, , , , ,

Hoogste gebouwen van Nederland, de top 30

Hoogste gebouwen van Nederland

En nu de 30 hoogste gebouwen van Nederland. Want daar gaan we weer met het volgende lijstje. Wat zijn ze mooi. De Maastoren in Rotterdam, maar ook de toren van de Nieuwe Kerk in Delft uit 1496 is heel bijzonder. We hebben ook de korte beschrijving van Wikipedia van de Top drie toegevoegd. Nogmaals: een mooi staaltje architectuur!


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Hoogste gebouwen van Nederland, de top 30


1. De Maastoren in Rotterdam

De Maastoren is een 161,2 meter hoog gebouw in Rotterdam (met dakopbouw 164,75 meter). Als de zendmast op het gebouw meegerekend wordt, is het nog eens 17,5 meter hoger. Als masten niet worden meegerekend (ook niet de Space Tower op de Euromast) is de Maastoren het hoogste gebouw van de Benelux.

De Maastoren in Rotterdam

De Maastoren in Rotterdam

Het gebouw heet de ‘Maastoren’, omdat het aan de Koningshaven is gebouwd welke grenst aan de Nieuwe Maas, of beter gezegd erin. De toren is gerealiseerd op een stukje ingepolderde Koningshaven op de Kop van Zuid. Over de naam bestond in het verleden enige discussie, aangezien er aan de overkant van het water aan de voet van de Erasmusbrug in het Scheepvaartkwartier een woontoren staat die de naam ‘Maastorenflat’ draagt.


2. New Orleans in Rotterdam

New Orleans is een wolkenkrabber in Rotterdam naar het ontwerp van Álvaro Siza. Het gebouw staat aan de Otto Reuchlinweg op de Wilhelminapier en grenst aan de rivier de Nieuwe Maas.

In 2007 is het startsein voor de bouw van de New Orleans gegeven. In het voorjaar van 2010 heeft het gebouw zijn hoogste punt bereikt.

Op 6 november 2010 werd het gebouw officieel geopend. Het gebouw is 158,35 meter hoog. Onderin de woontoren is het multidisciplinaire theater LantarenVenster gevestigd, met vijf theaterzalen en een speciaal Jazzpodium. In de toekomst zal het woontorencomplex Zalmhaven (188 meter) New Orleans mogelijk van de koppositie stoten als hoogste woontoren.

New Orleans in Rotterdam, Hoogste gebouwen van Nederland, de top 30

New Orleans in Rotterdam

Het gebouw bevat kantoren en appartementen. Op 45 verdiepingen worden 47 koopappartementen en 187 huurappartementen gerealiseerd. Deze toren is onderdeel van het herontwikkelingsplan van de Wilhelminapier.


3. De Delftse Poort in Rotterdam

Het Gebouw Delftse Poort in het centrum van Rotterdam was tot mei 2009 het hoogste kantoorgebouw en de hoogste wolkenkrabber van Nederland. Het is in 1991 gebouwd, is 151 m hoog en heeft 41 verdiepingen. Het is ontworpen door Abe Bonnema.

De Delftse Poort in Rotterdam. Hoogste gebouwen van Nederland, de top 30

De Delftse Poort in Rotterdam

Het gebouw staat aan het Weena 505, naast het Centraal Station. Dit station, dat officieel de naam Rotterdam Centraal heeft, is in 1954 gebouwd ter vervanging van het station Delftsche Poort.

De verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden is de hoofdgebruiker van het gebouw. De eerste paal is geslagen op 19 november 1988 door toenmalig burgemeester Bram Peper. In totaal rust het gebouw op 957 heipalen. Het hoogste punt werd bereikt op 22 januari 1990.

De feestelijke opening volgde 22 mei 1992 door prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven. Inclusief de opbouw reikt de totale hoogte tot 164,0 meter. De laagste van de twee torens komt tot 93 meter. Het gehele complex wordt bediend door 28 liften.


De 30 hoogste gebouwen van Nederland

[table “” not found /]

[table “” not found /]

[table “” not found /]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie