Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag
Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

In het jaar deze Heeren, Anno Domini, 2015 werden er iedere week zo’n twee mensen niet vrijwillig naar een andere wereld geholpen. Dit getal van 120 moorden was dan weer een diepterecord in Nederland. Wij lieten dit al eerder zien in mooie cijfers over het aantal moorden sinds in ons landje 1950. Als je de geluiden hoort op diverse media is het een grote slachting in Nederland. Complete onzin dus… Breek met je familie en vrienden en stop met je criminele activiteiten en de kans dat je door moord en doodslag aan je einde komt is wel zeer gering. Zie hieronder de cijfers en wat uitleg.

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag
Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag

Belangrijkste oorzaak van moord en doodslag is… Je naaste

Ook man zijn is geen pretje. Er werden in 2015 77 mannen en 43 vrouwen omgebracht.Ruim de helft van de vermoorde dames is vermoedelijk omgebracht door haar partner of een ex-partner. De huiselijke omstandigheden (een goede ruzie) of de jaloerse dader zijn de meest voorkomende motieven om je (ex-)vrouw van het leven te beroven. En dit doen we dan ook nog eens een keertje thuis. In bijna 75% van deze moorden en geslaagde pogingen tot doodslag gebeurde in de woning van het slachtoffer. En hoe brengen we dan onze vrouwen om het leven? We gebruiken het keukenmes en wurgen er op los.

Tabel: Slachtoffers naar pleegwijze moord en doodslag met dader 2011 – 2015

Man Vrouw
Overig / onbekend 9 10
Slagwapen 6 9
Lichamelijk geweld / mishandeling 10 11
Wurgen / verstikken 6 19
Steekwapen 29 38
Vuurwapen 40 14

Van je familie moet je het hebben
Als we de afgelopen vijs jaar bekijken, dan blijkt dat ruim de helft van de vrouwen zijn omgebracht door de partner of een ex. Bij mannen die vroegtijdig en ongewild het loodje leggen was de zgn. kennis of vriend het vaakst de dader. Ben je van Antilliaanse afkomst, dan heb je vette pech in Nederland. Het risico om als Antilliaanse man te worden van vermoord ligt maar liefst veertien keer hoger dan onder autochtone mannen.

Tabel: Relatie van slachtoffers moord en doodslag met dader 2011 – 2015

Man Vrouw
Overige / onbekend 17.5 6.3
Criminele circuit 13.4 2.2
Overig familie 7.9 9.9
Ouder van het slachtoffer 10.2 8
Geen relatie 12.5 9
Kennis / vriendin(-in) 32.1 12.1
(ex-)Partner 6.4 52

De cijfers zijn afkomstig en van CBS en Elsevier

Photo credit: Wimena Kane via Foter.com / CC BY