Fietsen met je baby: hier moet je aan denken

0
Fietsen met je baby: hier moet je aan denken
Fietsen met je baby: hier moet je aan denken

Voor veel ouders is het een absolute mijlpaal wanneer ze hun baby voor het eerst mee op de fiets kunnen nemen. Het geeft een stukje vrijheid terug. Niet alles hoeft meer gelopen te worden of met de auto worden gedaan.

Bovendien is het ook nog eens ontzettend gezellig. Maar wat zijn de regels met betrekking tot het vervoer van je baby op de fiets? Vanaf welke leeftijd mag je kind mee in een fietszitje? En welke fiets is de beste keuze?


Lees hier ->>> meer handige tips op deze website.


Moederfiets of gewone fiets?

Voordat je met je kleintje op pad kunt gaan is het eerst belangrijk om over de juiste fiets te beschikken. De meeste ouders kiezen voor een moederfiets. Dit is een fiets die speciaal is ontwikkeld voor het veilig vervoeren van kinderen. Deze kun je herkennen aan het bredere stuur, de dubbele standaard en vaak ook een langere bagagedrager.

Je kunt zowel voor een gewone moederfiets als een mamafiets elektrisch kiezen. Een elektrische fiets is met name een goede keuze wanneer je grotere afstanden aflegt. Met behulp van elektrische trapondersteuning zal dit een stuk gemakkelijker gaan.


Zie hier: waar worden de meeste fietsen gestolen in Nederland 2021?


Wees je er wel van bewust dat er met een elektrische fiets vaak harder wordt gereden. Daarom is het verstandig om de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken. Mocht je kind vallen, zal het risico op ernstig letsel zo zoveel mogelijk worden beperkt. Overigens is een helm voor iedere fiets aanbevolen. 

Of je voor een gewone elektrische fiets dames moet kiezen of een speciale moederfiets is afhankelijk van je eigen wensen. In principe kun je op iedere fiets een fietszitje monteren. Wel neemt de veiligheid bij een moederfiets aanzienlijk toe. Daarnaast is het hierbij vaak gemakkelijker om meerdere kinderen te vervoeren.


Vanaf wanneer mag een baby mee op de fiets? 

Zodra je baby in staat is om zelfstandig tot zithouding te komen, mag hij worden vervoerd in een fietsstoeltje. Meestal in een stoeltje voorop de fiets. Dit is doorgaans vanaf een maand of 9, maar kan ook eerder of later zijn.

Wacht wel echt totdat je kind zelf tot zit kan komen. Dus niet wanneer je je kind op zijn of haar billen neerzet en hij vervolgens wel redelijk kan blijven zitten. Pas als je kind écht tot zithouding kan komen, is hij sterk genoeg om veilig vervoerd te worden. 

Wanneer je geen andere keus hebt dan je kind vanaf de geboorte mee te nemen op de fiets (bijvoorbeeld omdat je geen auto hebt), dan kun je er ook voor kiezen om een maxicosidrager op de fiets te monteren. Zo kan je kind in een autostoel worden meegenomen. Hierbij geldt geen minimumleeftijd.


Zie hier de Top 10 oorzaken van fietsongelukken Nederland 2022.


Wel wordt aanbevolen om hiermee te wachten tot je kindje goed zijn hoofdje omhoog kan houden. Zo weet je zeker dat hij de trillingen op de fiets goed kan doorstaan. Meestal is dit rond de leeftijd van 3 á 4 maanden. Gebruik in elk geval nooit een draagzak op de fiets. Het risico is te groot dat je valt en op je kleintje terecht komt.


 

Geef een reactie