Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

0
1809
Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag
Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

In het jaar deze Heeren, Anno Domini, 2015 werden er iedere week zo’n twee mensen niet vrijwillig naar een andere wereld geholpen. Dit getal van 120 moorden was dan weer een diepterecord in Nederland. Wij lieten dit al eerder zien in mooie cijfers over het aantal moorden sinds in ons landje 1950. Als je de geluiden hoort op diverse media is het een grote slachting in Nederland. Complete onzin dus… Breek met je familie en vrienden en stop met je criminele activiteiten en de kans dat je door moord en doodslag aan je einde komt is wel zeer gering. Zie hieronder de cijfers en wat uitleg.

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag
Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

Ook man zijn is geen pretje. Er werden in 2015 77 mannen en 43 vrouwen omgebracht.Ruim de helft van de vermoorde dames is vermoedelijk omgebracht door haar partner of een ex-partner. De huiselijke omstandigheden (een goede ruzie) of de jaloerse dader zijn de meest voorkomende motieven om je (ex-)vrouw van het leven te beroven. En dit doen we dan ook nog eens een keertje thuis. In bijna 75% van deze moorden en geslaagde pogingen tot doodslag gebeurde in de woning van het slachtoffer. En hoe brengen we dan onze vrouwen om het leven? We gebruiken het keukenmes en wurgen er op los.

Tabel: Slachtoffers naar pleegwijze moord en doodslag met dader 2011 – 2015

ManVrouw
Overig / onbekend910
Slagwapen69
Lichamelijk geweld / mishandeling1011
Wurgen / verstikken619
Steekwapen2938
Vuurwapen 4014

Van je familie moet je het hebben
Als we de afgelopen vijs jaar bekijken, dan blijkt dat ruim de helft van de vrouwen zijn omgebracht door de partner of een ex. Bij mannen die vroegtijdig en ongewild het loodje leggen was de zgn. kennis of vriend het vaakst de dader. Ben je van Antilliaanse afkomst, dan heb je vette pech in Nederland. Het risico om als Antilliaanse man te worden van vermoord ligt maar liefst veertien keer hoger dan onder autochtone mannen.

Tabel: Relatie van slachtoffers moord en doodslag met dader 2011 – 2015

ManVrouw
Overige / onbekend17.56.3
Criminele circuit13.42.2
Overig familie7.99.9
Ouder van het slachtoffer10.28
Geen relatie12.59
Kennis / vriendin(-in)32.112.1
(ex-)Partner6.452

De cijfers zijn afkomstig en van CBS en Elsevier

Photo credit: Wimena Kane via Foter.com / CC BY

Geef een reactie