Tweede Wereldoorlog alle musea en bunkers in Normandië

Tweede Wereldoorlog alle musea en bunkers in Normandië
Tweede Wereldoorlog alle musea en bunkers in Normandië

Tweede Wereldoorlog alle musea en bunkers in Normandië

Natuurlijk is dit niet alles wat er is te zien aan musea over en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in Normandië. Het is in ieder geval een heel goed begin. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over musea op deze website.


Tweede Wereldoorlog alle musea en bunkers in Normandië

Zie hier ->>> de tien beste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog op deze website.


Airborne Museum – Sainte-Mère-Église

14 Rue Eisenhower, 50480 Sainte-Mère-Église

Airborne Museum - Sainte-Mère-Église
Airborne Museum – Sainte-Mère-Église

Het Airborne Museum is te vinden in het centrum van Sainte-Mère-Eglise, precies tegenover de kerktoren waaraan parachutist John Steele in de nacht van 5 of 6 juni 1944 bleef hangen. U beleeft op deze plek de gebeurtenissen rond D-Day én u leert de geschiedenis beter begrijpen. Vanaf de voorbereidingen in Engeland tot het moment dat de Vrijheid heroverd was.

Het Airborne Museum ligt op een paar kilometer van de Invasiestranden. Het is het grootste museum van Europa gewijd aan de Amerikaanse parachutisten van de 82e et 101e Airborne Divisies. Zij werden in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, ingezet bij de Invasie van Normandië.

Website: www.airborne-museum.org


Arromanches 360 – Arromanches

Rue du Calvaire, 14117 Arromanches-les-Bains

Arromanches 360
Arromanches 360

In de 360º-bioscoop van Arromanches 360 is het net alsof je de Slag om Normandië van dichtbij meemaakt. In Arromanches-les-Bains in Normandië werd grotendeels de overwinning van de geallieerden op de Duitsers behaald in de zomer van 1944. Het dorp ligt aan zee en kreeg een kunstmatige haven, een uniek werk in de geschiedenis van de mensheid. Delen van de kunstmatige haven zijn nog steeds zichtbaar tijdens eb.

Website: www.arromanches360.com


Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.


Batterie de Maisy – Grandcamp-Maisy

7 Route des Perruques, Grandcamp-Maisy, 14450, Calvados

Bunker bij de Batterij van Maisy
Bunker bij de Batterij van Maisy

Deze batterij maakte deel uit van een gigantisch complex van zo’n 44 hectare groot. De site was geografisch belangrijk, omdat de Duitsers vanaf hier bereik hadden over Utah en Omaha Beach.

Website: www.maisybattery.com


La Batterie d’Azeville

Lieu-dit, La Rue, 50310 Azeville

Batterij van Azeville
Batterij van Azeville

De batterij van Azeville was een kustbatterij in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gebouwd door Organisation Todt, nabij het Franse dorp Azeville, vormde de batterij een vestigingspunt in de door Duitsers aangelegde Atlantikwall.

Website: www.manche.fr/patrimoine/batterie-azeville-N


Batteries de Crisbecq – Saint-Marcouf

Route des Manoirs, 50310 Saint-Marcouf

Batteries de Crisbecq
Batteries de Crisbecq

De Saint-Marcouf (of Crisbecq) artilleriebatterij speelde een belangrijke rol tijdens landingen van D-Day, op 6 juni 1944. Het geschut daagde de geallieerde vloot uit en bood weerstand aan de Amerikaanse troepen die op Utah Beach landden. Het museum laat de bezoeker ontdekken hoe de verdediging van het Duitse leger rond de Atlantic Wall was georganiseerd.

Website: www.batterie-marcouf.com


Zie hier de top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.


Le Grand Bunker Musée du Mur de l’Atlantique – Ouistreham

Av. du 6 Juin, 14150 Ouistreham

Musée du Mur de l'Atlantique
Musée du Mur de l’Atlantique

Het Musée du Mur de l’Atlantique is een museum in de Franse stad Ouistreham. Het museum is ingericht in een grote, 17 m hoge bunker die in 1944 deel uitmaakte van de Atlantikwall. Het was een vuurgeleidingsbunker voor de artillerie die het Orne-estuarium bestreek.

Op zes niveaus is een aantal ruimtes te zien waarin onder meer een generatorkamer, een radiocommunicatievertrek, een munitie- en wapenkamer, een ventilatiekamer, een apotheek, een verbandpost en een observatiepost met een afstandsmeter. Eertijds stond er luchtafweergeschut op de bunker.

Voor het museum zijn onder meer een M7 Priest, een 8,8cm-Flak en een origineel landingsvaartuig, de LCM PA 30-31 opgesteld. Dit landingsvaartuig werd gebruikt tijdens de opnames van Steven Spielberg’s film Saving Private Ryan.

