Top 10 sterkste legers in Afrika 2021

Top 10 sterkste leger in Afrika 2021
Top 10 sterkste leger in Afrika 2021

Sterkste legers in Afrika 2021

Militaire macht is noodzakelijk voor elke staat die zijn grenzen en belangen wil beschermen. Als we kijken naar de ontwikkelingen in Afrika zien we een stevige toename van militaire uitgaven. Hieronder de lijst van de top 10 sterkste legers op het Afrikaanse continent. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over oorlog en geweld op deze website…


Top 10 sterkste legers in Afrika 2021


10. Libië

Er is noch vrede noch stabiliteit geweest in dit Noord-Afrikaanse land sinds de verdrijving van Muammar Gaddafi. Het leger heeft een indrukwekkende legermacht, betaald door oliedollars.

Het land is momenteel verdeeld tussen een regering in Tripoli en de opstandige generaal Haftar, die de steun geniet van westerse mogendheden zoals de Verenigde Staten.


9. Democratische Republiek Congo

De DRC is de thuisbasis van de op één na grootste bevolking van Afrika met 86 miljoen mensen. De Blauwhelmen, de stabilisatiemissie van de Verenigde Naties, zijn nog steeds aanwezig in het land, omdat de eigen strijdkrachten niet klaar zijn om de vredesoperaties aan te pakken.

De veiligheidshervorming van het land begon in 2003 na een periode van burgeroorlog. Ze worstelt nog steeds met de inspanningen om gewapende niet-statelijke actoren te integreren in de nationale veiligheidsinstellingen.

Er is een actieve troepenmacht van 134.000 man. Hoewel dit een aanzienlijke troepenmacht is, lopen ze nog steeds achter op het gebied van training in vergelijking met andere troepen in Afrika.


8. Soedan

Na langdurige protesten bracht het leger de oude heerser Omar al-Bashir ten val. Nu zijn er vele berichten over militair geweld uit Soedan te vernemen.

De militaire kracht groeide door de decennia van al-Bashir-heerschappij, onder andere gefinancierd door Saoedi-Arabië. Het leger heeft zo’n 100.000 manschappen, 191 vliegtuigen, 410 gevechtstanks, 403 gepantserde gevechtsvoertuigen. De meeste van deze apparatuur wordt geleverd vanuit Rusland en China, aangezien het land sancties heeft opgelegd door westerse landen.


Zie hier de Top 10 grootste landen van Afrika.


7. Marokko

Koning Mohammed VI deed een oproep aan de regering om om in 2020 15.000 Marokkanen te rekruteren voor de verplichte militaire dienst. De Koninklijke Landmacht heeft een actieve troepenmacht van 196.000 manschappen. Tot zijn beschikking staan ​​291 vliegtuigen, 2.720 pantservoertuigen, 1.109 tanks en een marine met een vloot van 121 schepen.

Ondanks het grote budget heeft bijvoorbeeld de VS gemeld dat het leger ‘geplaagd blijft door corruptie, een inefficiënte bureaucratie en een laag opleidingsniveau in de gelederen’. De inzet van de meeste van zijn troepen vindt plaats in de Westelijke Sahara, al jarenlang zonder enig succes.


6. Angola

De Angola Armed Forces (FFA) bestaat uit drie componenten: het leger, de marine en de luchtmacht. De olie heeft deze Zuid-Afrikaanse natie in staat gesteld een groot militair budget op te tuigen. Het heeft momenteel een actieve kracht van maximaal 100.000 troepen, ondersteund door 585 gepantserde gevechtsvoertuigen, 300 tanks, 285 vliegtuigen en een marine van 57 vaartuigen.


Zie hier de top 10 grootste stammen in Afrika


5. Ethiopië

Ethiopië zet zijn middelen in op de ontwikkeling van leger en luchtmacht. Premier Aby Ahmed heeft een goede relatie met het leger na zijn machtsovername met steun van de militairen.

Het land heeft jarenlang te maken gehad met interne conflicten. Ook is er de dreiging van de terroristische groepering al-Shabaab. Ethiopië heeft momenteel een actieve troepenmacht van 140.000 man.


4. Nigeria

Het West-Afrikaanse leger is al de helft van het decennium verwikkeld in een gevecht met de opstand van Boko Haram. Ondanks aanzienlijke winsten in Buhari’s eerste ambtstermijn, zijn er het afgelopen jaren enkele tegenslagen geweest. Dit omdat het leger meer is opgeleid voor conventionele oorlogsvoering dan voor de guerrilla-tactieken die door de opstandelingen worden gebruikt.

Net als in Algerije en Egypte zorgen de inkomsten van olie voor een stevig defensiebudget. Nigeria beschikt over meer dan 1.800 gepantserde voertuigen, 250 tanks en 6.000 logistieke voertuigen, evenals bijna 300 vliegtuigen en 25 krachtige marineschepen.


Top 3 sterkste legers in Afrika 2021

Zie hier het overzicht van de militaire uitgaven van landen in de periode 1950 – 2000.


3. Zuid-Afrika

Al jarenlang zonder internationale militair conflicten, gebruikt Zuid-Afrika zijn zeer geavanceerde leger voor vredeshandhaving en internationale samenwerking. Zij spenderen jaarlijks $ 4,6 miljard aan defensie.

De vliegtuigen en marineschepen zijn uitgerust met de allernieuwste technologie. Hoewel het land minder dan 100.000 actief militair personeel heeft, zou het veel meer mankracht kunnen mobiliseren.


2. Algerije

Algerije is erin geslaagd om enorme militaire capaciteiten op het land, in de lucht en in de wateren stevig te ontwikkelen. Het land staat daarmee ook op de 27e plaats op de wereldranglijst. Algerije telt meer dan 130.000 actieve troepen en heeft bijna 2.000 gepantserde gevechtsvoertuigen tot zijn beschikking.

Het land ervaarde onrust nadat de oude president was afgetreden, maar het leger heeft de stabiliteit terug weten te brengen. Het leger in Algerije is de enige entiteit die zich effectief kan verzetten tegen de islamitische opstandelingen.


Zie hier de top 10 gelukkigste landen in Afrika 2022.


1. Egypte

Egypte staat op één vanwege de enorme omvang van zijn strijdkrachten. De macht van Noord-Afrika staat ook op een 12e plaats op de wereldranglijst.

De Egyptische strijdkrachten bestaan ​​uit het Egyptische leger, de Egyptische marine, de Egyptische luchtmacht en het Egyptische luchtverdedigingscommando. Bijna 500.000 personeelsleden dienen in de actieve frontlinie, veel meer dan al zijn Afrikaanse tegenhangers.

Het heeft bijna 10.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 60.000 logistieke voertuigen, 1.092 vliegtuigen en grote oliereserves waaruit het kan putten. Ook beschikken zij over nucleair aangedreven onderzeeërs.