Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden – een top 10

0
Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden
Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden

Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden

Tot de meest prominente vroege Engelse kunstenaars behoren William Hogarth, Joshua Reynolds en Thomas Gainsborough. Romantiek was een beweging die eind 18e eeuw ontstond en de Europese kunstwereld domineerde. De kunstenaars legden de nadruk op emotie en individualisme en verheerlijking van het verleden en de natuur.

Groot-Brittannië produceerde enkele van de bekendste schilders van de romantiek, waaronder William Blake, J.M.W. Turner en John Constable.

In de 20e eeuw waren er verschillende invloedrijke kunstenaars uit Engeland. Denk aan Lucian Freud, die enkele van de bekendste portretten uit die tijd maakt. Ook de beeldhouwer Henry Moore en de David Hockney zijn wereldberoemd.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Zie hier ->>> de mooiste Britse kunstwerken volgens de Britten zelf.


Tot de meest bekende hedendaagse Engelse kunstenaars horen Tracey Emin en Damien Hirst. Zij maken deel uit van een groep die bekend staat als de Young British Artists. Hier vind je de 10 beroemdste Britse artiesten samen met hun bekendste meesterwerken.


Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden
Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden

Top 10 – Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden


10. Tracey Emin

(Londen, 3 juli 1963)

Tracey Emin
Tracey Emin

Stroming: Young British Artists (YBAs)

The Young British Artists is de naam voor een losse groep beeldend kunstenaars die in 1988 voor het eerst samen in Londen begon te exposeren. Ze staan ​​bekend om hun materialen en processen, choquerende en ondernemende houding.

Tracey Emin is na Damien Hirst de bekendste YBA. Ze heeft een breed scala aan media verkend. Haar kunst staat bekend als autobiografisch en confessioneel. Haar bekendste werken zijn Everyone I Have Ever Slept With. Dit is een tent met de namen van iedereen met wie ze ooit een bed had gedeeld. Ook My Bed is zeer beknd. Dit is een beeld van haar eigen onopgemaakte vuile bed terwijl ze door een periode van ernstige depressie ging.

Tracey Emin is de ‘bad girl of British art’ en is een van de meest gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. Ze is in 2013 uitgeroepen tot een van de 100 machtigste vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Ook is ze één van de slechts twee vrouwen die sinds de oprichting in 1768 tot hoogleraar worden benoemd aan de Royal Academy of Arts in Londen.

Meesterwerk: Everyone I Have Ever Slept With 1963–1995 (1995)

Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995 – Tracey Emin
Everyone I Have Ever Slept With 1963-1995 – Tracey Emin

Andere beroemde werken:
My Bed (1998)
You Forgot to Kiss my Soul (2007)


9. Henry Moore

Henry Spencer Moore
(Castleford, 30 juli 1898 – Much Hadham, 31 augustus 1986)

Henry Moore
Henry Moore

Stroming: Modernisme

Modernisme is een kunststroming die wordt gekenmerkt door het opzettelijk afwijken van traditie en het gebruik van innovatieve uitdrukkingsvormen. Henry Moore was, samen met Barbara Hepworth een pionier op het gebied van moderne beeldhouwkunst.  Hij is één van de grootste beeldhouwers van de 20e eeuw.

Tijdens hun studie aan de Leeds School of Art werden Moore en Hepworth vrienden. Ze ontwikkelden een vriendelijke professionele rivaliteit die vele jaren zou duren. De invloed die ze op elkaars werk uitoefenden, was niet alleen belangrijk in de ontwikkeling van hun carrière, maar ook van grote invloed op de opkomst van het modernisme in de Britse kunstscene.

Henry Moore is vooral bekend om zijn semi-abstracte monumentale bronzen sculpturen die als openbare kunstwerken over de hele wereld zijn geplaatst. Zijn vormen zijn meestal abstracties van de menselijke figuur en zijn over het algemeen doorboord of bevatten holle ruimtes. Henry Moore was in de jaren veertig een wereldwijde beroemdheid en hij oefende veel invloed uit op verschillende generaties beeldhouwers.

