicotine blijft innemen om de normale hersenfunctie te behouden.


2. Crack-cocaïne

Afhankelijkheidsscore: 2,82

Crack is de puurste en krachtigste vorm van alle cocaïne. Het wordt vaak verwarmd en gerookt door een glazen handpijp.

Net als heroïne activeert crack-cocaïne ook het beloningssysteem en zorgt het ervoor dat overtollige hoeveelheden dopamine, de neurotransmitter in het beloningscircuit die verantwoordelijk is voor gevoelens van plezier, vrijkomen.

Omdat de effecten zo kortstondig zijn, roken gebruikers het vaak herhaaldelijk om de high te behouden, wat vervolgens leidt tot een sneller begin van de verslaving.


1. Heroïne

Afhankelijkheidsscore: 2,89

Heroïne is één van de meest verslavende drugs. Het vermogen van heroïne om snel de hersenen binnen te dringen, resulteert in een golf van intense euforie of de ‘rush’ die heroïneverslaafden ervaren.

Ook activeert heroïne het beloningssysteem van je hersenen. Het misleidt in wezen de hersenen om de productie van beloningsgevoelens zelf te stoppen, zodat de gebruiker na een tijdje geen goed gevoel meer kan ervaren zonder de hulp van het medicijn.

Dit is de reden waarom heroïnegebruikers intense hunkering naar drugs ervaren wanneer de drug wordt gestopt.

Voeg daar ernstige ontwenningsverschijnselen aan toe en je hebt ’s werelds meest verslavende middel. Variaties of een synthetische versie van heroïne, zoals fentanyl, worden ook beschouwd als enkele van de meest verslavende drugs, zo niet gevaarlijker.


Top 10 meest verslavende drugs o.b.v. afhankelijkheidsscore

  1. Heroïne – 2,89
  2. Crack-cocaïne – 2,82
  3. Nicotine – 2,82
  4. Methadon – 2,68
  5. Methamfetamine – 2,24
  6. Alcohol – 2,13
  7. Cocaïne – 2,13
  8. Amfetaminen – 1,95
  9. Benzodiazepinen – 1,89
  10. GHB – 1,71

Geef een reactie