Grootste cocaïnebaronnen ter wereld (top 10 met filmpje)

0
Grootste cocaïnebaronnen ter wereld
Grootste cocaïnebaronnen ter wereld, Pablo Escobar

Grootste cocaïnebaronnen ter wereld

“Deze negen mannen en één vrouw hebben vele neusjes op de wereld jarenlang van wit poeder voorzien, ze zijn niet voor niets de grootste cocaïnebaronnen ter wereld. Schat-hemeltje-rijk werden ze er van. Net als bij de Nederlandse toplijst criminelen is het met bijna allemaal niet goed afgelopen. Doodgeschoten, vermoord, in de cel! Op zo’n beroep is slecht een levensverzekering af te sluiten. Hier de Top 10 en een beschrijving van hun carrières en een filmpje…

(PS: Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!)

grootste cocaïnebaronnen ter wereld
Grootste cocaïnebaronnen ter wereld, Pablo Escobar

Grootste cocaïnebaronnen ter wereld

Eind jaren ’70 van de vorige eeuw startte de wereldwijde drugshandel. De Amerikaanse soldaten hadden in Vietnam massaal opnieuw kennis gemaakt met verdovende middelen. En Zuid-Amerika wat naast de deur lag kon goed voorzien in een ander goedje: cocaïne!

De grootste cocaïnebaronnen ter wereld, een top 10

1. Pablo Escobar

(Rionegro, 1 december 1949 – Medellín, 2 december 1993)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 23 miljard euro

De heer Escobar is en blijft de meest beruchte Colombiaanse drugsbaron ooit. Pablo wordt ingeschat als de rijkste dealer ooit ter wereld die zijn geld heeft verdiend met de wereldwijde handel in cocaïne. Escobar begon zijn criminele carrière met het stelen van grafstenen, ook een bijzondere manier om aan je geld te komen. Later werd hij actief als autodief in de straten van Medelli­n in Colombia. Daarna ging hij in cocaïne handelen en begon zijn drugsimperium in de jaren zeventig uit te bouwen.

Het drugsnetwerk van Escobar werd in de jaren ’80 breed bekend. Zijn ‘Cartel de Medellin (het Medelli­n Kartel) beheerste het grootste deel van de drugshandel naar Mexico, Ecuador, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. De cocaïnebase werd voornamelijk geïmporteerd uit Peru en Bolivia. De Colombiaanse coca was in die periode van inferieure kwaliteit. Al met al is Pablo Escobar de nummer één van de grootste cocaïnebaronnen ter wereld.

2. Amado Carrillo Fuentes

(Guamuchilito, Navolato Sinaloa, 17 december 1956 – 3 juli 1997, Santa Monica Hospital in Mexico City)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 19 miljard Euro

Leider van het Juárezkartel (Spaans: Cartel de Juárez) of de Gouden Triangelalliantie (Spaans:Alianza Triángulo de Oro). Dit is een drugskartel uit de Mexicaanse stad Ciudad Juárez. In de jaren ’90 van de vorige eeuw was het Juárezkartel een van de machtigste drugskartels van Mexico en zelfs van het Amerikaanse continent. Dit kartel was de aartsvijand van het Tijuanakartel, maar de afgelopen jaren hebben beide kartels aan macht moeten inboeten ten gunste van het Sinaloakartel en het Golfkartel.

Leider van het Juárezkartel is Vicente Carrillo Fuentes, die zijn broer Amado Carrillo Fuentes, de oprichter van het kartel, opvolgde. Zijn broer overleed toen die in 1997 overleed terwijl hij cosmetische chirurgie onderging. Een van de beruchtste daden van het Juárezkartel was het onderhouden van het zogenaamde ‘Huis des Doods’. Dit is een huis in Ciudad Juárez waar gevangengenomen vijanden werden gemarteld en gedood. In 2004 werd dit huis ontdekt en werd er tevens een massagraf opgegraven. Politieke controverse ontstond toen bleek dat een Amerikaanse undercoveragent al een tijdlang op de hoogte was van het bestaan van het huis. Deze agent zou het hebben laten gaan zonder actie te ondernemen en zelfs mee hebben gewerkt aan moorden. De laatste jaren lijkt het Juárezkartel verder aan macht te moeten inboeten. In 2008 werd vermoedelijk de alliantie met het Sinaloakartel doorbroken.