Meesterwerk: Reclining Figures (1930s–1980s)

Reclining Figure (1951) - Henri Moore
Reclining Figure (1951) – Henri Moore

Andere beroemde werken:
King and Queen (1957)
Bird Basket (1939)


8. Lucian Freud

Lucian Michael Freud
(Berlijn, 8 december 1922 – Londen, 20 juli 2011)

Lucian Freud
Lucian Freud

Stroming: Realisme

Deze Freud is is kleinzoon van de beroemde Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud. Hij staat bekend om zijn observaties van anatomie en psychologie. Hij in zijn portretten de psychische intensiteit zien.

Zijn vroege schilderijen lijken op het Duitse expressionisme en surrealisme vanwege de onderwerpen in ongebruikelijke nevenschikkingen. Later legt hij zich echter toe op het figuratieve realisme.

Tijdens zijn 60-jarige carrière schilderde hij vooral mensen in zijn leven. Vrienden, familie, collega-schilders, geliefden en kinderen. Zijn proefpersonen moesten een zeer groot doorzettingsvermogen hebben. Hij besteedde bijvoorbeeld 2.400 uur aan het voltooien van een naakt in 2007. Een reeks schilderijen van zijn moeder in de jaren zeventig duurde 4.000 uur.

Deze lange sessies worden vergeleken met de psychoanalytische praktijk van zijn grootvader Sigmund Freud. Lucian Freud wordt beschouwd als één van de toonaangevende portrettisten van de 20e eeuw.

Meesterwerk: Benefits Supervisor Sleeping (1995)

Benefits Supervisor Sleeping (1995)
Benefits Supervisor Sleeping (1995)

Andere beroemde werken:
Reflection (Self-portrait) (1985)
Kate Moss (2002)


7. Damien Hirst

Stroming: Young British Artists (YBAs)

Damien Hirst
Damien Hirst

YBA’s domineerden de kunstscene in het VK in de jaren negentig van de vorige eeuw. De meest succesvolle van zijn geweldig rijk geïndigt, waaronder Hirst. Hij is naar verluidt de rijkste levende kunstenaar in het Verenigd Koninkrijk, met een vermogen van £ 215 miljoen in 2010.

Vanaf het begin van zijn carrière concentreert Hirst zich op het trekken van de aandacht van het publiek en de critici. Hij is hierin zeer succesvol en groeit uit tot de superster van de kunst in de jaren negentig.

Hij is vooral bekend geworden door zijn serie kunstwerken waarin dode dieren zijn bewaard in formaldehyde. De meest bekende hiervan is The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living.

Hoewel er veel discussie is over zijn kunst, is Damien Hirst zonder twijfel een van de meest gerenommeerde Britse kunstenaars.

Meesterwerk: The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991)

The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991) – Damien Hirst
The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (1991) – Damien Hirst

Andere beroemde werken:
For the Love of God (2007)
Mother and Child Divided (1993)


6. John Constable

(East Bergholt, 11 juni 1776 – Londen-Hampstead, 31 maart 1837)

John Constable
John Constable

Stroming: Romantiek

Romantische Engelse kunstenaars gaven de voorkeur aan landschap en de meest invloedrijke hiervan was John Constable. Constable was diep gehecht aan het gebied waar hij werd geboren, de grens tussen Essex en Suffolk in Oost-Engeland.

Zijn meest gevierde meesterwerken verbeelden het landschap van dit gebied, dat nu bekend staat als Constable Country. Constable rebelleerde tegen de neoklassieke stijl. Deze gebruikte standaardpraktijken bij het maken van landschapskunst en deze meestal gebruikte om historische en mythische scènes te tonen. In plaats daarvan richtte hij zich op de natuur zelf. Dit om haar schoonheid en kracht naar voren te brengen. Constable heeft nooit financieel succes behaald.

