Vele dieren lachen zegt onderzoek (en niet voor niets!)

0
Vele dieren lachen zegt onderzoek
Vele dieren lachen zegt onderzoek

Vele dieren lachen zegt onderzoek

Lachende ratten en honden lijken misschien meer op iets uit een Disney-animatiefilm, maar ze bestaan ​​echt! Ze lachen misschien niet zoals wij, maar velen hebben een eigen vreugdevol geluid. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Vele dieren lachen zegt onderzoek


Een recent onderzoek van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in Bioacoustics, ontdekte dat 65 diersoorten hun eigen vorm van ‘lachen’ hebben.

Onder de soorten die deze gezellige geluiden maken, zijn bijvoorbeeld zeehonden, honden, ratten en mangoesten. Deze geluiden kunnen aanwijzingen geven over het evolutionaire doel van ons eigen menselijke gelach.


Zie hier de grootste spin ter wereld (met filmpjes)


Het onderzoek gebruikte van de resultaten van vele andere experimenten die al op verschillende diersoorten waren uitgevoerd. Sasha Winkler en Greg Bryant van de UCLA doorzochten onderzoeken op aanwijzingen van vocale spelsignalen.

Deze geluiden wijzen op niet-agressie tijdens het spelen. Ze variëren in toonhoogte, lengte en volume per soort. Sommige, zoals het gelach van chimpansees, kennen we waarschijnlijk wel.


Lachende ratten

Één van de eerste lachende dieren die ontdekt werd, was het ultrasone gepiep van de rat. Wetenschappers van de Humboldt-universiteit van Berlijn onderzochten het kietelen van ratten terwijl ze de geluidjes registreerden. Ze ontdekten dat de ratten dol waren op het kietelen van hun rug.

Hun piepgeluiden bereikten 50 kHz, de toonhoogte van een gelukkige rat die eten krijgt of socialiseert met zijn soortgenoten. Het plezier van de aanraking verlichtte ook de sensorische cortex van hun kleine hersenen, wat verder aantoonde dat de ratten in feite “lachten” van het kietelen.


Zie hier iemand met een horzel in zijn hoofd (2x video)


Omdat een groot deel van het ‘spel’ in het dierenrijk ruw is en ook op vechten kan lijken kunnen deze speelgeluiden helpen om niet-agressie tijdens dergelijke fysieke momenten te benadrukke. ‘Als we lachen, geven we anderen vaak informatie dat we plezier hebben en nodigen we ook anderen uit om mee te doen.’ vertelt Winkler. ‘Sommige wetenschappers hebben gesuggereerd dat dit soort vocaal gedrag wordt gedeeld door veel dieren die spelen, en als zodanig is lachen onze menselijke versie van een evolutionair oud vocaal spelsignaal.’


Wist je dat de helft van de katten en honden overgewicht heeft…


Door op deze manier aandacht te besteden aan andere soorten, werpt het licht op de vorm en functie van menselijk lachen, schrijven de onderzoekers. Het helpt het ons om de evolutie van menselijk sociaal gedrag beter te begrijpen.


de top 25 intelligentste dieren ter wereld.


Bron en meer informatie: Sasha L. Winkler & Gregory A. Bryant (2021) Play vocalisations and human laughter: a comparative review, Bioacoustics, 30:5, 499-526, DOI: 10.1080/09524622.2021.1905065


Zie hier alle spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen met het woord schaap.


Geef een reactie