3. Dawood Ibrahim Kaskar

Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 5,1 miljard Euro

Sheikh Dawood Ibrahim Kaskar beter bekend onder het pseudoniem Dawood Ibrahim (Mumkaa, 27 december 1955) is een Indiaas misdadiger. Hij is de oprichter en leider van D-Company, een criminele groepering en terroristische organisatie. Deze groep was onder andere betrokken bij de aanslagen in Bombay in november 2008. In een door TIME opgestelde lijst van meest beruchte bendeleiders eindigde Ibrahim op de 9e plaats. In 2008 plaatste Forbes Ibrahim op de 4e plaats van meest gezochte personen wereldwijd. Ibrahim wordt momenteel gezocht door Interpol wegens valsmunterij en drugshandel.

4. De broertjes Ochoa

Geschat vermogen op het hoogtepunt: 4,6 miljard Euro

Jorge Ochoa geboren 30 augustus 1950 in Medellin, Colombia is een Colombiaanse drugshandelaar die het Medellín Kartel mede heeft opgericht eind 1970. Van het kartel waren de belangrijkste leden Pablo Escobar, Carlos Lehder, Jose Gonzalo Rodríguez Gacha, Jorge Ochoa en zijn broers Juan David en Fabio.

5. Khun Sa

(17 februari 1934 – 26 oktober 2007)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 3,85 miljard Euro

Khun Sa was een Birmese krijgsheer. Hij werd geboren in Loi Maw van Mongyai. Hij werd ook wel de “”Opium King”” genoemd wegens zijn opium de handel in de Gouden Driehoek. Hij was ook de leider van de Shan United Army de Mong Tai Army.

6. José Gonzalo Rodríguez Gacha

(Pacho, Cundinamarca, mei 1947 – Tolú, Sucre, 15 december 1989)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 3,85 miljard Euro

José Gonzalo Rodríguez Gachawas een succesvol Colombiaans drugsdealer, de rechterhand van Pablo Escobar en tevens lid van het Medelli­n Kartel. José Gonzalo Rodríguez Gacha kwam uit een arme familie en had geen schoolopleiding. In zijn jeugdjaren had hij al een angstaanjagende reputatie opgebouwd. Als huurmoordenaar moest Gacha er voor zorgen dat er geen gangster de controle over de smaragdmijnen kon krijgen. In het begin van de jaren 70 verhuisde Gacha naar Bogotá, Colombia. Daar ging hij samenwerken met Veronica Rivera de Vargas in het dealen en smokkelen van drugs.

In 1976 trekt Gacha naar Medelli­n en werd lid van het Medelllin Kartel, eind jaren ’70 beginnen Gacha en de andere leden van het kartel met het aanmaken, op de markt brengen en verspreiden van de cocaïne. José Gonzalo Rodríguez Gacha richtte zich vooral op zoeken van nieuwe smokkelroutes via Mexico naar de Verenigde Staten en dan zo naar Los Angeles, Californië of Houston, Texas. Zo krijgt hij al snel de bijnaam “El Mexicano” (De Mexicaan). Maar volgens het DOJ, gebaseerd vanuit Bogota of vanuit een ander deel van Cundinamarca, gingen de smokkelroutes via Panama zo naar de westkust Californië. Zo getuigde Barry Seals, één van de piloten van het Medelli­nkartel, aan het DOJ. Later op 19 februari 1986 werd Barry Seals vermoord, omdat hij een getuigenis had afgelegd tegen het Medellinkartel.

 

7. Orejuela Broertjes

Geschat vermogen op het hoogtepunt: 2,2 miljard Euro

Miguel Angel Rodríguez Orejuela, geboren op 15 augustus 1943, in Mariquita, Tolima, is een Colombiaanse drugsbaron, voorheen een van de leiders van het Cali Kartel, gevestigd in de stad Cali. Hij is de jongere broer van Gilberto Rodríguez Orejuela. De Rodríguez Orejuela broers en Jose Santacruz Londoio vormden het Cali-kartel eind jaren ’70 van de vorige eeuw. Zij waren voornamelijk bezig met marihuana en mensenhandel. In de jaren ’80 startten ze ook met de handel in cocaïne. Voor een tijdje leverde het Cali Kartel 70% van alle cocaïne in de Verenigde Staten en voor 90% in Europa.

Het Kartel van Cali was minder gewelddadig dan zijn rivaal, het Medelli­n Kartel. Terwijl de Medelli­n Kartel was betrokken bij een brutale campagne van geweld tegen de Colombiaanse regering, groeide het Cali Kartel. Het kartel was veel meer geneigd tot omkoping in plaats van geweld. Echter, na de ondergang van het Medelli­n Kartel richtten de Colombiaanse autoriteiten hun aandacht op het Cali Kartel. De politie campagne tegen het kartel begon in de zomer van 1995.

8. Carlos Lehder

(Armenia (Quindi­o), 7 september 1949)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 2 miljard Euro

Carlos Lehder Rivasis medeoprichter van het Medelli­n Kartel en een belangrijke schakel daarin. Hij is geboren in de Verenigde Staten uit een Colombiaanse moeder en Duitse vader. Lehder kocht het eiland Norman’s Cay gelegen in het zuiden van de Bahama’s op ongeveer 350 km van de kust van Florida en groeide daardoor uit tot de belangrijkste schakel in de cocaïne-transport. Hij is het enige lid van het Medelli­n Kartel dat ooit die is uitgeleverd aan en terechtgesteld in de Verenigde Staten. In zijn dorp in Colombia heeft hij een standbeeld van John Lennon laten maken. Naast John Lennon idoleerde hij tevens Adolf Hitler.

9. Griselda Blanco

(15 februari 1943 – 3 september 2012)
Geschat vermogen op haar hoogtepunt: 1,6 miljard Euro

De ‘Cocaïne-Godmother’ Griselda Blanco , was een drugsbarones van het Medellin Kartel. Zij was de pionierde in Miami in de cocaïne eind jaren ’70 van de vorige eeuw en de vroege jaren ’80. Griselda Blanco is zeker en vast de nummer één van de grootste cocaïnebaronnen ter wereld als het gaat om vrouwen.

10. Al Capone

(Brooklyn (New York City), 17 januari 1899 – Palm Beach County (Florida), 25 januari 1947)
Geschat vermogen op zijn hoogtepunt: 1 miljard Euro

Alphonse Gabriel Capone de beruchtste Amerikaanse gangster uit de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw. Hij werd geboren in de wijk Brooklyn in New York City, maar verhuisde later naar Chicago (Illinois). Tijdens de periode van de drooglegging beheerste Al Capone in Chicago het leeuwendeel van de misdadige activiteiten met betrekking tot het uitbaten van casino’s, het organiseren van prostitutie en de illegale handel in alcohol. Hoewel de politie van zijn misdaden op de hoogte was, kon Capone lange tijd ongestraft zijn activiteiten voortzetten.

Uiteindelijk werd hij gearresteerd en veroordeeld op beschuldiging van belastingontduiking en moest hij zijn straf uitzitten in de gevangenis op het eiland Alcatraz. In 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Hij stierf door een hartinfarct als gevolg van een beroerte.

Pablo kwam en ging als nummer één van de grootste cocaïnebaronnen ter wereld…

http://youtu.be/gTEPCgLz8co

Geef een reactie