Hij verkocht tijdens zijn leven slechts 20 schilderijen in Engeland. Constable was populairder in Frankrijk, maar hij weigerde alle uitnodigingen om internationaal te reizen om zijn werk te promoten. Hij schreef eens: ‘Ik ben liever een arme man in Engeland dan een rijke man in het buitenland.’

John Constable leverde een onschatbare bijdrage aan het genre van landschapsschilderkunst.

Meesterwerk: The Hay Wain (1821)

The Hay Wain (1821) – John Constable
The Hay Wain (1821) – John Constable

Andere beroemde werken:
Flatford Mill (Scene on a Navigable River) (1816)
The Lock (1824)

Zie hier ->>> de 10 beroemdste schilderijen van John Constable op deze website.


Top 5 – Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden


5. William Hogarth

(Londen, 10 november 1697 – Londen, 26 oktober 1764)

William Hogarth

Hogarth is één van de eerste kunstenaars die verhalende werken in serie produceert. Het is een soort voorloper van het beeldverhaal of het latere stripverhaal. Deze series waren moraliserend en satirisch van aard en verwierven grote populariteit.

Meesterwerk: A Harlot’s Progress

A Harlot's Progress
A Harlot’s Progress

De serie toont het verhaal van een jonge vrouw, M. (Moll of Mary) Hackabout, die vanuit het land in Londen aankomt en prostituee wordt. Na het schilderen van een prostituee in haar boudoir in een zolderkamer op Drury Lane, kwam Hogarth op het idee om scènes te creëren uit haar eerdere en latere leven. De titel en allegorie doen denken aan John Bunyan’s Pilgrim’s Progress.

Andere beroemde werken:
Marriage à-la-mode, After the old Earl’s funeral
Industry and Idleness


4. David Hockney

(Bradford, 9 juli 1937)

David Hockney
David Hockney

Stroming: Pop Art

Pop Art was een invloedrijke kunstbeweging uit de twintigste eeuw die tradities van schone kunsten uitdaagde. Dit door beelden uit de populaire cultuur op te nemen. David Hockney is één van de meest prominente figuren van de popartbeweging.

Zijn schilderij A Bigger Splash uit 1967 is een iconisch werk van popart. Hockney richt zich op persoonlijke onderwerpen en toont scènes uit zijn eigen leven en dat van vrienden. Zijn beroemde werken omvatten zwembaden, split-level huizen en Californische landschappen in de buitenwijken.

Hockney krijgt in 1990 het ridderschap aangeboden, maar hij weigert. In januari 2012 accepteerde hij echter de Order of Merit van koningin Elizabeth II. In 2011 is David Hockney in een peiling van meer dan 1.000 Britse artiesten verkozen tot de meest invloedrijke Britse artiest aller tijden.

Meesterwerk: William Blake A Bigger Splash (1967)

A Bigger Splash (1967) – David Hockney
A Bigger Splash (1967) – David Hockney

Andere beroemde werken:
Mr and Mrs Clark and Percy (1971)
A Bigger Grand Canyon (1998)

Website: www.hockney.com


Zie hier de top 10 rijkste kunstenaars 2021.


Top 3 – Beroemdste Engelse kunstenaars aller tijden


3. William Blake

(Londen, 28 november 1757 – aldaar, 12 augustus 1827)

William Blake
William Blake

Stroming: Romantiek

Blake is één van de grootste dichters in de Engelse taal. Hij behoorde ook tot de meest originele beeldend kunstenaars van het romantische tijdperk. Blake beweerde gedurende zijn hele leven visioenen te hebben. Hij vereerde de Bijbel maar stond vijandig tegenover de Kerk van Engeland en organiseerde de religie in het algemeen.

Blake maakte talloze illustraties van bijbelse teksten. Hij is ook beïnvloed door de teksten van schrijvers als Dante, Shakespeare en Milton. Blake’s beste werk zijn zijn gravures en hij creëert illustraties van mythische werelden vol goden en krachten.

