Beroemdste schilderijen van Salvador Dali – Top 10

De beroemdste schilderijen van Salvador Dali

Beroemdste schilderijen van Salvador Dali – Top 10

Dali wordt nog steeds door enkele critici niet serieus genomen als schilder en kunstenaar. Ook zijn commerciële inslag en zijn tijd in Spanje onder het bewind van dictator Franco, die hij nooit openlijk heeft veroordeeld, hebben daar niet aan bijgedragen.

Wij vinden Dali al met al toch zeker wel een held. Iemand die het surrealisme op geweldige manier op de kaart heeft gezet. Lees meer en weet: niets is wat het lijkt en ook dat niet!


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over kunst op deze website…


Beroemdste schilderijen van Salvador Dali – Top 10


10. De brandende giraffe / Jirafa en llamas – 1937

De brandende giraffe - Salvador Dali
De brandende giraffe – Salvador Dali

Dali­ schilderde ‘Giraffe en Feu’ in ballingschap tijdens de Spaanse burgeroorlog. Hoewel Dali­ zichzelf apolitiek noemde,  ‘Ik ben Dali­, en alleen dat.’, kan in dit schilderij de worsteling met de strijd in zijn vaderland gezien worden.

Kenmerkend zijn de geopende laden in het blauwe vrouwenfiguur, door Dali­ later betiteld als ‘Femme-coccyx’ (stuitbeenvrouw). Dit fenomeen is terug te voeren op Freuds psychoanalytische methode, die door Dali­ zeer werd bewonderd. Hij beschouwde die als een enorme stap voorwaarts in de beschaving, getuige zijn opmerking: ‘Het enige verschil tussen het onsterfelijke Griekenland en onze tijd is Sigmund Freud, die ontdekte dat het menselijk lichaam, dat ten tijde van de Grieken puur neoplatonisch was, tegenwoordig vol geheime laden zit die alleen de psychoanalyse kan openen.’

De geopende schuifladen in deze plastische, gestutte vrouwenfiguur verwijzen dan ook naar het innerlijke, onderbewuste in de mens. In Dali­’s eigen woorden vormen zijn schilderijen een soort allegorie die ertoe dient een zeker inzicht te illustreren, om de talloze narcistische geuren na te gaan die uit elk van onze laden opstijgen.

Bron: www.museumshop.nl


9. Tonijn vissen / La Pesca del Atún – 1966-1967

Tonijn vissen (Homage aan Meissonier) is geschilderd door Salvador Dalí in 1966-1967. Dit werk is één van de laatste meesterwerken van Dalí. Chaotisch gevuld met de gewelddadige strijd van de mannen op de foto en de grote vis. Een gouden mes steekt in de vis en de azuurblauwe zee kleurt rood van bloed.

Dit schilderij is een opdracht aan Jean-Louis-Ernest Meissonier.  Ernest Meissonier was een 19e-eeuwse Franse schilder die zich heeft gespecialiseerd in vechtscènes.


8. Droom veroorzaakt door de vlucht van een bij rond een granaatappel een seconde voor het wakker worden / Sueño causado por el vuelo de una abeja alrededor de una granada un segundo antes de despertar – 1944

Droom veroorzaakt door de vlucht van een bij rond een granaatappel een seconde voor het wakker worden - Salvador Dali
Droom veroorzaakt door de vlucht van een bij rond een granaatappel een seconde voor het wakker worden – Salvador Dali

In 1962 vertelde Dalí dat dit schilderij bedoeld was om ’to express for the first time in images Freud’s discovery of the typical dream with a lengthy narrative, the consequence of the instantaneousness of a chance event which causes the sleeper to wake up. Thus, as a bar might fall on the neck of a sleeping person, causing them to wake up and for a long dream to end with the guillotine blade falling on them, the noise of the bee here provokes the sensation of the sting which will awaken Gala.’ De guillotine-anekdote verwijst naar een droom beschreven door Alfred Maury in Le sommeil et les rêves (“Sleep and Dreams”) en gerelateerd door Freud in The Interpretation of Dreams.


7. Galatea van de sferen / Galatea de las esferas – 1952

 Galatea van de sferen - Salavador Dali
Galatea van de sferen – Salavador Dali

Dit schilderij beeldt Gala Dalí uit, de vrouw en de muze van Salvador Dalí. Ze zijn samengevoegd door een reeks bollen die in een doorlopende reeks zijn gerangschikt. De naam Galatea verwijst naar een zeenimf uit de klassieke mythologie bekend om haar deugd. Het kan ook verwijzen naar het standbeeld geliefd bij zijn schepper, Pygmalion.


6. Metamorphose van Narcissus / Métamorphose de Narcisse – 1937

Metamorphose van Narcissus - Salvador Dali
Metamorphose van Narcissus – Salvador Dali

5. De Christus van de Heilige Johannes van het kruis / Cristo de San Juan de la Cruz – 1951

De Christus van de Heilige Johannes van het kruis - Salvador Dali
De Christus van de Heilige Johannes van het kruis – Salvador Dali

Het doek is een voorstelling van Jezus Christus hangend aan een kruis. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, zien we de Christusfiguur hier van bovenaf.

