, , , ,

Zeven gezonde gewoonten die kans dementie verkleinen

Zeven gezonde gewoonten die kans dementie verkleinen

Zeven gezonde gewoonten die kans dementie verkleinen

Zeven gezonde gewoonten op middelbare leeftijd kunnen het risico op dementie helpen verminderen. Dit zegt een neiuw onderzoek. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Zeven gezonde gewoonten die kans dementie verkleinen


Dementie is een groep symptomen die in de loop van de tijd erger worden. Deze bestaan uit geheugenverlies, verwardheid, taalproblemen en hulp nodig hebben bij het dagelijks leven.


Zie hier: hoger opgeleide mensen met dementie minder kans op detectie.


De onderzoekers ontdekten dat actief zijn, een dieet volgen, een gezond gewicht, niet roken, een normale bloeddruk, cholesterol onder controle houden en een lage bloedsuikerspiegel, allemaal de kans verkleinen op het ontwikkelen van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

De studie, die vrouwen gedurende twee decennia volgde, is gepresenteerd op de American Academy of Neurology in Boston.

Pamela Rist, een assistent-professor en van het Brigham and Women’s Hospital in Boston, zei: “Aangezien we nu weten dat dementie decennia voor de diagnose in de hersenen kan beginnen, is het belangrijk dat we meer leren over hoe je gewoonten op middelbare leeftijd je leven kunnen beïnvloeden.”

Aan het onderzoek deden 13.720 vrouwen mee die bij aanvang van het onderzoek gemiddeld 54 jaar oud waren. Na 20 jaar follow-up keken onderzoekers naar Amerikaanse gezondheidsgegevens om diegenen te identificeren bij wie de diagnose dementie was gesteld.


Zie hier: hoe merk je dat de hond dement wordt? 10 signalen


Bij ieder punt neemt het risico op dementie met 6 procent af

Ongeveer 1.771 vrouwen, of 13 procent van degenen in de studie, hadden dementie ontwikkeld. Voor elk van de zeven gezondheidsfactoren kregen mensen een score van nul voor slechte of “gemiddelde” gezondheid, en één punt voor ideale gezondheid, wat leidt tot een totaal mogelijke score van zeven.

De gemiddelde score was 4,3 aan het begin van het onderzoek en 4,2 tien jaar later. Na correctie voor factoren zoals leeftijd en opleiding, ontdekten de onderzoekers dat voor elke toename van één punt in de score, iemands risico op dementie met 6 procent afnam.

Onderzoeker Rist: “Het kan mensen machtigen om te weten dat door maatregelen te nemen zoals een half uur per dag sporten of hun bloeddruk onder controle te houden, ze hun risico op dementie kunnen verminderen.”

De onderzoekers zeggen wel dat er beperkingen zijn aan hun studie. Hieronder het feit dat ze niet konden kijken hoe factoren zoals stoppen met roken het risico op dementie later in het leven beïnvloedden.


Zie hier: hoger opgeleide mensen met dementie minder kans op detectie.


Bron en meer informatie: Seven healthy lifestyle habits may reduce dementia risk for people with diabetes, www.aan.com, 14 september 2022


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie