, ,

Vincent van Gogh’s De Sterrennacht in 3D / VR

Vincent van Gogh's De Sterrennacht in 3D / VR

Vincent van Gogh’s De Sterrennacht in 3D

Gewoon, omdat het zo heel erg mooi is: Vincent van Gogh’s De Sterrennacht in 3D. De sterrennacht is één van Vincent van Gogh’s grootste meesterwerken. Het behoort tot de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York. Beleef hier het schilderij in 3D / VR!


Lees hier ->>> meer over Van Gogh op deze website…


Vincent van Gogh’s De Sterrennacht in 3D


Zijn Arles van februari 1888 tot mei 1889 zien velen als Van Gogh’s (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) meest creatieve episode (februari 1888 – mei 1889). Hij schilderde in ieder geval 187 werken. Zo zijn er diverse stukken door Van Gogh geschilderd die op De sterrennacht lijken. Hij noemde deze periode zelf zijn Studie van de sterrenhemel.

Zo schilderde hij in september 1888 het stuk Sterrennacht boven de Rhône, dat erg op dit schilderij lijkt. Vincent van Gogh maakte De sterrennacht in juni 1889, toen hij gedurende langere tijd vrijwillig was opgenomen in het ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence voor een psychiatrische behandeling. Ook maakte hij een aantal pentekeningen met hetzelfde onderwerp. Halverwege september stuurde hij de sterrennachtschilderijen naar zijn broer in Parijs.

Vincent van Gogh's De Sterrennacht in 3D

Vincent van Gogh’s De Sterrennacht in 3D


De Sterrennacht (73 × 92 cm) is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met kerktoren en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op. Voor het gebruik van complementaire kleuren greep Van Gogh terug op Delacroix.

Vaak wordt het schilderij geassocieerd met de woorden van Vincent van Gogh: ‘Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen.’ Hij schreef dit in een brief aan zijn broer Theo die hij verzond vanuit Arles op 9 of 10 juli 1888.

Van Gogh schilderde het stuk in een tijd dat hij een sterke drang naar religie voelde. Hierna zou hij in een depressie terechtkomen.