Nieuw onderzoek: lichaamsbeweging vertraagt Alzheimer

Nieuw onderzoek: lichaamsbeweging vertraagt Alzheimer
Nieuw onderzoek: lichaamsbeweging vertraagt Alzheimer

Lichaamsbeweging vertraagt Alzheimer

Een beetje bewegen is voor vele zaken goed, maar nu blijkt ook dat je hersenen er op een wat latere fase in je leven baat bij hebben.

De U.S. National Institutes of Health heeft een onderzoek laten doen naar de effecten van lichaamsbeweging op onze mentale processen.  Daaruit blijkt dat de sportievelingen beter bij de tijd blijven dan degene die de hele dag de geraniums bestuderen.

Lees hier meer over het onderzoek en als je het niet kan volgen, ga dan eerst een rondje fietsen…

Lichaamsbeweging vertraagt Alzheimer

In het artikel “Leisure-time physical activity associates with cognitive decline: The Northern Manhattan Study” dat zal worden gepubliceerd in de volgende Journal of Neurology, laten onderzoeker van de Universiteiten van Miami en Columbia zien hoe het zit.

Wist je dat?

Al vanaf je 25e wordt het minder met de denkprocesjes in de bovenkamer. Langzaam maar zeker takelt het af. De grootse sprong in dit aftakelingsproces vindt plaats tussen je 75-ste en je 80-ste!


Zie hier de top 10 beste boeken over geheugenverlies volgens The Guardian.


Het onderzoek

Om te beginnen hebben de onderzoekers een groep van 1.228 mensen met een gemiddelde leeftijd van 71 door de hersenen-gehaktmolen gehaald. Welke puzzeltjes konden ze oplossen, hoe zit het met het geheugen en wat doen de hersenen onder de MRI-scan?

Vijf jaar laten hebben ze dezelfde testen weer herhaald, nu alleen met 876 mensen. Daar bleek dus dat de sportievelingen veel minder achteruit waren gegaan dan de bankzitters.

 

“This study supports the idea physical activity is important to cognition in older adults.”

Neuroloog Dr. Clinton Wright, co-auteur

 

De verklaring

Een verklaring zou kunnen zijn dat je door te zwemmen en te fietsen er voor zorgt dat je minder snel last krijgt van diabetes. Het zorgt er ook voor dat je organen minder snel worden aangetast.

Je lichaam blijft zo over het algemeen in betere conditie, dus ook je hersenen. Ook zou je minder last hebben van kleine, bijna niet zichtbare of voelbare, herseninfarctjes in de lagere regionen van je brein.

De laatste verklaring zou kunnen zijn dat je neurotransmitters (de informatie-schakelingen in je hersenen) beter hun werk blijven doen. Dit doordat de doorbloeding in je bovenkamer beter is.

Oftewel: zet opa en oma op de fiets en neem ze mee naar het zwembad, zijn er zwz ook weer eens uit…


Wist je dat veel dutten gerelateerd is aan Alzheimer.