Wereldrecord onder water zwemmen (met film)

0
Johnny Weissmuller, de oude Tarzan
Johnny Weissmuller, de oude Tarzan

Wereldrecord onder water zwemmen (met film)

Van het wereldrecord onder water zwemmen zijn er verschillende. En voor als zovele zaken geldt: een beetje oefenen kan natuurlijk helemaal geen kwaad. En het is ook wel heel erg handig dat je je A-diploma hebt, want dit doe je zwemmend. Helemaal ongevaarlijk is dit ook allemaal weer niet. Als je te lang onder water blijft kun je door zuurstofgebrek je bewustzijn verliezen en daar kan je weer dood aan gaan. Maar je gaat natuurlijk niet zomaar dood. Zo heeft de watertemperatuur een grote invloed.

Wereldrecord onder water zwemmen
Johnny Weissmuller, de oude Tarzan

Wereldrecord onder water zwemmen

Er zijn mensen bekend die meer dan 10 minuten onder water zijn geweest en toch weer door reanimatie tot leven werden gewekt. Maar met een minuut of vier begint het voor jou en mij toch vrij kritisch te worden.

Jij, ik, wij en de vissen
De gemiddelde mens kan maar zo’n 30 seconden zijn adem inhouden. Dat lijkt niet zo veel, maar dat komt omdat we ook de oudjes, kidzzz en mensen met een slechte conditie en gezondheid meetellen. Jezelf vermoorden door je adem in te houdt gaat je niet lukken. Je lichaam heeft reflexen die ervoor zorgen dat je op tijd weer inademt. Er is iemand die wel 17 minuten en 4 seconden onder water kan blijven! Dit is de Amerikaanse stuntman en illusionist David Blaine. Hij deed dit op televisie in de Oprah Winfrey show.

David Blaine’s recordpoging bij Oprah

Wereldrecord onder water zwemmen

Verder zijn er nog heel veel andere records. Zo is er onze vriend David Mullins die op 23 September 2007 Dave 244 meter onder water zwom. Onze Dave had hier 4 minuten en twee seconden voor nodig. Hij deed dit zonder vinnetjes of andere hulpstukken. Herbert Nitsch, geboren op 20 april 1970, is een Oostenrijkse ‘free-diver’ met vele wereldrecords op zijn naam. Hij heeft de titel voor “”de diepste man op aarde”” want hij wist, met flippers en touw, een diepte van 214 meter te bereiken.

Nirvana Nevermind
Nirvana Nevermind

Wedden dat ik het kan?
Op zich kun je zo met je vrienden wedden dat ook jij drie minuten onder water kan blijven. Je moet natuurlijk niet teveel overdrijven, want anders geloven ze het niet. Je zet een emmer in de tuin en je laat hen het eerst proberen. Zij komen niet verder dan één minuutje. Daarna ben je zelf aan de beurt. Je hang de emmer water aan op een tak en je gaat er onder staan. Zo ben je echt ‘onder water’ en dat kunnen we natuurlijk heel erg lang volhouden!

Geef een reactie