Verliefd worden kost je vrienden zegt onderzoek

Verliefd worden kost je vrienden zegt onderzoek
Verliefd worden kost je vrienden zegt onderzoek

Verliefd worden kost je vrienden

Als je begint aan een nieuwe relatie heb je minder tijd voor anderen. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford vroegen mensen naar hun vriendschappen en of dit aantal veranderde toen romantiek toesloeg. lees meer…


Lees hier ->>> meer over relaties op deze website.


Verliefd worden kost je vrienden

Bron: www.independent.ie


Wist je dat mannen met grote logo’s minder interessant zijn om een relatie mee te hebben.


Voordat mensen de liefde vonden, bezaten ze een kern van ongeveer vijf vrienden. Na de start van de relatie daalde dit aantal met twee. Professor Dunbar is de initiatiefnemer achter dit onderzoek. Hij bestudeert sociale netwerken, zowel qua omvang en samenstelling.

Hij heeft eerder laten zien er een maximum zit aan het aantal vrienden. Realistisch gezien ligt de bovengrens van een vriendengroep op ongeveer 150. Zo hebben mensen op Facebook bijvoorbeeld doorgaans 120-130 vrienden.


Zie hier het signaal dat je relatie op klappen staat.


De volgende laag zijn de mensen die we ongeveer een keer per maand zien, de zgn. ‘sympathiegroep’. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die we zouden missen als ze morgen zouden overlijden.


Zie hier 10 signalen dat een relatie werkt (of niet).


De kleinste groep is je intieme kliek van tussen vier en zes. Dit zijn mensen die we minimaal één keer per week zien. Dit zijn ook de mensen waar we naar toe gaan op momenten van crisis.

In de laatste studie ondervroeg het team 540 deelnemers van 18 jaar en ouder. Zie zijn bevraagd over relaties en de spanning die op die relaties kwam te staan ​​wanneer een nieuwe romantische relatie begon.

Familielid of vriend verdwijnt uit beeld

Deze resultaten bevestigden de wijdverbreide opvatting dat liefde kan leiden tot een kleiner ondersteuningsnetwerk. Hierbij zien we dat een meestal een familielid of een vriend ‘verdwijnt’ om de nieuwe liefde plek te geven.


Antwoord op de vraag: wat zorgt voor een gelukkige relatie? Deze 11 principes!


‘De intimiteit van een relatie, je emotionele betrokkenheid ermee – hangt nauw samen met de frequentie van je interacties met die individuen’, merkt Dunbar op. ‘Als deze mensen mensen niet meer ziet, begint de emotionele betrokkenheid af te nemen, en snel.’

‘Wat ik vermoed dat er gebeurt, is dat je aandacht zo volledig op je romantische partner is gericht dat je de andere mensen met wie je veel te maken hebt gewoon niet ziet en daarom verslechteren sommige van die relaties en vallen weg.’


Zie hier waarom mensen bij elkaar blijven ondanks dat ze ongelukkig zijn met hun relatie.