Honden liegen tegen baasje zegt Zwitsers onderzoek

0
Honden liegen tegen baasje
Honden liegen tegen baasje

Honden liegen tegen baasje zegt onderzoek

Die lieve trouw viervoeter komt uit dit Zwitserse onderzoek naar voren als een bedrieglijk en leugenachtig beestje. Onze hond probeert ons gewoon te foppen om zo zijn of haar zin te krijgen. Lees meer…


Honden liegen tegen baasje
Honden liegen tegen baasje

Lees hier ->>> meer over dieren en hier ->>> meer honden op deze website…


Honden liegen tegen baasje zegt onderzoek


Het doel van de onderzoekers was om te kijken of honden ons bewust misleiden. Om dit te doen trainden ze 27 honden van verschillende leeftijden. De honden leerden omgaan met twee soorten mensen. Van de ene krijgen ze altijd wat lekkers en van de andere niets.

Deze twee verschillende personen moest de hond naar één van de drie verschillende dozen brengen. Eén bevatte worstjes, hun favoriete traktatie, de tweede hondenkoekjes en de derde was leeg.

De honden moesten ‘het eten te laten zien’. De aardige mens beloonde de hond met wat er in de doos zat, van de ander kregen ze niets.

Op beide testdagen waren de honden eerder geneigd om de aardige mens naar de doos met worstjes te brengen. Dit effect werd sterker op de tweede dag. De ander, van wie ze niets kregen, werd veel vaker naar een andere doos gebracht. Twee honden, Arwen en Nelson, namen de aardige persoon altijd mee naar de worsten, maar nooit de andere persoon van wie ze niets kregen.


Wat heeft dit met liegen te maken?

Honden brengen anderen liever niet naar hun favoriete eten, omdat ze denken dat ander het kan opeten. Dus als ze gevraagd worden om het eten te ’tonen’, brengen ze ze liever niet naar de worsten, maar zetten ze je op het verkeerde been.


Bron en meer informatie: Animal Cognition: Deceptive-like behaviour in dogs (Canis familiaris), Mei 2017, Volume 20, Issue 3, pp 511–520