Links gebruikt moeilijkere taal dan rechts zegt onderzoek

Links gebruikt moeilijkere taal dan rechts zegt onderzoek
Links gebruikt moeilijkere taal dan rechts zegt onderzoek

Links gebruikt moeilijkere taal dan rechts zegt onderzoek

Het valt natuurlijk regelmatig op dat politici ingewikkeld praten. Dat wil zeggen in lange zinnen met moeilijke woorden. Er zijn ook politici die dat anders doen: korte zinnen in heldere taal.

Onderzoekers vroegen zich af of het voorgaande taalgebruik iets te maken had met ideologie. Daarvoor bestudeerden zij ruim 380.000 speeches van politici in verschillende Europese landen over de periode 1946-2017. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over politiek op deze website…


Links gebruikt moeilijkere taal dan rechts zegt onderzoek


Uit de analyse van al deze toespraken blijkt dat de cultureel-linkse politici ingewikkeldere taal gebruiken dan cultureel-rechtse politici.

Onder cultureel verstaan we de opvattingen van politici over over onderwerpen als immigratie, EU, abortus en euthanasie.


Opvallend is dat we deze resultaten vonden in verschillende landen, voor verschillende speeches en bij verschillende soorten politici. Zo blijkt uit de scores dat de Britse cultureel-linkse Gordon Brown speeches met een hogere complexiteit gaf dan zijn opvolger de cultureel-conservatieve David Cameron. In Spanje zagen we hetzelfde: de taal van de cultureel-linkse minister-president José Zapatero is veel complexer dan die van zijn opvolger, de cultureel-rechtse Mariano Rajoy. En als je landen met elkaar vergelijkt, zie je bijvoorbeeld dat de cultureel-linkse Duitse Joschka Fischer en Britse Nick Clegg veel hoger scoren in de complexiteit van hun taalgebruik dan de cultureel-rechtse Geert Wilders en de Zweedse Jimmie Åkesson.

Martijn Schoonvelde – UVA


Grappig is dat de economische opvattingen van politici de verschillen in complexiteit van het taalgebruik niet verklaren.

Maar wat is hiervoor de verklaring? Zijn de rechts-culturele kiezers dommer? Het zou kunnen zijn dat dat politici hun taalgebruik afstemmen op de voorkeuren van hun kiezers. Korte en eenvoudige zinnen zouden cultureel-rechtse mensen meer aanspreken, omdat zij meer behoefte hebben aan helderheid en dus meer stellige statements.

Samengestelde zinnen met meerdere bijzinnen bevatten vaak dubbelzinnigheden. Deze zinnen zouden aantrekkelijker zijn voor cultureel-linkse mensen, omdat zij toleranter staan tegenover statements die op verschillende manieren kunnen worden uitgelegd.


Zie hier: welke talen worden er in het Verenigd Koninkrijk gesproken in 2022?


Voor dit onderzoek werden 381.609 speeches geanalyseerd van politici uit tien Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden.

Het gaat om toespraken van parlementariërs, minister-presidenten en partijleiders op partijcongressen, en over de periode van 1946 tot 2017. Voor elke speech werd de complexiteit gemeten aan de hand van de zogenoemde Flesch-Kincaid-leesbaarheidsindex.


Bron en meer informatie:

Martijn Schoonvelde, Anna Brosius, Gijs Schumacher & Bert Bakker: Liberals lecture, conservatives communicate: Analyzing complexity and ideology in 381.609 political speeches, in: PLoS ONE 14(2): e0208450 (6 februari 2019)

UVA Nieuws: Cultureel-linkse politici gebruiken ingewikkelder taal dan cultureel-rechtse, 7 februari 2019