Het landschap waarin de de voorstelling is gesitueerd is de baai van Port Lligat (Catalonië). Een landschap dat Dalí vaker heeft gebruikt in zijn werken. Dalí zou in een droom dit beeld gezien hebben en liet het bloed, de doornenkroon en de nagels achterwege omdat deze ontsieren zouden werken. Ook de bijzondere hoek waarin het tafereel is geschilderd, zou voortkomen uit de droom.

De compositie van de gekruisigde Christus is geïnspireerd op een tekening die omstreeks 1575 is gemaakt door de 16e-eeuwse Spaanse monnik Johannes van het Kruis. Johannes baseerde zijn idee tijdens een visioen, waarbij hij de kruisiging van bovenaf aanschouwde.

Beïnvloedt door Velázquez

De tekening is nog steeds in bewaring in het klooster van Ávila. De figuren naast de boot zijn gebaseerd op een tekening van Le Nain en een tekening van Diego Velázquez, ‘De overgave van Breda’. De compositie heeft strenge mathematische verhoudingen die zijn terug te voeren op een cirkel en een driehoek.

De driehoek wordt gevormd door de armen en de cirkel door het hoofd van Christus. De driehoek symboliseert de drie-eenheid. De cirkel kan een zinspeling zijn op de platonistische gedachte.

Aan de onderzijde van zijn studies voorafgaande aan het schilderij schreef Dalí:

Ten eerste had ik in 1950 een “kosmische droom”, waarin ik dit beeld in kleur zag, de “kern van het atoom” voorstellend. Deze kern kreeg later een metafysische betekenis, ik beschouw het als de volkomen eenheid van het universum, “De Christus” in. Ten tweede zag ik, dankzij de aanwijzingen van de karmeliet pater Bruno, de door Sint-Johannes van het Kruis getekende Christus, ik construeerde geometrisch een driehoek en een cirkel, de “esthetische” samenvatting van al mijn vroegere experimenten, en plaatste mijn Christus in deze driehoek.


4. De grote mastrubeerder / El gran masturbador – 1929

De grote mastrubeerder - Salvador Dali
De grote mastrubeerder – Salvador Dali

Het schilderij kan de ernstig conflicterende houding van Dalí ten opzichte van geslachtsgemeenschap weergeven. In de jeugd van Dalí had zijn vader hem een boek met expliciete foto’s van mensen die lijden aan vergevorderde, onbehandelde geslachtsziekten voor hem achtergelaten om de Dali op te voeden.

De foto’s van groteske beschadigde zieke genitaliën fascineerden en ontzetten de jonge Dalí. en hij bleef Hij blijft seks associëren met verrotting en verval in zijn volwassenheid.


3. Zachte constructie met boontjes (Voorgevoel van de burgeroorlog) – Construcción blanda con judías hervidas (Premonición de la Guerra Civil) – 1936

Zachte constructie met boontjes (Voorgevoel van de burgeroorlog) - Salvador Dali
Zachte constructie met boontjes (Voorgevoel van de burgeroorlog) – Salvador Dali

Dalí heeft dit schilderij gemaakt om de verschrikkingen van de Spaanse Burgeroorlog te laten zien. Hij schilderde het werk voor de oorlog en beweerde dat de kracht van zijn onderbewustzijn profetisch-achtige vermogens bevatten. Dalí heeft mogelijk de naam van het schilderij na de oorlog veranderd om deze profetie te bewijzen. Dit laatste is overigens niet helemaal zeker is.


2. Zwanen die olifanten reflecteren / Cisnes que se reflejan como elefantes – 1937

Zwanen die olifanten reflecteren - Salvador Dali
Zwanen die olifanten reflecteren – Salvador Dali

De drie zwanen voor de bomen weerspiegelen in het meer. Dit zodat hun halzen de stammen van de olifanten worden en de bomen de benen van de olifanten worden. Het landschap contrasteert met de stilte van het meer, aangezien Dali wervelende beelden heeft gebruikt om de achtergrondkliffen en -hemels weer te geven.

Zwanen die olifanten reflecteren,  is een mijlpaal in het surrealisme. Dit omdat het de populariteit van de stijl met dubbele afbeelding heeft vergroot.


1. De volharding der herinnering / La persistencia de la memoria – 1931

De volharding der herinnering - Salvador Dali
De volharding der herinnering – Salvador Dali

Het is een bekend voorbeeld van het surrealisme. Het stelt een somber en oneindig droomlandschap voor, waarin harde objecten (horloges) slap zijn weergegeven. De grootte is 24 bij 33 cm. Het schilderij hangt in het Museum of Modern Art in New York.

Dalí begon met het schilderen van een landschap van de zeekust van Catalonië bij Cap de Creus (één van zijn favoriete onderwerpen). Dit zette Dalí  ertoe aan zijn beroemde smeltende klokbeelden op te nemen. Dit in het landschapsschilderij naar aanleiding van een visioen over camembertkaas. De klokken hebben daarom ook de samenstelling van zachte kaas. Dalí noemde dit ‘de camembert van de tijd’.


Zie hier de top 10 beste films over schilders.