Top 10 mooiste steden van België

0
Grote Mark in Antwerpen - Top 10 mooiste steden van België
Grote Mark in Antwerpen - Top 10 mooiste steden van België

Mooiste steden van België

België is mooi, prachtig en rijk aan steden voor kunst, cultuur en architectuur. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over België op deze website.


Top 10 mooiste steden van België

Op de reservebank: Dinant, Oostende en Mechelen


10. Namen

Uitzicht op de Maas en de Citadel van Namen
Uitzicht op de Maas en de Citadel van Namen

Het meest prominente zicht van de stad is de Citadel van Namen, open voor het publiek.

Namen heeft ook een opvallende 18e-eeuwse kathedraal gewijd aan Sint-Aubain en een belfort dat door UNESCO is geclassificeerd als onderdeel van de belforten van België en Frankrijk die op de werelderfgoedlijst staan.

Het Couvent des Soeurs de Notre-Dame bevatte vroeger meesterwerken van de Maaslandse kunst van Hugo d’Oignies, momenteel tentoongesteld in het Musée des Arts Anciens (Rue de Fer).

Elders is er een archeologisch museum en een museum gewijd aan Félicien Rops. Een gewoonte uit Namen is het steekspel op stelten (daterend uit 1411) dat werd beoefend door de steltlopers van Namen.

De jaarlijkse Combat de l’Échasse d’Or (Vecht om de Gouden Stilt), gehouden op de derde zondag in september, is het belangrijkste steekspel van het jaar.


Zie hier de Top 15 veiligste landen om in te reizen 2023.


9. Aarlen

Sint-Donatskerk, Aarlen
Sint-Donatskerk, Aarlen

Aarlen is vooral bekend vanwege het bezit van een van de rijkste archeologische musea van België.

Het herbergt talrijke voorbeelden van Romeinse beeldhouwkunst en Merovingische grafkunst. Een fragment van de Gallo-Romeinse verdedigingsmuur die in de 3e eeuw werd gebouwd, staat nog steeds in Aarlen.

Het carnaval van Aarlen vindt plaats in het midden van de vastentijd. Het omvat de traditionele overhandiging van de stadssleutels aan de carnavalsprins en een kleurrijke parade bestaande uit verschillende volksdansgroepen.


Zie hier de Top 10 beste Belgische biertjes 2021.


8. Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel
Het Koninklijk Paleis van Brussel

Brussel is de ‘Chocolade Hoofdstad’ van Europa. Brussel kent al jaren een vooraanstaande kunstscene.

Zo hebben de beroemde Belgische surrealisten René Magritte en Paul Delvaux er gestudeerd en gewoond, evenals de avant-garde toneelschrijver Michel de Ghelderode.

Het hele jaar door worden er in Brussel tal van evenementen georganiseerd of georganiseerd. Bovendien brengen veel festivals de Brusselse scene tot leven.

Wat te doen in Brussl

 • Grote Markt
 • Manneken Pis
 • Rue de Boucher
 • Atomium

7. Luik

Panorama van de stad Luik. Foto genomen vanaf de hoogten van de Citadel (linkeroever van de Maas).
Panorama van de stad Luik. Foto genomen vanaf de hoogten van de Citadel (linkeroever van de Maas)

Het enorme paleis van de Prins-bisschoppen van Luik is gebouwd op de Place St. Lambert, waar vóór de Franse Revolutie de oude Sint-Lambertuskathedraal stond.

De oudste kamers dateren uit de 16e eeuw. Een archeologische tentoonstelling, het Archéoforum, kan worden bezocht onder de Place St Lambert.

Andere bezienswaardigheden zijn het historische stadscentrum (de Carré), het gebied van Hors-Château, het gebied van Outremeuse, de parken en boulevards langs de Maas en de Citadel.

Ook de trap met 374 treden ‘Montagne de Bueren’, die leidt van Hors-Château tot de Citadel, het winkelcentrum ‘Médiacité’ ontworpen door Ron Arad Architects en het station Luik-Guillemins ontworpen door Santiago Calatrava zijn het bezoeken waard.


Zie hier de Top 10 grootste Belgische studentensteden.


6. Bergen

De Grote Markt van Bergen
De Grote Markt van Bergen

Mons is in de 12e eeuw door graaf Boudewijn IV van Henegouwen tot vestingstad gemaakt. De bevolking groeide snel, de handel bloeide en er werden verschillende commerciële gebouwen opgetrokken in de buurt van de Grote Markt.

Het belfort is het enige gebouw in barokstijl in België dat een hoogte van 87 meter bereikt. In het bovenste gedeelte bevat het een beiaard met 49 klokken.


5. Brugge

De Rozenhoedkaai in Brugge met het belfort op de achtergrond
De Rozenhoedkaai in Brugge met het belfort op de achtergrond

Samen met een paar andere op kanalen gebaseerde noordelijke steden, zoals Amsterdam en St. Petersburg, staat Brugge ook bekend als het Venetië van het Noorden.

Brugge is dankzij zijn haven van groot economisch belang en was ooit een van ’s werelds belangrijkste handelssteden.

Brugge is één belangrijke toeristische bestemming in België en staat bekend als de zetel van het Europacollege, een universitair instituut voor Europese studies.


Zie hier de Top 10 leukste dierentuinen van België.


4. Leuven

Martelarenplein in Leuven
Martelarenplein in Leuven

Leuven heeft een rijke biercultuur en is de geboorteplaats van verschillende bieren zoals Stella Artois, Leuvense Tripel, Domus en Keizersberg.

In september 2009 opende in Leuven het M – Museum Leuven. Het is een museum voor zowel hedendaagse als historische kunst, gelegen nabij het Ladeuzeplein.

De KU Leuven, de grootste universiteit van België, heeft haar vlaggenschipcampus in Leuven, dat sinds 1425 een universiteitsstad is. Dit maakt het de oudste universiteitsstad in de Lage Landen .


3. Gent

Gebouwen langs de Leie in de stad Gent
Gebouwen langs de Leie in de stad Gent

Gent begon oorspronkelijk als nederzetting aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie en groeide in de late middeleeuwen uit tot een van de grootste en rijkste steden van Noord-Europa, met zo’n 50.000 inwoners in 1300.

Wat te doen in Gent?

 • Gravensteen
 • Belfort
 • Graslei
 • Sint-Baafskathedraal
 • S.M.A.K.
 • Boottocht in Gent

2. Hasselt

Albertkanaal bij Hasselt
Albertkanaal bij Hasselt

Hasselt staat bekend om zijn vroegere branding als ‘de stad van de smaak’, evenals zijn lokale distilleerderijen van Hasseltse jenever (gin), de Hasseltse Jeneverfestiviteiten, Limburgse vlaai en de Hasseltse speculaas.


Zie hier alle Belgische automusea op een rij.


1. Antwerpen

Grote Mark in Antwerpen
Grote Mark in Antwerpen

Zowel economisch als cultureel is en is Antwerpen lange tijd een belangrijke stad in de Lage Landen geweest, vooral voor en tijdens de Spaanse Furie (1576) en tijdens en na de Nederlandse Opstand.

De Beurs van Antwerpen, oorspronkelijk gebouwd in 1531 en herbouwd in 1872, was ’s werelds eerste speciaal gebouwde goederenbeurs. Het werd opgericht voordat aandelen bestonden, dus het was strikt genomen geen effectenbeurs.

De inwoners van Antwerpen hebben de bijnaam Sinjoren, naar de Spaanse eretitel señor of Franse seigneur, ‘heer’, verwijzend naar de Spaanse edelen die de stad in de 17e eeuw regeerden.

Wat te doen in Antwerpen?

 • Centraal Station
 • Grote Markt & de Vlaeykensgang
 • Voetgangerstunnel

Website: www.visitantwerpen.be


Top 10 mooiste steden van België

 1. Antwerpen
 2. Hasselt
 3. Gent
 4. Leuven
 5. Brugge
 6. Bergen
 7. Luik
 8. Brussel
 9. Aarlen
 10. Namen

Geef een reactie