7 interessante feitjes over zonnebrillen

0
7 interessante feitjes over zonnebrillen
7 interessante feitjes over zonnebrillen

7 interessante feitjes over zonnebrillen

Nu het zomerseizoen haar intrede gedaan heeft, zijn ze weer een vast onderdeel van het straatbeeld geworden: zonnebrillen. Je hebt er zelf ongetwijfeld ook minstens één in je bezit. Maar hoever reikt jouw kennis over dit mateloos populaire mode-item? Wij hebben 7 fun facts voor je op een rijtje gezet.

7 interessante feitjes over zonnebrillen
7 interessante feitjes over zonnebrillen


7 interessante feitjes over zonnebrillen

 


1) Onderzoeken wijzen erop dat de Thule zo’n 2000 jaar geleden het eerste volk was dat een brilachtig voorwerp droeg om de ogen tegen de zon te beschermen.

Het gaat hier om voorouders van de moderne Inuit en dit volk leefde eveneens in de sneeuw. Om minder last te hebben van het zonlicht dat door de sneeuw weerkaatst werd, maakten zij brillen van botten, leer en hout. Kijken deden ze door de kleine spleetjes die in de brillen waren aangebracht.

 


2) Ondanks dat de Thule al voorlopers van de zonnebril droegen, wordt de uitvinding van de zonnebril toegeschreven aan de Chinezen.

Zij begonnen in de twaalfde eeuw met het dragen van brillen van kwarts. Hoewel deze zonnebrillen ook gebruikt werden ter bescherming van de ogen, hadden ze daarnaast nog een andere belangrijke functie: Chinese rechters zetten ze in de rechtbank op om hun gezichtsuitdrukking te verbergen.

 


 

3) Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een speciale dag aan gewijd.

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat er een officiële Sunglasses Day in het leven geroepen is. Mocht je deze bijzondere dag willen vieren, dan moet je helaas nog even geduld hebben; Sunglasses Day is ieder jaar op 27 juni en is dus net geweest.


 

4) Behalve om zijn muziek, staat Elton John ook nog bekend om iets anders: zijn zonnebrillencollectie.

Niet alleen bevat deze collectie nogal wat extravagante brillen; het zou ook nog eens de grootste privé-zonnebrillencollectie ter wereld zijn. Het schijnt dat de zanger meer dan 1000 exemplaren in bezit heeft.


 

5) De eerste versie van één van de bekendste zonnebrillen aller tijden, de Ray-Ban Aviator, werd ontworpen voor de piloten van de Amerikaanse luchtmacht.

Vanaf WOI vlogen piloten steeds langer en hoger, en dat had effect op hun ogen. Niet alleen was het in de cockpit ijskoud, het licht was op grote hoogte ook ontzettend fel. In 1936 kwam Bausch & Lomb met een speciale zonnebril die de ogen van de piloten kon beschermen. Niet lang daarna werd deze bril, die in 1938 de naam “Ray-Ban Aviator” kreeg, geïntroduceerd bij het grote publiek. Tegenwoordig zijn de Aviator-zonnebrillen van Ray-Ban nog altijd volop verkrijgbaar.


 

6) Een groot deel van de designerzonnebrillen (zo’n 70%) komt bij één en hetzelfde bedrijf vandaan: Luxottica.

Zonnebrillen van merken als Burberry, Chanel, Michael Kors, Dolce & Gabbana en Ralph Lauren worden door dit bedrijf geproduceerd, en ook Ray-Ban is eigendom van deze Italiaanse brillengigant.


 

7) Er is een goede kans dat we in de (nabije) toekomst kunnen betalen met onze zonnebril.

Eerder dit jaar voerde Visa al een pilot uit met zonnebrillen die voorzien zijn van een kleine betaalchip. Of deze Visa-zonnebrillen ook beschikbaar zullen worden voor het grote publiek, is nog niet bekend.


Geef een reactie