Hij bekritiseerde scherp de effecten van de industriële revolutie en de onderdrukking van het individualisme. Bij de visionaire kunst gebruikt hij beeld en tekst om een ​​enkel concept over te brengen. Blake speelt niet alleen een sleutelrol in de romantiek, maar ook in verschillende toekomstige kunststromingen tot ver in de 20e eeuw.

William Blake is tijdens zijn leven grotendeels niet erkend. Onlangs stond hij echter op de 38e plaats in de BBC-enquête onder de 100 beste Britten.

Meesterwerk: Newton (1795)

Newton (1795) – William Blake
Newton (1795) – William Blake

Andere beroemde werken:
The Ancient of Days (1794)
Nebuchadnezzar (1805)


2. Banksy

Stroming: Graffiti Art

Graffitikunst ontstaat in de tweede helft van de 20e eeuw als een moderne kunstbeweging. Banksy is een anonieme graffitikunstenaar en er blijft veel speculatie over zijn identiteit en bigrafie.

Hij begon zijn carrière in de jaren negentig in de undergroundscene van Bristol. Banksy’s werken met politiek en sociaal commentaar zijn te zien op straten, muren en bruggen van steden over de hele wereld. Hij heeft enkele van de bekendste graffiti ooit gemaakt, waaronder Flower Thrower, The Mild Mild West en Balloon Girl.

Zijn Balloon Girl was het favoriete kunstwerk in het Verenigd Koninkrijk in een Samsung-poll van 2017. De populariteit van Banksy heeft geleid tot erkenning van vele andere belangrijke kunstenaars op het gebied van graffitikunst.

Hij werd bekroond met de Persoon van het Jaar bij de Webby Awards 2014. Banksy is de bekendste graffitikunstenaar en hij heeft ongetwijfeld de grootste bijdrage geleverd aan het populair maken van straatkunst. Momenteel is hij misschien wel de bekendste Britse kunstenaar.

Meesterwerk: Balloon Girl (2002)

Balloon Girl (2002) – Banksy
Balloon Girl (2002) – Banksy

Andere beroemde werken:
Flower Thrower (2003)
Pulp Fiction (2002)

Zie hier ->>> de bekendste werken van Banksy op deze website.


1. William Turner

Joseph Mallord William Turner
(Covent Garden (Londen), 23 april 1775 – Chelsea (Londen), 19 december 1851)

William Turner
William Turner

Stroming: Romantiek

Turner is een van de grootste landschapskunstenaars aller tijden en de meest bekende Britse kunstenaar ooit. Gedurende zijn tijd werd landschapsschilderkunst als lage kunst beschouwd. Turner, met zijn toepassing van poëtische en fantasierijke benadering van landschapskunst, verhief het genre tot echte kunst in de geschiedenis.

Zijn toewijding hielp bij het tot stand komen van de Romantische schilderkunst. Turner staat bekend om zijn meesterschap in het vastleggen van de effecten van kleur en licht. Hierdoor is hij beroemd werd als ‘de schilder van licht’. In zijn vroege werken legde hij nauwkeurig architectonische en natuurlijke details vast. In zijn volwassen stadium zijn zijn composities vloeiender met slechts een suggestie van beweging.

Deze abstracties zijn een voorloper van het impressionisme. Turner was een sleutelfiguur in de Romantiek die de toekomstige generatie kunstenaars zer heeft beïnvloed. De Turner Prize, de bekendste prijs voor beeldende kunst in Groot-Brittannië, is naar hem vernoemd.

Meesterwerk: The Fighting Temeraire (1839)

The Fighting Temeraire (1839)- William Turner
The Fighting Temeraire (1839)- William Turner

De vechtende Temeraire is geschilderd in 1839, olieverf op doek, 90,7 x 121,6 centimeter. Het toont het Engelse marineschip HMS Temeraire die de Theems wordt opgesleept om te worden gesloopt. Het schilderij is te zien in de National Gallery te Londen.

Andere beroemde werken:
Rain, Steam and Speed (1844)
The Slave Ship (1840)

Zie hier ->>> de tien bekendste werken van J.M.W. Turner op deze website.


Geef een reactie