Geld maakt wel gelukkig zegt onderzoek, heel erg gelukkig zelfs!

Geld maakt wel gelukkig zegt onderzoek
Geld maakt wel gelukkig zegt onderzoek

Geld maakt wel gelukkig zegt onderzoek, heel erg gelukkig zelfs!

Ga toch weg met je: “Geld maakt niet gelukkig!”, “Als je maar gezond bent!” of dat gezeur dat je genoeg zou hebben als je de bakker en de slager kan betalen.

Voorgaande is gewoon NIET waar als we Andrew T. Jebb van de Purdue University uit de Verenigde Staten mogen geloven. Wij vermoedden dat al deze volkswijsheden in de markt zijn gezet door een kongsi tussen de bazen en van het grootkapitaal, de kroon en de kerk: Houd jij ze arm, dan houden wij ze onder de duim en dom!

Voor West-Europa heb je zelfs jaarlijks best wel een aardig groot bedrag nodig om een vol en gelukkig leven te ervaren. Lees meer over een leven vol geld en geluk.


Lees hier->>> meer artikelen op deze website hoe ook jij meer geluk kunt gaan ervaren!


Geld maakt wel gelukkig zegt onderzoek, heel erg gelukkig zelfs!

Het onderzoek naar geld en geluk is gebaseerd op een wereldwijde vragenlijst van Gallup. die is ingevuld door 1,7 miljoen mensen.


It’s been debated at what point does money no longer change your level of well-being. We found that the ideal income point is $95,000 for life evaluation and $60,000 to $75,000 for emotional well-being. Again, this amount is for individuals and would likely be higher for families.

Uit: Happiness, income satiation and turning points around the world


Wereldwijd gaat het gemiddeld dus om stevige bedragen om compleet geluk te ervaren. Gemiddeld gaat het om zo’n € 95.000 dollar, zo’n 77.000 euro. Om al een positief effect van je verdiensten te hebben gaat het om wat minder: 60.000 dollar of zo’n € 49.000,-.


West-Europa, geld en geluk

Wij zouden als individu jaarlijks zo’n 100.000 dollar (ruim € 81.000,-) moeten binnenslepen in West-Europa om compleet en volledig te genieten van ons verdiende inkomen. Een positief effect ervaren we al wat sneller: bij 50.000 dollar (ongeveer € 40.600,-)


gelukkig zijn je veel succesvoller maakt.


Man, vrouw, hoger en lager opgeleid

Grappig zijn ook de verschillen  tussen mannen en vrouwen waar het gaat om ‘compleet geluk’ en het positieve effect. Gemiddeld, wereldwijd, hebben de dames voor compleet geluk $ 100.000,- nodig en mannen maar $ 90.000,-. Een positief effect ervaren  de dames al bij $ 55.000,- en mannen pas bij $ 65.000,-

Stevige verschillen tussen geld en geluk zijn ook te zien bij het element opleiding. Tussen hoog en laag opgeleid en compleet gelukkig zit 20.000 dollar. Een hoger opgeleid persoon heeft flink wat meer geld nodig om geluk te ervaren van het verdiende inkomen.


Bron en meer informatie: Andrew T. Jebb, Louis Tay, Ed Diener en Shigehiro Oishi: Happiness, income satiation and turning points around the world in Nature Human Behaviour, 8 januari 2018.