De grootste zeeslagen in de geschiedenis
De ‘grootste zeeslag in de geschiedenis’ is natuurlijk lastig te bepalen en hangt samen verschillende criteria die je toe kunt passen.
Denk aan het aantal mensen e n/ of schepen dat bij de zeeslag betrokken was, de totale verplaatsing van de schepen en soms de betekenis en / of implicaties van de strijd. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website…
De grootste zeeslagen in de geschiedenis
De evaluatie van Helmut Pemsel
In 1975 probeerde de Oostenrijkse historicus Helmut Pemsel zeeslagen in de geschiedenis te ordenen door een scoresysteem. Hij kende als volgt een score toe aan elk van de vier aspecten van een gevecht:
Betrokken personen (1–4)
Strategische betekenis (0–2)
Tactische uitvoering (0-2)
Politieke betekenis (0–1)
Volgens hem is de grootste zeeslag ooit de Slag om de Golf van Leyte, die 8 van een totaal van 9 punten scoorde. Dit terwijl zes anderen op de tweede plaats eindigden met elk 7 punten: Salamis, de Aegates, Actium, La Hogue, Trafalgar en Jutland.
Zie hier: wat zijn de meest bizarre aanleidingen voor een oorlog?
Slag bij Salamis, september 480 v.Chr.
Een vloot van 371 Griekse schepen versloeg 600-900 Perzische schepen in deze beslissende slag voor de kust van Athene. Het zou gaan om 1271 betrokken schepen en dat is het grootste aantal schepen dat betrokken is bij een enkel gevecht.
Griekse triremen hadden doorgaans een bemanning van ongeveer 200 man. De kleinere penteconters werden elk bemand door 50 roeiers, maar het totale aantal mensen dat bij de strijd betrokken was, is onzeker.
Slag bij Kaap Ecnomus, 256 v.Chr.
Deze slag is één van de eerste grote zeeoverwinningen van het oude Rome op zijn rivaal, de stad Carthago. Dit tijdens de Eerste Punische Oorlog. In totaal had de Romeinse vloot 140.000 man aan boord: roeiers, andere bemanningsleden, mariniers en soldaten.
Het aantal Carthagers is minder zeker bekend, maar werd door Polybius geschat op 150.000. De meeste huidige historici ondersteunen dit in grote lijnen.
Als deze cijfers ongeveer kloppen, dan is dit mogelijk de grootste zeeslag aller tijden. Dit gemeten naar het aantal betrokken personen.
Zie hier: Dries Riphagen – Fout voor en tijdens de oorlog
Slag bij de Rode Muur, winter van 208–209 n.Chr.
Een beslissende strijd tussen de krijgsheer Cao Cao en de krijgsheren Sun Quan, Liu Bei en Liu Qi zag de veel kleinere geallieerde troepenmacht van 50.000 Cao Cao’s minstens 220.000 man sterke strijdmacht verslaan.
De precieze schattingen van aantallen zijn waarschijnlijk verloren in de tijd. Het is misschien wel de grootste in termen van personen, zoals ondersteund door sommige bronnen.
Slag bij Yamen, 19 maart 1279
Deze slag voltooide de verovering van de Zuidelijke Song-dynastie door de Mongoolse Yuan-dynastie. Er wordt beweerd dat meer dan 1.000 schepen uit de Song-dynastie werden vernietigd door de vloot van de Yuan-dynastie nabij Yamen, Guangdong, China.
Dit is groter dan de lage schatting van schepen die betrokken waren bij de Slag om Salamis. Niet alle Song-schepen waren echter oorlogsschepen.
Zeeslag op het Poyangmeer, 30 augustus – 4 oktober 1363
Misschien is het wel de de grootste zeeslag is in termen van mankracht, met naar verluidt 850.000 matrozen en soldaten die erbij betrokken zijn.
Een rebellenmacht uit de Ming-dynastie, naar verluidt 200.000 man sterk, onder bevel van Zhu Yuanzhang, ontmoette een Han-rebellenmacht.
