De grootste dieren ter wereld, de toppers

0
De ijsbeer
De ijsbeer

De grootste dieren ter wereld, de toppers

Onder de grootste dieren ter wereld bevinden zich vreemdsoortige schepsels. De blauwe vinvis, de Afrikaanse olifant maar ook de de grootste landcarnivoren staan bijvoorbeeld in dit rijtje.


De grootste dieren ter wereld

Zie hier ->>> de grootste roofdieren aller tijden op deze website.


Het grootste dier ooit: De blauwe vinvis

Grootste dieren ter wereld: de blauwe vinvis
Grootste dieren ter wereld: de blauwe vinvis

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde leefde. Een volwassen exemplaar kan wel 35 meter lang worden met een gewicht van 170.000 kilo. Om je een idee te geven van de grootte: de tong van de blauwe vinvis is net zo groot als een olifant en weegt ongeveer 2.000 kilo!


Het zwaarste landdier ter wereld : De Afrikaanse Olifant

De Afrikaanse Olifant, De grootste dieren ter wereld
De Afrikaanse Olifant

Tegenwoordig leven er nog twee soorten, de bosolifant uit de regenwoudgordel van West- en Centraal-Afrika, en de savanneolifant in de rest van Afrika ten zuiden van de Sahara. Voorheen werd aangenomen dat de bosolifant een ondersoort was van Loxodonta africana, maar genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat het hier om een aparte soort gaat. De soorten zouden tussen 1,9 en 6,7 miljoen jaar geleden uiteen zijn gegroeid. De stier van de savanneolifant (Loxodonta africana) kan meer dan 6.000 kilo zwaar worden.


Het hoogste landdier ter wereld : de giraffe

Een volwassen giraffe heeft een kop-romplengte van 3,5 tot 4,8 meter en een staartlengte van 76 tot 110 centimeter. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes. Vrouwtjes zijn over het algemeen 3,5 tot 4,7 meter hoog en 400 tot 500+ kilogram zwaar. Mannetjes zijn 3,9 tot 5,2 meter hoog en 500 tot 800 kilogram zwaar. Bij uitzondering kan een mannetje 5,3 tot 5,5 meter hoog worden.

De giraf
De giraf

De grootste carnivoor ter wereld: de zeeolifant

De zeeolifant, De grootste dieren ter wereld
De zeeolifant

De volwassen mannetjes (“”bullen””) kunnen wel drie tot zeven keer zo groot worden als de vrouwtjes, met een lengte van zes meter lang en meer dan 3000 kilogram wegen. De vrouwtjes kunnen drie meter groot en 650 kilo zwaar worden. De neus van volwassen mannetjes is sterk uitgegroeid tot een slurf, die over de bek heen hangt. Zij kunnen hiermee brulgeluiden produceren, vooral bij competitie om vrouwtjes.


De grootste landcarnivoren ter wereld: De ijsbeer en Kodiak Bear

De ijsbeer
De ijsbeer

De ijsbeer is zeer groot. Mannetjes worden wel 2,3 tot 2,6 meter lang en wegen 300 tot 800 kilogram. Vrouwtjes zijn weer kleiner dan de mannetjes en worden 1,8 tot 2 meter lang en 150 tot 300 kilogram zwaar. De ijsbeer heeft een lange nek en een grote neus. Onder de vacht is de huid zwart, wat te zien is op de naakte delen zoals de neus en de lippen.

De kodiakbeer, grootste dieren ter wereld
De kodiakbeer

Kodiakberen worden zeer groot, gemiddeld is een mannetje zo’n 400 kg zwaar, het zwaarst bekende exemplaar in gevangenschap woog 757 kg. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner. Het zijn de grootste beren ter wereld en het zijn ook de grootste landroofdieren op aarde. Ondanks hun grootte zijn ze in staat snelheden van 50 km/h te halen en die tijden lang vast te houden. Eens werd gezien hoe een kodiakbeer een paard achternajoeg, inhaalde en doodde.


Het grootste reptiel ter wereld: de zoutwaterkrokodil

De Zeekrokodil
De Zeekrokodil

De zeekrokodil kan de respectabele lengte van 7 of meer meter bereiken. Er is een melding van een exemplaar van rond de tien meter, die nooit gezien is. De lengte is herleidde van zijn pootafdruk. De meeste mannelijke exemplaren zijn ongeveer 4 tot 5 meter lang, de vrouwtjes blijven met 2 tot 3 meter aanmerkelijk kleiner. Het gewicht van een 5 meter lang exemplaar kan meer dan 500 kilo bedragen. Alleen oudere mannetjes van meer dan zes meter zijn dan tussen de 1000 en 1200 kilo zwaar.


Het grootste amfibie ter wereld: de Chinese reuzensalamander

De Chinese reuzensalamander
De Chinese reuzensalamander

De Chinese reuzensalamander (Andrias davidianus) is de grootste salamander ter wereld, het dier bereikt een maximale lichaamslengte tot 180 centimeter. De meeste exemplaren blijven aanzienlijk kleiner. De soort is endemisch in rotsige berggebieden in China. De soort wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Amfibieën kunnen zowel in het water als op het land overleven.


De grootste vleermuis ter wereld: De Filipijnse vliegende hond

Filipijnse vliegende hond
De Filipijnse vliegende hond

De Filipijnse vliegende hond is een nachtdier. Hij weegt ongeveer 1,2 kg. Zijn vleugels hebben een spanwijdte van zo’n 1,5 meter en hij kan afstanden tot wel 40 km vliegen voor voedsel.


De grootste slang ter wereld: de groene anaconda

De groene anaconda, grootste dieren ter wereld
De groene anaconda

Omdat de slang veel dikker wordt dan de netpython, een van de langste slangen ter wereld met lengtes tot boven de 9 meter, is de anaconda zonder meer de grootste slang ter wereld; een volwassen anaconda van 6 meter kan ongeveer 200 kilo zwaar worden, maar langere exemplaren kunnen nog veel zwaarder worden. De omtrek van een groot vrouwtje kan meer dan 100 centimeter bedragen.

Zie de 10 grootste slangen ter wereld op deze website.


De grootste geleedpotige ter wereld : De Japanse reuzenkrab

De Japanse reuzenkrab, grootste dieren ter wereld
De Japanse reuzenkrab

De Japanse reuzenkrab is eeen krab die leeft in de wateren rond Japan. Hij heeft de grootste beenspanwijdte van een geleedpotige. Deze kan oplopen tot 3,8 meter. Onze Japanese vriend kan wel bij 20 kilo zwaar worden.


Zie hier de top 10 grootste roofdieren die op het land leven,


Geef een reactie