Sigarettenrook is heel schadelijk voor je gezondheid zegt het RIVM

0
Sigarettenrook is heel schadelijk voor je gezondheid
Sigarettenrook is heel schadelijk voor je gezondheid

Sigarettenrook is heel schadelijk voor je gezondheid

“Tabaksrook bestaat uit ruim 6000 verschillende chemische stoffen en veroorzaakt in Nederland bijna 20.000 doden per jaar.” om maar even met de deur in huis te vallen. Dit lezen we op de website van het RIVM.

En wat blijkt, volgens deze een organisatie van gesubsidieerde overheidsgezondheidsfetisjisten: de sigarettenfabrikanten zijn kleine Pinokkio’s. Dat hadden we zeker niet verwacht. Lees meer over roken en gezondheid.


Lees hier->>> meer over roken op deze website…

Of zie hier->>> de rokerslongen.


Sigarettenrook is heel schadelijk voor je gezondheid

In het jaar des Heren 2016 rookte 28,9 procent van de Nederlandse mannen en 19,5 procent van de vrouwen wel eens. Steek jij er ook wel eens één op? Nou, dan gaan er echt een hele batterij aan schadelijke stoffen door je longen heen.

Daarbij blijkt ook uit onderzoek van het RIVM dat de fabrikanten van dit fraaie spul, een loopje nemen met de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in de sigaret.

Volgens de onderzoekers liggen deze waarden zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In een enkel geval bevatte de rook van een sigaret zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje stond geschreven.


Waar zitten de verschillen?

Natuurlijk, het zit ‘m het in hoe je het één en ander meet. De tabaksfabrikanten meten vrolijk volgens de EU-richtlijnen. Als je deze meetmethode gebruikt, dan mag je meten inclusief die hele kleine ventilatiegaatjes die in onze sigaretten zitten.

Als je een sigaret rookt, dan druk je deze gaatjes bij het inhaleren dicht. Het RIVM heeft een meting gedaan door deze gaatjes netjes af te plakken. Doe je dit, dan krijg je toch echt compleet andere uitslagen.

Dan zit er logischerwijze in bijna alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide. Veel meer dan wettelijk is toegestaan.


Zie hier de Top 10 zwaarste organen in het menselijk lichaam.


In sigarettenrook mag wettelijk gezien maar maximaal 10 milligram teer zitten. De uitschieter, de Belinda Super Kings, bevatte het record van 36,3 milligram.

Bij de Marlboro Prime is het verschil tussen de getallen van de fabrikant en de waarden die het RIVM heeft gemeten het grootst. Op het pakje staat  1 mg teer en 0,1 mg nicotine, het RIVM meet  26,1 om 1,7 milligram.

Maar we weten: een gezonder roker is geen onruststoker. Is hij of zij dat dan weer wel, dan hebben we er gelukkig veel korter last van gemeten in levensverwachting.


Photo by Merixon on Foter.com / CC BY-NC-SA


 

Geef een reactie