10 Bekendste musea van Spanje – Een overzicht

0
Bekendste musea van Spanje - De nr. 1: Museo del Prado in Madrid
Bekendste musea van Spanje - De nr. 1: Museo del Prado in Madrid

Bekendste musea van Spanje

Ook in Spanje met haar rijke geschiedenis is het meer dan de moeite waard om een museum te bezoeken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website.


Top 10 – Bekendste musea van Spanje


10. Museu Picasso in Barcelona

Het Museu Picasso Barcelona in Barcelona is één van de drie musea genoemd naar en gewijd aan Pablo Picasso. Het museum bezit belangrijke werken uit de jeugdperiode van Picasso. Veel van deze werken zijn gemaakt tussen 1895 en 1904.

In deze periode werkte en woonde hij in Barcelona. Bekend is de serie Las Meninas, een vijftigtal werken gebaseerd op het beroemde werk Las Meninas van Velázquez, waarin Picasso een studie maakt van het beroemde werk.

Zie hier ->>> de beroemdste vernielde schilderijen met name door vandalen met de Guernica in de lijst op deze website

Website: www.museupicasso.bcn.cat


9. Museo Arqueológico Nacional in Madrid

Het Nationaal Archeologisch Museum, Museo Arqueológico Nacional of MAN, bevindt zich aan de Calle de Serrano naast de Plaza de Colón. Ze delen het gebouw met de Nationale Bibliotheek van Spanje .

De huidige collectie is gebaseerd op stukken uit het Iberisch schiereiland, van de prehistorie tot de vroegmoderne tijd. Het heeft ook verschillende collecties die van buiten Spanje komen, vooral uit het oude Griekenland, zowel uit het grootstedelijk gebied en vooral uit Magna Graecia en uit het oude Egypte.

Website: www.man.es


Zie hier de top 10 mooiste bibliotheken ter wereld.


8. Teatro-Museo Dalí in Figueras

Het Dalí theatermuseum, is een museum van Salvador Dalí in zijn geboortestad Figueres, in Catalonië. Het huidige museum is gehuisvest in, wat Dalí in zijn kinderjaren kende als, het stadstheater. Het is ook de plaats waar de schilderijen van Dalí voor de eerste keer werden tentoongesteld.

Het museum heeft zowel kunstwerken uit zijn vroege periode (1917-1928), de surrealistische (1929-1940), als zijn klassieke periode (1941-1983). Self-portrait with L’Humanitie (1923), Port Alguer (1924), The Specter of Sex Appeal (1934), Portrait of Gala with Two Lamb Chops Balanced on Her Shoulder (1933), Soft Self-portrait with Fried Bacon (1941), The poetry of america (1943), Galarina (1944/45), Basket of Bread (1945), Leda Atomica (1949),Galatea of the Spheres (1952).

Er zijn ook een aantal werken die door Dalí uitdrukkelijk zijn gecreëerd voor het museum zelf, waaronder the Mae West kamer, de Paleis van de Wind kamer, het Monument voor Francesc Pujols en de Cadillac plujós.

Website: www.salvador-dali.org/es/museos/teatro-museo-dali-de-figueres


7. Fundación César Manrique op Lanzarote

Dit huis van kunstenaar en architect César Manrique heeft een grote rol gespeeld bij hoe het eiland Lanzarote er nu uitziet. Het huis is tegenwoordig een museum dat opengesteld is voor het publiek: Fundación César Manrique. Je kunt zien hoe Manrique een vijftal lavabellen omgebouwd heeft tot een woning waarbij het vulkanische landschap centraal staat.

Website: www.fcmanrique.org


6. Museo Sorolla in Madrid

Het Museum Sorolla bevat werk van de kunstenaar Joaquín Sorolla, evenals leden van zijn familie, zoals zijn dochter Elena. Het gebouw was oorspronkelijk het huis van de kunstenaar en is na de dood van zijn weduwe omgebouwd tot museum.

Ontworpen door Enrique María Repullés, is het uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural in 1962. De belangrijkste kamers worden nog steeds ingericht zoals ze waren tijdens het leven van de kunstenaar. Dit is inclusief Sorolla’s grote, goed verlichte studio. Andere kamers worden gebruikt als galerij om de schilderijen van Sorolla te tonen.

Website: www.culturaydeporte.gob.es


Top 5 – Bekendste musea van Spanje


5. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Madrid

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Madrid. Het museum wordt ook wel Museo Reina Sofía genoemd en is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía. Het bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza en vormt daarmee de gouden driehoek. Het museum is vooral gewijd aan Spaanse kunst met als bekendste werk de Guernica van Pablo Picasso. Hoogtepunt van de permanent tentoongestelde museumcollectie (570 werken) zijn de werken van en een andere Spaanse 20e-eeuwse meester,

Werken van onder andere: Picasso (Guernica) en Salvador Dalí.

Website: www.museoreinasofia.es


4. Museo Guggenheim in Bilbao

Het Guggenheim Museum in Bilbao is één van de drie Guggenheim-musea over de hele wereld. Naast Bilbao is er de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York.

Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Er is 10.560 vierkante meter tentoonstellingsruimte onderverdeeld in twintig galerijen.

De tentoonstellingen wisselen vaak. Het museum organiseert over het algemeen thematische tentoonstellingen, bijvoorbeeld gericht op Chinese of Russische kunst. ​ Het hoogtepunt van de collectie, en de enige permanente tentoonstelling, is The Matter of Time.

Website: www.guggenheim-bilbao.eus


Top 3 – Bekendste musea van Spanje


3. Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia

De Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC) (Valenciaans: Ciutat de les Arts i les Ciències), oftewel de Stad van de Kunst en de Wetenschap, is een van Valencia’s meest toonaangevende bezienswaardigheden. Ciudad de las Artes y las Ciencias is ontworpen door Santiago Calatrava, een wereldberoemde Spaanse architect.

Het complex bestaat uit zes onderdelen, namelijk L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora.

Website: www.cac.es


2. Museo Nacional Thyssen-Bornemisza in Madrid

Het Museo Thyssen-Bornemisza is een Spaans museum, dat grotendeels opgebouwd is rond een privékunstcollectie. De basis van de kunstcollectie werd gelegd door Heinrich Thyssen-Bornemisza (1875-1947). Diens zoon Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) bouwde de collectie verder uit. Het museum is gevestigd in het Paleis van Villahermosa in Madrid en heeft een bijhuis in Barcelona in het klooster van Pedralbes.

Werken van onder andere: Vele beroemdheden als Dali, René Magritte, Munch, Ensor, Mondriaan Pollock en vele, vele anderen.

Website: www.museothyssen.org


1. Museo del Prado in Madrid

Bekendste musea van Spanje - De nr. 1: Museo del Prado in Madrid
Bekendste musea van Spanje – De nr. 1: Museo del Prado in Madrid

Het Prado, officieel het Museo Nacional del Prado, is één van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld. De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden.

Werken van onder andere: El Greco, Goya en Velazquez

Website: www.museodelprado.es