Website: www.museegrandbunker.com


Cimetière militaire allemand de La Cambe

Les Noires Terres, 14230 La Cambe

Duitse militaire begraafplaats in La Cambe
Duitse militaire begraafplaats in La Cambe

De Duitse militaire begraafplaats in La Cambe is een begraafplaats met Duitse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog en ligt in het Franse dorp La Cambe (departement Calvados). Ze ligt 1,5 km ten westen van het dorpscentrum, vlak bij de autoweg N13.

De begraafplaats heeft een nagenoeg vierkant grondplan met een oppervlakte van ongeveer 8,5 ha. In het midden van de begraafplaats ligt een heuvel, waarop een basalten kruis prijkt geflankeerd door twee figuren en de tekst: ‘Gott hat das letzte Wort’ (God heeft het laatste woord). Rondom deze heuvel liggen de graven verdeeld in 49 rechthoekige perken met soms tot 400 graven gekenmerkt door platte tegels in het gras waartussen op regelmatige afstanden groepjes van 5 basalten kruisjes staan.

Op deze begraafplaats liggen Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de gevechten die na de landing van de geallieerde troepen in Normandië plaatsvonden. Nadat de begraafplaats in september 1961 werd afgewerkt werden nog meer dan zevenhonderd Duitse soldaten bijgezet die op andere locaties teruggevonden werden. In totaal zijn er nu 21.160 soldaten begraven, waarvan 207 niet meer geïdentificeerd konden worden.


D-Day Experience – Carentan les Marais

2 Village de l’Amont, 50500 Carentan les Marais

D-Day Experience
D-Day Experience

Ontdek D-Day Experience: twee musea, een meeslepende attractie die uniek is in de wereld, een 3D-bioscoop op een gigantisch scherm, een gedenkteken voor luchtlandingstroepen, een souvenirwinkel en een antiekwinkel voor militairen. Dit alles verspreidt over meer dan 10.000 m2.

Website: www.dday-experience.com


Juno Beach Centre – Courseulles-sur-Mer

Voie des Français Libres, 14470 Courseulles-sur-Mer

Juno Beach Centre
Juno Beach Centre

Het Juno Beach Centre is een museum in Courseulles-sur-Mer in de regio Calvados in Normandië, Frankrijk. Het ligt direct achter het strand met de codenaam Juno, het gedeelte van het geallieerde bruggenhoofd waarop 14.000 Canadese troepen landden op D-Day 6 juni 1944.

Het centrum is in de jaren negentig opgericht door een groep Canadese veteranen die van mening waren dat de bijdragen en opofferingen van Canadese soldaten tijdens de bevrijding van Europa niet goed werden herdacht en vertegenwoordigd in de regio Normandië.

De reikwijdte van het museum is niet alleen de D-Day-landingen. Via gedetailleerde en interactieve tentoonstellingsruimtes vertelt het museum het verhaal van het leven in Canada vóór het uitbreken van de oorlog, de civiele en militaire bijdrage van Canada aan de oorlogsinspanning en de hedendaagse Canadese samenleving in de decennia sinds de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.junobeach.org


Mémorial de Caen

Esplanade Général Eisenhower, 14050 Caen

Mémorial de Caen
Mémorial de Caen

Het Mémorial de Caen is een museum en oorlogsmonument in Caen, Normandië, Frankrijk ter herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Caen. Meer in het algemeen is het museum gewijd aan de geschiedenis van de twintigste eeuw, vooral gericht op de kwetsbaarheid van vrede.

Website: www.memorial-caen.fr


Musée du Débarquement – Arromanches

Place du 6 Juin, 14117 Arromanches-les-Bains

Musée du Débarquement
Musée du Débarquement

Het landingsmuseum van Arromanches is een belangrijke plek van de slag van Normandië. Kom ook meer te weten over de buitengewone technische uitdaging die de bouw van de kunstmatige haven van Arromanches inhield, de sleutel voor de overwinning in Normandië.

Website: www.musee-arromanches.fr


Mémorial de Falaise – La Guerre des Civils

12 Pl. Guillaume le Conquérant, 14700 Falaise

Mémorial de Falaise
Mémorial de Falaise

Door een tentoonstelling van 1.000 m2 ontdekt u de ontroerende getuigenissen van overlevenden, evenals een verzameling voorwerpen uit het dagelijks leven en niet-gepubliceerde archieven uit de fondsen van het Memorial van Caen en de inwoners van Falaise en de regio.

Website: www.memorial-falaise.fr


Musée et site de la Batterie de Merville

Place du 9ème Bataillon, 14810 Merville-Franceville-Plage

Musée et site de la Batterie de Merville
Musée et site de la Batterie de Merville

De batterij van Merville aan de kust van Normandië was onderdeel van de door Duitsland gebouwde Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.batterie-merville.com


Musée Memorial de la Bataille de Normandie – Bayeux

Bd Fabian Ware, 14400 Bayeux

Musée Memorial de la Bataille de Normandie
Musée Memorial de la Bataille de Normandie

Informatieve exposities, oorlogstuig, artefacten en een film over de landingen van D-Day.

Website: www.bayeuxmuseum.com/musee-memorial-de-la-bataille-de-normandie


Musée de la bataille des haies / Normandy Victory Museum – La Fourchette

Parc d’Activités, 50500 La Fourchette

In een twintigtal scènes, midden in een tentoonstelling van meer dan 10.000 authentieke verzamelde objecten, nodigt dit museum je uit op een reis samen met degenen die hebben geleefd en geschiedenis hebben geschreven. Of het nu soldaten of burgers zijn, nationale helden of alledaagse helden.

Website: www.normandy-victory-museum.fr


Musée Mémorial Pegasus – Ranville

Avenue du Major Howard, 14860 Ranville

Het Mémorial Pegasus
Het Mémorial Pegasus

Het museum evoceert de gebeurtenissen tijdens de Operatie Overlord die op 6 juni 1944 leidden tot de verovering van de Pegasusbrug door troepen van de Britse 6e Luchtlandingsdivisie en hun daaropvolgende acties in de streek.

Door de verovering van de brug belette men de aanvoer van Duitse versterkingen vanaf het oosten die eventueel de troepen op de landingsstranden konden bedreigen. Zij waren de eerste bevrijders die in de nacht van 5 op 6 juni 1944 in Frankrijk landden.

Professionele gidsen geven een gedetailleerde beschrijving van de acties van de Britse troepen aan de hulp van een maquette. Prominent aanwezig in het park zijn de Pegasusbrug, een nagebouwd Horsa-zweefvliegtuig en een baileybrug.

Verder zijn er een aantal voertuigen tentoongesteld, geschut en een telegram van – naar men aanneemt – Adolf Hitler aan de ontwikkelaars van de baileybrug in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Ook de doedelzak van Bill Millin heeft in een van de diorama’s een plaats gekregen.

Website: www.musee.memorial-pegasus.com


Musée de la Percée du Bocage – Saint-Martin-des-Besaces

5 Rue du 19 Mars 1962, 14350 Saint-Martin-des-Besaces

Musée de la Percée du Bocage
Musée de la Percée du Bocage

Tussen Caen en Vire laat het museum van de Percée du Bocage u de geschiedenis ontdekken van de strijd in de Bocage na de landing in Normandië. Het museum bestaat uit acht museumruimtes waarin taferelen uit het leven van soldaten zijn gereconstrueerd en vele voorwerpen die daarbij hoorden.

Website: www.laperceedubocage.fr


Normandy American Cemetery and Memorial – Colleville-sur-Mer

Overzicht van de begraafplaats.
Overzicht van de begraafplaats.

De Normandy American Cemetery and Memorial is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden bij de landing in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats ligt in het dorp Colleville-sur-Mer, Calvados, Frankrijk.

Alhoewel de begraafplaats iets meer dan 35 000 m² groter is dan de grootste Britse begraafplaats op het Europese vasteland, namelijk Tyne Cot Cemetery (Eerste Wereldoorlog), telt de begraafplaats ongeveer 2 500 lichamen minder. Op de begraafplaats liggen 9.387 Amerikaanse soldaten begraven waarvan één soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Op dit kerkhof ligt tevens generaal Roosevelt begraven, met naast hem zijn broer (gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog). Er zijn 307 ongeïdentificeerde lijken begraven. De Normandy American Cemetery and Memorial wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission.


Pointe du Hoc – Saint-Pierre-du-Mont

De landingen op Pointe du Hoc, via touwladders naar boven.
De landingen op Pointe du Hoc, via touwladders naar boven.

Pointe du Hoc is een locatie op een klif langs de Normandische kust in Noord-Frankrijk, in Saint-Pierre-du-Mont. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Aan de voet ervan bevindt zich een smal keistrand van een tiental meters breed, waarna Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uitsteekt.

Tegenwoordig is het mogelijk Pointe du Hoc gratis te bezoeken. Het terrein is na 76 jaar nog steeds als een maanlandschap bezaaid met diepe kraters. Tussen deze kraters, die zijn veroorzaakt door beschietingen van de geallieerden, liggen nog kapotte delen van de Duitse bunkers. Enkele van deze bunkers staan nog geheel of gedeeltelijk overeind. Er is een gedenkteken en museum opgericht, gewijd aan de bloedige slag die er heeft plaatsgevonden.