Koudste winter in Nederland was 1963 – De top 10
, ,

Het wordt warmer op aarde, veel warmer… Zie de records!

Het wordt warmer op aarde, veel warmer…

Last van koude voeten, heb je een hekel aan poolijs en de kerstman? Je gebeden worden verhoord. De warmte records doen het de laatste jaren twee tot zes keer beter dan records die het wat koeler op deze aarde moeten maken.

Een nieuwe studie in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) maakt ons nog maar weer eens duidelijk dat het einde niet in zicht is. Stap massaal over in aandelen van bedrijven die badkleding produceren.

De warmterecords zullen blijven komen de volgende jaren als wij mensen het niet wat rustiger aan gaan doen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het milieu op deze website…


Het wordt warmer op aarde, veel warmer…

Het wordt er dus niet kouder op, zo zeggen onderzoekers. Als de aarde nog eens zo’n 2,5 graad gaat opwarmen gaat de verhouding warmte- en koude records helemaal over de top.

Dan zullen er zo’n 15 ‘warme records’ komen tegnover één ‘koude record’. En erg lang zal dat niet gaan duren als we zo bezig blijven met de broeikasgassen in de atmosfeer te verspreiden.

Let op klimaatontkennertjes: zo’n 50 jaar en we dan al zijn zo ver. Lang leve het gebruik van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas!

This climate is on a trajectory that goes somewhere we’ve never been. And records are a very easy measure of that.

Claudia Tebaldi, co-auteur US daily temperature records past, present, and future

De onderzoekers gebruikten voor deze conclusies de records van de weerstations in de Verenigde Staten. Hier lieten ze mooie statistische berekeningen op los.

In een eerdere studie in 2009, gingen onderzoekers Tibaldi en Meehl verder terug in de geschiedenis. In de jaren dertig van de vorige eeuw was de verhouding warmte- koude record 1,1 voor warm en 1 voor koud.


Zie hier heb je meer compassie met het milieu? Dan heb je meer gevoel!


In 2010 was de verhouding 2,2 warm en 1 koud. In 2016 zitten we op 6 warm en 1 koud. Op zicht merken we als mensen er niet zo veel van, omdat de snelheid van de verandering voor ons gevoel niet zo groot zijn. De veranderingen kunnen we wel zien aan dit type extremen en records.

Professor Marshall Shepherd, meteoroloog, van de Universiteit van Georgia: ‘These results are not surprising. And it further points to the notion that ‘extremes’ not averages get our attention. In life we get alarmed when we have a fever, not when our temperature is near the 98.6 average. We are setting Earth on course for high fever events to be quite common.’


Zie hier de Top 10 meest vervuilde steden ter wereld 2023.


Bron en meer informatie:
Seth Borenstein: Get Used to Heat Records; Study Predicts Far More in Future, Sci-Tech today, 23 november 2016
Gerald A. Meehl, Claudia Tebaldi en Dennis Adams-Smith: US daily temperature records past, present, and future, Proceedings of the National Academy of Sciences, 13 oktober 2016


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie