Zoeken naar geluk maakt ongelukkig
, ,

Zoeken naar geluk maakt ongelukkig

Zoeken naar geluk maakt ongelukkig

Je moet schijnbaar niet al te hard je best doen om gelukkig te zijn. Dat zegt Brock Bastian, sociaal psycholoog aan de University of Melbourne School of Psychological Sciences, in een nieuw onderzoek.

Hoe meer je je best doet voor ‘geluk’, hoe meer je dan zou gaan nadenken over je falen. Ook krijg je meer last van ‘negatieve emoties’. Lees meer…


Lees hier->>> meer grappige en interessante wetenswaardigheden over geluk op deze website…

 


Zoeken naar geluk maakt ongelukkig


Voor deze studie van de werden twee verschillende experimenten gedaan. Bij het eerste experiment werd een groep psychologiestudenten gevraagd om binnen 3 minuten 35 anagrammen op te lossen.

Overigens waren ze onwetend van het feit dat 15 anagrammen onoplosbaar waren. De eerste groep van 39 studenten moesten hun taak volbrengen in een ruimte met motiverende posters, notities en boeken.

De andere groep van 39 studenten deed dit in een ruimte zonder motiverende posters en aanverwante artikelen. Een volgende groep maakte wel oplosbare anagrammen in een ruimte gelijk aan de eerste groep.

Na het doen van de opdracht vroegen de onderzoekers aan de studenten om een ademhalingsoefening te doen.

Tijdens deze ademhalingsoefening werd er aan de studenten gevraagd waaraan ze dachten.

De studenten die de onoplosbare anagrammen moesten oplossen in de ‘positieve kamer’, dachten het meest terug aan hun falen en zij hadden ook het meeste last negatieve gedachten en emoties.


Together, the findings suggest that the overpromotion of happiness, and, in turn, the felt social pressure not to experience negative emotional states, has implications for maladaptive responses to negative emotional experiences.

Uit: Does a culture of happiness increase rumination over failure?


Slecht om gaan met gevoelens zoals angst en depressie

Voor het tweede experiment vroegen de onderzoekers aan 200 Amerikanen hoe vaak ze met negatieve emoties te maken kregen en hoe vaak ze eraan dachten.

Vooral de mensen die aangaven dat ze het gevoel hebben dat ze volgens anderen gelukkig zouden moeten zijn, konden nu juist weer slecht om gaan met gevoelens zoals angst en depressie.

Bastian: “Wanneer mensen zichzelf onder druk zetten om gelukkig te zijn, of nadenken over wat andere mensen rondom hen doen, hebben ze sneller de neiging om hun negatieve emoties en ervaringen als een tekortkoming te zien. Dat zorgt ervoor dat mensen nog ongelukkiger worden.”


Bron en meer informatie: L. McGuirk, P. Kuppens, R. Kingston en B. Bastian: Does a culture of happiness increase rumination over failure? in Emotion, 18(5), 755-764, 2018


Zie hier: als kind het strand bezoeken maakt je gelukkiger als volwassene.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie