, , , ,

Intelligente mensen schaken beter

Intelligente mensen schaken beter

Intelligente mensen schaken beter

Probeer het is, dat bord met die 64 velden. Marlon Brando, Bono, David Bowie en Bob Dylan waren (of zijn) aardige schakers. Dylan zou ooit nog tegen Bobby Fischer hebben gespeeld.

Dit groepje beroemde mensen is ook nog eens niet al te dom. Er was overigens nog nooit hard bewijs gevonden dat er daadwerkelijk een verband is tussen intelligentie en het begrip van het schaakspel. Alexander Burgoyne van Michigan State University heeft het bewijs gevonden.


Intelligente mensen schaken beter

Burgoyne: ‘Chess is probably the single most studied domain in research on expertise, yet the evidence for the relationship between chess skill and cognitive ability is mixed.’


Zie hier de top 10 beste schaakfilms aller tijden.


Om wel tot het bewijs te komen hebben Burgoyne en vrienden 50 jaar aan wetenschappelijk materiaal over schaken bestudeerd. Dit om wel een zinvolle uitspraak te kunnen doen over de relatie tussen schaken en intelligentie.

Intelligentie toch zeker een factor

Schaken bleek niet alleen een zaak te zijn van kennis, kunde, training en oefening. Zach Hambrick, professor Psychologie aan de Michigan State en mede auteur: “…this study shows that, for chess at least, intelligence is another piece of the puzzle.” En de onderzoekers gingen niet over één nachtje ijs. Zij bekeken ruim 2.300 onderzoeken.


Zie hier de top 10 beste schaak apps 2022 – 8 lijstjes.


Intelligentie blijkt prima samen te gaan met schaakkwaliteiten. Deze relatie was overigens wel het sterkst bij jonge spelers die zich vrij makkelijk bekwamen in het spelletje. Gemiddeld intelligente mensen hebben er veel meer moeite mee om het onder de knie te krijgen.

Schaken en pianospelen

Hetzelfde effect doet zich voor bij piano spelen. Een combinatie van een goed geheugen en intelligentie zorgt voor het sneller onder de de duim krijgen van het bedienen van de toetsen op de piano. Vandaar dat de blinde Ray Charles wel aardig op de klavier zijn weg wist en daarnaast ook nog eens redelijk kon schaken.


Zie hier de top 25 jongste schaakgrootmeesters aller tijden.


Bron en meer informatie: Alexander P. Burgoynea, Giovanni Salab, Fernand Gobetb, Brooke N. Macnamarac, Guillermo Campitellid en David Z. Hambricka: The relationship between cognitive ability and chess skill: A comprehensive meta-analysis in Intelligence, augustus 2016


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie