2016 is het warmste jaar ooit gemeten

2016 is het warmste jaar ooit gemeten
2016 is het warmste jaar ooit gemeten

2016 is het warmste jaar ooit gemeten

Het jaar 2016 was het warmste in 38 jaar satellietmetingen van de temperatuur. Dit record is net 0,02 graden Celsius meer dan het oude record uit 1998. Het belangrijkste verschil is de extra warmte op het noordelijk halfrond in 2016 ten opzichte van 1998. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het weer en het klimaat op deze website…


2016 is het warmste jaar ooit gemeten

“Zowel de 1998 en 2016 zijn afwijkingen, uitschieters en in beide gevallen hebben we een gemakkelijk aanwijsbare oorzaak voor deze bijzondere afwijking: Een krachtige El Nino in de Stille Oceaan die zorgt voor deze opwarming.”, zegt John Christy, directeur van de Earth System Science Centre van de Universiteit van Alabama in de Verenigde Staten. “El Nino’s zijn natuurlijke klimatologische gebeurtenissen en ze zijn ook van voorbijgaande aard. In de studie naar veranderingen in het klimaat zijn we vooral op zoek naar het identificeren van trends op de lange termijn, dan op de pieken en dalen op korte termijn. Vooral wanneer die pieken en dalen een gemakkelijk te herkennen door natuurlijke oorzaken.” vertelt Christy.

Kijken we naar de seizoenen dan zien we dat de grootste afwijking in temperatuur op aarde in december te vinden was in het zuiden van China, vlak bij de stad Qamdo.

In december was de temperatuur er gemiddeld 3,91 graden Celsius warmer dan het gemiddelde.

De koudste gemiddelde temperatuur afwijking op aarde in december was in de buurt van de stad Buffalo Narrows in Canada. In december was de gemiddelde temperatuur er 4,13 graden Celsius koeler dan in een normale maand.

Onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld door middel van geavanceerde microgolven gemeten door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en satellieten om nauwkeurige temperatuurmetingen te krijgen voor bijna alle regio’s op aarde.

Dit geldt ook voor afgelegen woestijngebieden, de oceaan en het regenwoud waar anders betrouwbare klimaatgegevens niet beschikbaar zijn. De satellieten metende temperatuur van de atmosfeer tot een hoogte van ongeveer acht kilometer boven zeeniveau.

Zodra deze maandelijkse temperatuurgegevens zijn verzameld en verwerkt, worden ze geplaatst in een “openbaar” computer bestand voor directe toegang voor wetenschappers in de Verenigde Staten en het buitenland.


Zie hier alle hittegolven in Nederland sinds 1900.


Foutmarge

Overigens is de foutmarge rond 0,10 graden en zou daarmee statistisch mogelijk door de mand kunnen vallen. Overigens zou dit eerder het geval kunnen zijn voor 1988, dan voor 2016. Dit omdat de metingen sterk zijn verbeterd zeggen de onderzoekers.


Bron en meer informatie: Sccience, 2016 may be warmest year on record: Study in de The Economic Times 5 january 2016