Zeven regels voor grote ideeën

Charles Darwin: Zeven regels voor grote ideeën
Charles Darwin: Zeven regels voor grote ideeën

Zeven regels voor grote ideeën

Ideeën, daar begint alles mee. Kijk maar naar de lijst met grootste denkers en welke invloed ze hebben gehad op de wereld van nu. In Psychology Today stond een aardig artikel wat die briljante ideeën nu met elkaar gemeen hebben. Lees meer…


Zeven regels voor grote ideeën


1. De grote ideeën zijn over het algemeen vrij eenvoudig

Zo realiseerde Charles Darwin zich dat dieren selectief konden worden gefokt op ontelbare gewenste lichaamskenmerken. Net als andere landheren van zijn tijd fokte hij dieren als hobby, in zijn geval sierduiven.

In plaats van de omgeving van het dier geeft de rol van de fokker de doorslag. In plaats van die kunstmatige selectie heeft heb je in de natuur een natuurlijke selectie. Natuurlijke selectie werkt omdat dieren die het meest geschikt zijn voor de omgeving meer nakomelingen achterlaten. De dieren die ongeschikt zijn laten weinig of geen nakomelingen achter.


2. Vanwege de eenvoud zijn ze relatief duidelijk

Een belangrijk bewijs voor Darwin was het lezen van Thomas Malthus. Malthus beweerde dat er altijd meer monden te voeden zijn dan voedsel beschikbaar is. Dit is de kern van de strijd om het bestaan ​​wat ongeveer hetzelfde is als natuurlijke selectie.


3. Grote ideeën zijn ontstaan door een open geest

De mensen achter de ideeën zijn vaak niet slimmer dan hun tijd- en vakgenoten. Wel bereiden ze zich mentaal voor op een groot idee. Het idee zelf ontstaat door de relevante en bestaande informatie van de die tijd te beheersen en te combineren voordat hun tijdgenoten dat doen.


Zie hier de Top 10 grootste wiskundigen aller tijden.


4. Grote ideeën zorgen voor controverse

Deze ideeën dwingen ons een groot deel van de bestaande wijsheid te schrappen. Om die reden wijst het grote publiek ze in eerste instantie af. Darwins evolutietheorie betwistte het idee van de schepper die de mens en alles daarom heen heeft gevormd.


5. De vader of moeder van grote ideeën heeft weinig te maken met originaliteit en genialiteit

Het eigendom van het idee wordt vaak verdiend door invloedrijke mensen ervan te overtuigen dat jij de eigenaar van het idee bent. Darwin staat bekend om de evolutietheorie. Niet alleen omdat hij de eerste was, maar vanwege het uitgebreide onderzoek dat hij heeft uitgevoerd om collega-wetenschappers te overtuigen.

Darwins belangrijkste bekeerling, Thomas Huxley, is tegenwoordig meer bekend dan mede-ontdekker van de evolutietheorie Wallace. Dit omdat hij over veel betere retorische vaardigheden beschikte om geestelijken zoals bisschop Samuel Wilberforce te beargumenteren in het publieke debat.


6. Grote ideeën moeten worden overgenomen door wetenschappelijke, economische en politieke elites om veel impact te hebben

De evolutietheorie van Darwin is in de VS nog steeds niet algemeen geaccepteerd. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds mensen die proberen het uit schoolboeken te verwijderen.


7. Grote ideeën kunnen de bedenker verwoesten

Darwin is persoonlijk verwoest door het verlies van zijn religieuze overtuiging. Het zorgde ook voor een breuk in zijn huwelijk omdat zijn vrouw Emma voelde dat ze in het hiernamaals zouden worden gescheiden vanwege zijn ‘ongeloof’.


Lees hier ->>> meer over grote denkers op deze website.