Top 10 Duurzaamste gemeente Nederland 2020

Top 10 Duurzaamste gemeente Nederland 2020
Top 10 Duurzaamste gemeente Nederland 2020

Duurzaamste gemeente Nederland 2020

De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) wil ons laten zien hoe duurzaam een gemeente is. Er is nogal een brede opvatting waar het gaat om het begrip duurzaamheid in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex. De kern vormen drie thema’s: economie, milieu en energie, mens en maatschappij en 24 indicatoren. Dit betekent bijvoorbeeld dat de werkloosheid is gemeten en bijvoorbeeld ook de woonlastendruk. Lees meer…


Lees hier ->>> meer voer duurzaamheid op deze website.


Het gemiddelde cijfer van alle gemeenten staat op 5,8. Vanuit de verzamelde basisgegevens zijn de waarden voor elk van de indicatoren berekend, op een schaal van 0 tot 10. Daartoe zijn berekeningsformules opgesteld die zo eenvoudig mogelijk zijn.

Over Zeewolde: de nummer één

Zeewolde is één van de zes gemeenten van de Nederlandse provincie Flevoland, die drooggelegd is in de jaren 60 van de 20e eeuw. De gemeente Zeewolde had oorspronkelijk als doel het dorp klein te houden en stelde een bepaald aantal inwoners vast, waarbij de gemeente de huisvesting zou stoppen. Hoewel dit aantal (5.000) al fors hoger is geworden, heeft Zeewolde een ruime opzet en het dorpse karakter weten te behouden. Dit is met name terug te zien in de jongste wijk, de Polderwijk. Ook deze wijk is ruim van opzet, met oog voor natuur.

Dat Zeewolde op één staat, heeft zeker te maken met de eerder genoemde brede definitie van duurzaam. Met name op het thema economie scoren zij vrij hoog, een 7,8, terwijl waar het gaat om milieu en energie ze maar een 6,4 scoren. Sterker nog, op de indicator CO2 wegverkeer, een onderdeel van het thema milieu en energie is het zelfs zwaar onvoldoende met het cijfer 2,8.


Top 10 Duurzaamste gemeente Nederland 2020

Bron: www.gdindex.nl

9. Oldebroek – 6,5
9. Dalfsen – 6,5
8. Putten – 6,7
8. Nijkerk – 6,7
8. Leusden – 6,7
4. Staphorst – 6,6
4. Bloemendaal – 6,6
2. Nunspeet – 6,8
2. Rozendaal – 6,8
1. Zeewolde – 6,9