Deze zou 650.000 man sterk zijn, onder bevel van Chen Youliang, aan het Poyangmeer, het grootste zoetwatermeer van China.
Tijdens de slag werden vuurwapens gebruikt. Chen Youlian sneuvelde na een pijl door zijn hoofd en de Han gaven zich over. De overwinnaar Zhu Yuanzhang werd onder de naam Hongwu de eerste keizer van de Ming-dynastie.
Zie hier een overzicht van alle Russische oorlogen sinds 1991.
Zeeslag bij Jutland, 31 mei – 1 juni 1916
De zeevloot van de Duitse Keizerlijke Marine onder bevel van vice-admiraal Reinhard Scheer en de Britse Grand Fleet onder admiraal Sir John Jellicoe waren tijdens de Eerste Wereldoorlog in gevecht nabij Jutland, Denemarken.
De Duitse vloot bestond uit 16 dreadnought en 6 pre-dreadnought slagschepen, 5 slagkruisers, 11 lichte kruisers en 61 vloottorpedoboten.
Dit terwijl de Britse vloot bestond uit 28 slagschepen, 9 slagkruisers, 8 pantserkruisers, 26 lichte kruisers, 78 torpedobootjagers, 1mijnenlegger en 1 watervliegtuigdrager.
Groot-Brittannië had meer slachtoffers en verloor meer schepen dan Duitsland, maar het resultaat was een strategisch succes voor de Britten, aangezien het resulteerde in de succesvolle inperking van de Duitse vloot. In termen van totale verplaatsing van betrokken schepen was het de grootste oppervlakteslag.
Slag in de Filipijnenzee, 19–20 juni 1944
Dit was de grootste slag om een vliegdekschip in de geschiedenis, waarbij vijftien Amerikaanse vloot- en lichte vliegdekschepen, negen Japanse vliegdekschepen, 170 andere oorlogsschepen en zo’n 1.700 vliegtuigen betrokken waren.
In termen van verplaatsing is de Fast Carrier Task Force (TF 58) van de Amerikaanse Vijfde Vloot de grootste enkele marineformatie die ooit strijd heeft geleverd.
Zie hier de beste geschiedenisboeken 2022.
Slag in de Golf van Leyte, 23–26 oktober 1944
De grootste in termen van verplaatsing van schepen in de gecombineerde slagordes, was ook de grootste in termen van de verplaatsing van tot zinken gebrachte schepen en in termen van de grootte van het gebied waarbinnen de deelgevechten plaatsvonden.
De Derde en Zevende Vloot van de Verenigde Staten (in totaal Task Forces 38, 77, 78 en 79 ) inclusief enkele Australische oorlogsschepen, bestond uit 8 grote vliegdekschepen, 8 lichte vliegdekschepen, 18 escortedragers, 12 slagschepen, 24 kruisers, 141torpedobootjagers en torpedobootjagers en vele andere schepen, evenals ongeveer 1.500 vliegtuigen.
De geallieerden behaalden een beslissende overwinning op de Japanse troepen. Deze bestond uit één groot vliegdekschip, 3 lichte vliegdekschepen, 9 slagschepen en 19 kruisers.
Verder nog 34 torpedobootjagers en enkele honderden vliegtuigen. De vijandige vloten droegen in totaal ongeveer 200.000 man personeel.
De Slag in de Golf van Leyte bestond uit vier belangrijke ondergeschikte veldslagen. Dit zijn de Slag om de Sibuyanzee, de Slag om de Straat van Surigao, de Slag bij Samar en de Slag bij Kaap Engaño, samen met andere acties.
Ze worden bij elkaar geteld omdat ze allemaal het resultaat zijn van de Japanse operatie Sho-Go. Deze was gericht op het vernietigen van de geallieerde amfibische strijdkrachten die betrokken waren bij de invasie van Leyte.
De afzonderlijke veldslagen waren echter gescheiden door afstanden van wel tweehonderd mijl. Het besloeg ook meerdere dagen, vanaf de eerste onderzeeëractie tot de Japanse terugtrekking.