,

Gevaarlijkste verboden vuurwerk volgens de politie, de top 5

De Cobra 6

Gevaarlijkste verboden vuurwerk volgens de politie, de top 5

Deze informatie vonden we toen we op zoek waren naar ‘verboden vuurwerk’. op een echte en betrouwbare politiesite. Het lijkt wel als of de koddebeiers zelf reclame aan het maken zijn voor de geweldige explosies en vuurballen van de door hen benoemde ‘Big Five’ ter voorbereiding op een knallend oud- en nieuwjaar. Dit gevaarlijkste verboden vuurwerk, de Big Five, bestaat volgens de popo’s uit: lawinepijlen, bangers, shells of mortierbommen of te ‘grote’ Romeinse kaarsen. Hieronder wat uitleg over wat wel en niet mag met betrekking tot de Big Five.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Gevaarlijkste verboden vuurwerk volgens de politie, de top 5

De Cobra 6


Lees hieronder meer over vuurwerk op deze website…

Koelkast opblazen met de Cobra 6 (video)
Wat zijn de boetes en straf voor illegaal vuurwerk?->>>

1. Lawinepijlen

Met stip op één staan de lawinepijlen of signaalraketten. Dit zijn vuurpijlen met als enig effect een luide tot zeer luide knal. Lawinepijlen bestaan uit langwerpige kartonnen kokers van ongeveer 20 centimeter lang met een doorsnede van 2,5 centimeter. De knallading bestaat uit flitspoeder, vaak meer dan 20 gram, en dit is krachtiger dan het zwarte buskruit. Lawinepijlen zijn in Europa niet verboden voor consument. Voor Nederlanders mag een vuurpijl maximaal 0,13 gram aan knallading hebben. Er zijn meerdere verboden uitvoeringen bekend, waarvan de Zink 901 (Signalraket Nr. 901) en Zink 902 de meest populaire zijn.

Filmpje: 20 Zink 901 lawine pijlen


2. Bangers of strijkers

Op twee staan de flash bangers. Dit is zwaar knalvuurwerk met lont of met wrijvingsontsteking (de zgn. strijker) met als enig effect de zware knal. Dit knalvuurwerk bestaat gebruikelijk uit een kartonnen koker met een lengte van minstens 5,5 centimeter, meestal meer, en een doorsnede van 2,5 centimeter of meer. Zwaar knalvuurwerk bevat 5 tot 50 gram of meer aan flitspoeder, wat weer krachtiger is als zwart buskruit. Dit zware knalvuurwerk is in heel Europa verboden voor consumenten. Rotjes met alleen zwart buskruit zijn in Nederland toegestaan tot een maximum van 2,5 gram.

Er zijn meerdere uitvoeringen bekend met een meerdere namen en/of artikelnummers van de bangers of strijkers. Voorbeelden zijn; de grote vlinder, Cobra 6 (of 33), Atomic, Explod, Achtung, Explosive, Jumbo of Mega Jumbo), Rambo31, Retorno70, Delova Rana (43, 50 of 75mm) en de Napolitaanse. Voorbeelden van strijkers met wrijvingsontsteking zijn K0208, K0212 en K0216.

Zie hier->>> een artikel met filmpje over de Cobra 6.


3. Shells

Deze shells of mortierbommen zijn professioneel vuurwerk met veelal een siereffect en soms uitsluitend een knaleffect de zgn. salutes. Shells of mortierbommen bestaan uit kartonnen of kunststof met taps toelopende bollen of kokers met een lang lont.

De shells zijn er in kleine, 5 centimeter doorsnede, en grote maten, tot 30 centimeter doorsnede. Ze moeten wel met een bijpassende mortierbuis worden afgeschoten. Het lange lont bestaat is met papier omwikkeld, ook wel een snellont genoemd. Het niet goed afschieten van een mortier is levensgevaarlijk bijvoorbeeld zonder bijpassende mortierbuis. De shells zijn in Nederland en in de rest van Europa niet verboden voor de consument.

Een Chinese mortierbom…


4. Batterijen

De batterij, het flowerbed of cake bestaat uit meerdere met elkaar verbonden kartonnen kokers van waaruit de effecten de lucht in worden geschoten. Het aantal kokers van een batterij kan variëren van circa 9 tot meer dan 100. Batterijen worden veel professioneel toegepast. De grotere batterijen met een diameter van 3,5 centimeter of meer mogen alleen professioneel worden toegepast. Batterijen tot een lading van maximaal 500 gram (max 15 gram per koker) zijn in Nederland voor de consument toegelaten en moeten zijn voorzien van het opschrift ‘geschikt voor particulier gebruik’.


5. De Romeinse kaars

Romeinse kaarsen bestaan uit een lange kartonnen koker van waaruit meerdere effecten of shots de lucht in worden geschoten en en een effect teweeg brengen. Het aantal shots per Romeinse kaars ligt zo tussen de 6 en 35. De grotere Romeinse kaarsen met een diameter van 3,5 centimeter of meer en een lengte vanaf 80 centimeter mogen alleen professioneel worden toegepast. De Romeinse kaarsen zijn inmiddels ook verboden voor ons consument, net als de babypeiltjes…


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie