, , , ,

Dutje geeft je creativiteit een boost zegt onderzoek

Dutje geeft je creativiteit een boost zegt onderzoek

Dutje geeft je creativiteit een boost

Wat hebben bijvoorbeeld Thomas Edison en Salvador Dali gemeen? Natuurlijk zijn het genieën die de wereld wat mooier maakten, maar ze hielden ook van een dutje. Lee meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website en hier ->>> meer over creativiteit op deze website.


Dutje geeft je creativiteit een boost zegt onderzoek


Antwoord op de vraag: waarom vallen vrouwen op psychopaten?


Wat deden de heren Edison en Dali? Ze ontspanden zich in een stoel, sloten de ogen en vielen bijna in slaap. Ze werden namelijk wakker omdat ze iets in hun handen hadden. Dit object viel op de grond op het moment dat ze echt insliepen en van het vallen van dat object op de gronden werden ze wakker.


Antwoord op de vraag: wat intelligente denken en zeggen mensen dagelijks?


De grote vraag is: kan een kort dutje je creativiteit of werkt dit alleen voor wereldberoemde wetenschappers en kunstenaars? Een studie uit 2021 beantwoord deze vraag met ja. Het onderzoek liet een verband zien tussen dutjes en creativiteit.


Wist je dat: iets goeds doen de pijn verlicht.


In deze studie testte een team van onderzoekers van het Institute du Cerveau 103 deelnemers op hun vermogen om een ​​taak te voltooien. Deze uitdaging, bekend als de Number Reduction Task, heeft een verborgen handigheidje waarmee de vrijwilligers deze uitdaging snel konden voltooien.

Slechts 16 procent van de groep kon in eerste instantie het handigheidje vinden en mochten hierna niet meer mee doen. De rest van de groep werd vervolgens met gesloten ogen naar een donkere kamer gestuurd voor een pauze van 20 minuten.


Wist je dat de rijken 9 jaar langer leven!


De taak uitvoeren na het dutje

Het doel was om mensen in laat te laten dommelen. Omdat de onderzoekers zich wilden richten op de vroege stadia van de slaap (het optimale punt voor creativiteit), volgden ze de technieken van Edison en Dali. Hierbij gaven ze de deelnemers een kopje water om vast te houden.

Aan het einde van de pauze moesten de deelnemers aan dezelfde taken werken. 83 procent van de deelnemers die in het vroege stadium van de slaap indommelden, vond het verborgen handigheidje, vergeleken met slechts 31 procent die wakker bleef.

Dit resultaat is vooral verrassend omdat de groep die een dutje deed, gemiddeld slechts één minuut sliep. Deze boost in creativiteit verdween echter voor degenen die te lang sliepen en de volgende slaapfase ingingen.

Delphine Oudiette, een van de auteurs van de studie: ‘We weten niet echt waarom dit de creativiteit stimuleert. De eerste fase van de slaap is een hybride toestand tussen waken en slapen, en biedt mogelijk het beste van twee werelden voor creativiteit. Het wordt geassocieerd met rijke, spontane, droomachtige ervaringen (genaamd hypnagogia), wat de oorzaak zou kunnen zijn van het krijgen van ideeën.’


Antwoord op de vraag: waarom kiezen mannen voor blondines?


Bron en meer informatie: Célia Lacaux, Thomas Andrillon, Céleste Bastoul et al.: Sleep onset is a creative sweet spot in Science Advances, 2021, DOI: 10.1126/sciadv.abj5866


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie