Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld

Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld
Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld

Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld

Hier de 25 grootste hondenrassen op een rij. Ze staan misschien niet geheel in goede volgorde, omdat de grootte en de erkende grootte van een specifieke hond niet officieel erkend wordt. Zo kan het zijn dat er ergens een grotere Bully Kutta rondloopt in de wereld met een grotere schofthoogte dan hier genoemd. Nou, oordeel en lees zelf maar meer…


Lees hier ->>> meer over dieren en honden op deze website…


Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld
Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld

Top 25 Grootste hondenrassen ter wereld


25. Schotse Deerhound

Deerhound
Deerhound

Deze windhond wordt gebruikt als jachthond, met name voor de jacht op herten en wolven. Ook wordt het dier gebruikt als gezelschapshond. Het ras lijkt op de Greyhound, maar is iets groter en zwaarder gebouwd. Daarnaast is de deerhound verwant aan de Ierse wolfshond. Een volwassen reu is ongeveer 76 centimeter hoog, een volwassen teef ongeveer 71 centimeter.


24. Kaukasische owcharka

Kaukasische owcharka
Kaukasische owcharka

De Kaukasische owcharka heeft een lichaam dat 8-10 % langer is dan de schofthoogte, waarbij de lengte wordt gemeten van het uiterste puntje van de staartinplant tot aan de schouders. Het haar is lang van structuur met een dikke wollige ondervacht. De hond moet duidelijke mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen al naargelang de sekse van de hond.

De schofthoogte van de reu moet minimaal 65 cm zijn en van de teef minimaal 62 cm. Een maximale hoogte is niet gegeven maar er dient wel op gelet te worden dat de hoogte in verhouding is. De borst is vrij diep met een lichte welving, reikend tot iets onder of tot aan de ellebogen. De buik moet iets opgetrokken zijn waarbij de rug recht, breed en vlak blijft.

Zowel de voor- als achterpoten zijn voorzien van zwaar gebeente, waarbij zij goed gehoekt en krachtig moeten blijven. De hals is krachtig en sterk doch gezien de lichaamslengte eerder kort dan lang te noemen en matig hoog aangezet. De Kaukasische owcharka staat bekend als de hond met de grootste penis onder alle hondenrassen. Deze lengte is gemiddeld 18 centimeter in erectie.


23. Newfoundlander

Newfoundlander
Newfoundlander

De Newfoundlander is een grote hond die qua uiterlijk wat weg heeft van een beer. De reu heeft een gemiddelde schofthoogte van 71 centimeter en de teef van 66 centimeter. De reu weegt gemiddeld 65 \ 70 kilo en de teef 60 tot 65.

De Newfoundlander heeft een waterafstotende dubbele vacht, die veel verzorging vraagt. De traditionele kleur is zwart, maar er zijn ook bruine en wit-zwarte honden. Zwarte en bruine honden kunnen witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt hebben.

Opmerkelijk aan de Newfoundlander zijn de vliezen tussen de tenen en ‘rollende gangwerk’: een schommelende beweging van het lichaam als de hond loopt. Ook typerend is dat hij veel kan kwijlen bij onregelmatige verstrekking van voedsel en snoep.


22. Engelse Mastiff

Engelse Mastiff
Engelse Mastiff

De mastiff, ook als Engelse dog bekend, is een van de grootste hondenrassen. Reuen bereiken een schofthoogte van minstens 76 cm (teven 69 cm) en een gewicht van ongeveer 80 kg. De gemiddelde leeftijd van een Mastiff is 7 jaar, hoewel exemplaren van 10+ jaar ook voorkomen. In het Guinness Book of Records van het jaar 2000 staat een Engelse mastiff van ruim 155 kg vermeld.

Op 7-jarige leeftijd, in maart 1989, had de hond een lengte (gemeten van het puntje van de neus tot het puntje van de staart) van 255 cm. Na het jaar 2000 werden er geen records van grote dieren meer opgenomen in het boek, waardoor niet duidelijk is of dit de grootste mastiff ooit officieel gemeten was.


21. Komondor of Hongaarse herdershond

Komondor of Hongaarse herdershond 
Komondor of Hongaarse herdershond

De komondor heeft een robuust lichaam. Hij heeft een dichte, viltige, lange, ivoorkleurige vacht. De oren zijn middelhoog ingeplant. Reuen (mannetjes) hebben een schofthoogte van 70-80 centimeter, teven (vrouwtjes) van 65-70 centimeter. Reuen bereiken een gewicht van 50-60 kilogram, teven van 40-50 kilogram.

De komondor is een zelfstandige hond. Hij is waaks, moedig, sociaal, trouw en blaft enkel als het nodig is. Hij is wantrouwig tegenover vreemden.


20. Duitse dog

Duitse dog
Duitse dog

De Duitse dog is een van de grootste hondenrassen. De lichaamsbouw is krachtig en elegant. Reuen bereiken een schofthoogte van minimaal 80 cm. Het gewicht ligt tussen de 50 – 100 kg. Ze hebben hoog aangezette, hangende oren.

De vacht is kort en glad aanliggend. Er bestaan drie kleurslagen:

  • Geel of geel gestroomd met zwart masker
  • Blauw en zwart uit blauw
  • Zwart en wit met zwarte vlekken (harlekijn), mantel, platen en grijstijgerDe kleurslagen hierboven worden erkend door de Duitse Doggenclub.

Echter de grijstijger wordt ook erkend, alleen niet altijd op tentoonstellingen. De grijstijger mag geen NEK, (niet erkende kleur), meer genoemd worden. Hij is welkom bij shows en er zijn goedgekeurde grijstijgers


19. Mastino napoletano

Mastino napoletano
Mastino napoletano

Een reu kan tot 75 cm groot worden en een teef tot 70 cm (schofthoogte). Er worden bij de reuen gewichten genoteerd van meer dan 90 kg. De uiterste leeftijd is: 9-11 jaar. De opperhuid van de Mastino Napoletano is over het gehele lichaam los van de onderhuid.


18. Ierse wolfshond

Ierse wolfshond
Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond is van origine een jager ‘op zicht’ maar heeft zich ontwikkeld tot een echte familiehond. Hij is ook vriendelijk tegen vreemden en niet waaks. Daarbij zijn ze wars van agressie. De Ierse Wolfshond past zich aan het tempo van zijn baas aan. Daarbij is hij niet geschikt voor in een kennel, maar wil midden in het gezin staan.

De schofthoogte van een volwassen reu is minimaal 79 centimeter, die van een volwassen teef minimaal 71 centimeter. Het gewicht ligt tussen 50 en 70 kilogram. Tijdens de middeleeuwen lagen deze waarden nog hoger. Sommige exemplaren bereikten mogelijk een schofthoogte van 1.05 meter. [bron?] De Ierse Wolfshond valt in de rasgroep 10 windhonden, Sectie Ruwharige windhonden. De beharing is ruw hard en warrelig.


17. Zwarte Russische terriër

Zwarte Russische terriër
Zwarte Russische terriër

De zwarte Russische terriër heeft hoog aangezette kleine, driehoekige oren. Het is een compacte, stevige hond. Hij heeft een ruwe vacht van 4 tot 10 centimeter lengte, die regelmatig geknipt wordt. De kleur van de vacht is zwart met grijze haren. De reu heeft een schoftlengte van 72-76 cm en de teef 68-72 cm. Het gewicht bij de reuen ligt tussen 50 en 60 kg, bij teven tussen 45 en 50 kg. Hij heeft een goede gezondheid en valt goed te trainen.

De zwarte Russische terriër werd oorspronkelijk als legerhond gehouden, in het bijzonder als waakhond voor complexe militaire centra, maar tegenwoordig wordt hij gebruikt als ‘gewone’ waak- en familiehond.


16. Pyrenese berghond

Pyrenese berghond
Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond is groot en robuust. Hij moet eerder lang dan hoog zijn. Reuen bereiken een schofthoogte van 80 cm. Hij heeft een rechte en gespierde rug. De borst is breed en diep. De kop is groot en V-vormig met kleine, driehoekige en vlak aanliggende hangoren. De ogen zijn donkerbruin en amandelvormig, de neus is altijd zwart. De dichtbehaarde staart staat in een boog over de rug.


15. Leonberger

Leonberger
Leonberger

De oren van de Leonberger zijn ver van achteren aan het hoofd aangezet. Ze zijn hangend en middelgroot. Zijn vacht is zacht tot ruw en lang. Hij komt in de kleuren geel, rood tot roodbruin en zandkleuren voor, telkens met een zwart masker. De hond kan een schofthoogte van 80 cm bereiken.

De Leonberger wordt gezien als geschikte huishond. Hij is graag buiten en kan goed tegen de kou.


14. Tosa Inu

Tosa
Tosa

De Tosa is de Japanse toernooihond. Hij wordt enkel voor hondengevechten gefokt (buiten Japan wordt hij ook als gezelschapshond gehouden). Er werd geen bang gedrag en blaffen geduld.

Kennels, wiens honden dit op een gevecht toonden, werd een algemeen fokverbod opgelegd. Het hondengevecht wordt in verschillende gewichtsklassen uitgevoerd: lichtgewicht- 30.8/42 KG, middelgewicht- 41.1/45.8 KG, zwaargewicht- 45.8/56,2 KG, super zwaargewicht- 56,2/66,7 KG (en gewichten die hier ver boven komen, Tosa’s met een gewicht van 100 KG of zwaarder komen voor).

De Tosa dient in Japan de wilskracht te hebben om tot de dood door te vechten zonder te piepen of te janken, al is dit niet de bedoeling van het ritueel van het vechten. Tevens werd en wordt hij nog altijd gebruikt als vechthond in het westen, onder kenners in de vechthond-wereld wordt hij samen met de akita als de sterkste vechthond beschouwd.


13. Berner sennenhond

Berner sennenhond
Berner sennenhond

De Berner sennenhond is een krachtig gebouwde sennenhond van Zwitserse afkomst. De hond heeft een schofthoogte van 64-70 cm (reu) of 58-66 cm (teef) en is overwegend zwart met bruinwitte aftekeningen op kop, borst en poten. De vacht is lang en golvend. De naam van het ras verwijst naar kanton Bern waar deze hond gefokt werd. ‘Senne’ betekent ‘weide in de Alpen’.


12. Boerboel

Boerboel
Boerboel

De Boerboel is een Zuid-Afrikaanse hond. De hond is gefokt om sterk en stevig te zijn en de schofthoogte van een reu mag niet lager zijn dan 66 cm. Bij een teefje mag die niet lager zijn dan 61 cm. Ze wegen tussen de 50 en 90 kilogram. Toch blijft hij lenig. Er zijn verscheidene kleuren; brindle, geel, rood, roodbruin en bruin zijn toegestaan, al dan niet met een zwart masker. Variabele kleuren komen steeds meer voor.


11. Anatolische herder

Anatolische herder
Anatolische herder

De Anatolische herder is een grote en krachtige hond. Reuen hebben een schofthoogte van 74-85cm bij een gewicht van 50 tot 75 kg. Voor teven is dat 71-80cm bij 45 tot 60 kg.

De Anatoliër is van oorsprong een berghond, gewend om ’s zomers en ’s winters buiten bij de kudde te verblijven en daar zelfstandig over te waken. Zoals het onderlinge uiterlijk van de Anatoliër divers is, verschillen ook de fysieke vaardigheden en karaktereigenschappen.

De robuustere variëteiten worden vaak als waakhond ingezet voor het huis en erf. Deze honden die soms tot wel tot 90 kg kunnen wegen, zijn vanwege hun logge en zware lichaamsbouw ongeschikt voor kuddebewaking.


10. Dogo Argentino

Dogo Argentino
Dogo Argentino

Kleur: wit, gepigmenteerde vlekken op de huid zijn toegestaan. Officieel tot 15% van het totale huid oppervlak.
Schofthoogte: 60-65 cm
Gewicht: 40-45 kg


9. Grote Zwitserse sennenhond

Grote Zwitserse sennenhond
Grote Zwitserse sennenhond

De grote Zwitserse sennenhond is een grote, gespierde hond met een zwarte grondkleur en roestbruine en witte aftekeningen. Hij heeft een korte vacht met een heel dichte ondervacht. Hij is iets groter dan de Berner sennenhond, maar gemakkelijk te onderscheiden omdat de Berner sennenhond een lange vacht heeft.

De ogen van de grote Zwitserse sennenhond zijn bruin. Hij heeft middelgrote en driehoekige hangoren. De reu heeft een schofthoogte tussen 65 en 72 cm en een gewicht van maximaal 60 kg. De schouderhoogte van de teef bedraagt 60 tot 68 cm.


8. Akbash

Akbash
Akbash

Lengte: Mannelijk: 71 – 86 cm (Volwassen), Vrouwelijk: 69 – 81 cm (Volwassen)
Temperament: Loyaal, Zelfstandig, Intelligent, Moedig
Gewicht: Mannelijk: 41 – 64 kg (Volwassen), Vrouwelijk: 41 kg (Volwassen)


7. Bully Kutta / Bully Dog / Indiase Mastiff / Pakistaanse Mastiff)

Bully Kutta zijn erg agressief, hebben beschermende instincten en bijten andere honden of mensen als ze zich bedreigd voelen. Als hij vanaf jonge leeftijd is opgeleid, kan een Indiase Mastiff veilig rond een eigenaar worden en als waakhond fungeren.
Schofthoogte: Reu 76-107 cm, Teef 76-91 cm


6. Bordeauxdog

Bordeauxdog
Bordeauxdog

De bordeauxdog is een compacte, gespierde hond. Hij heeft een korte vacht in de kleuren vaalrood en apricot. Het masker is zwart of rood. De ogen staan ver uiteen en zijn licht- tot donkerbruin (bij de geboorte blauw).

De oren zijn hangend, driehoekig en kort. De neus is stomp, de kop hoekig. De hals is nauwelijks zichtbaar, de huid gerimpeld en los. Afhankelijk van het geslacht bereikt dit ras een schofthoogte van 58 – 69 cm en een gewicht van 50 – 80 kg. Hij oogt zeer imposant mede door de brede voorhand en brede kop.


5. Landseer

Landseer
Landseer

De Landseer ECT is een grote en sterke hond. Hij heeft een brede kop met een stop die duidelijk is, maar minder geprononceerd dan bij de Sint Bernard. De voorsnuit is vierkant, de lippen droog. De neus is zwart, de ogen bruin en diepliggend. De middelgrote oren met ronde punten liggen dicht tegen de wangen.

Het ras heeft een brede nek zonder grote wammen. De rug is recht en breed, de lendenen en het kruis zijn zeer gespierd en de borst is diep. De staart hangt af tot beneden het spronggewricht. De benen zijn zwaar en sterk, de ellebogen sluiten aan bij de onderlijn van de borstkas. De voeten zijn tussen de tenen voorzien van zwemvliezen.

Een reu heeft een schofthoogte van 72-80 cm, een teef van 67-72 cm. Het gewicht ligt tussen de 50 en 68 kg.


4. Cane Corso

Cane Corso
Cane Corso

Kleur: zwart, loodgrijs, leisteen, lichtrood (formentino), donkerrood, gestreept. De lichtrode exemplaren hebben een donker masker.
Schofthoogte: reu van 64 tot 68 centimeter, teef van 60 tot 64 centimeter. (Afwijkingen van 2 centimeter zowel naar boven als beneden toegestaan.)
Gewicht: reu van 42 tot 55 kilogram, teef van 38 tot 45 kilogram.


3. Tibetaanse mastiff

Tibetaanse mastiff
Tibetaanse mastiff

De Tibetaanse mastiff is een grote, niet overgrote, zeer krachtige hond. Hij komt in de kleuren zwart, goud, rood, blauw, blauw met tan en zwart met tan voor. Een kleine witte aftekening ter hoogte van de borst en de tenen zijn toegestaan. De vacht is van grote densiteit.

De ondervacht is extreem sterk en de bovenvacht is vast en samen met de ondervacht tegen elk weer bestand. Het haar rond de kop en nek vormt vooral bij reuen manen. De hond verhaart eenmaal per jaar in het voorjaar en de teven zijn eenmaal per jaar loops, doorgaans in de herfst. Het is een ras dat zich zeer langzaam ontwikkelt: teven zijn rond het derde jaar lichamelijk en geestelijk volgroeid en reuen doen daar nog een tot twee jaar langer over.

De hond vertoont een bijna kwadratische bouw met functionele hoeken tussen voor- en achterbenen en een krachtige nek. De staart wordt gekruld over de rug gedragen. De kop van de volwassen hond is zwaar en breed. De oren zijn klein tot middelgroot en hangen zijwaarts langs de kop.

De minimum schofthoogte voor teven is 61 cm en voor reuen 66 cm en het gewicht is doorgaans tussen de 45 en de 70 kg.


2. Kuvasz

Kuvasz
Kuvasz

De Kuvasz heeft een witte vacht, die meestal golvend tot licht gekruld is. Zijn ogen, neus en muilhoeken zijn zwart. Reuen hebben een schofthoogte van 71-76 centimeter en een gewicht van 48-62 kilogram, teven respectievelijk 66-70 centimeter en 37-50 kilogram.


1. Sint-bernard

Sint-bernard
Sint-bernard

De huidige Sint-bernard is waarschijnlijk ook met de mastiff gekruist en veel te zwaar om nog als reddingshond te kunnen werken. De schoftmaat is 70–90 cm voor reuen, tegen 65–80 cm voor teven, maar ook grotere honden worden door de standaard toegelaten. Het gewicht kan wel 100 kg zijn.

Het hoofd van de Sint-bernard is zwaar en heeft een licht geplooide huid. De stop is uitgesproken, de neus kort en vierkant. De lippen zijn enigszins hangend, de hoog aangezette oren vallen in een driehoek tegen de wang.