Top 10 dodelijkste gebeurtenissen aller tijden

Top 10 dodelijkste gebeurtenissen aller tijden
Top 10 dodelijkste gebeurtenissen aller tijden

Top 10 dodelijkste gebeurtenissen aller tijden

Ja, mensen zijn niet altijd even lief voor elkaar geweest. Zeker de 20e eeuw was een dodelijke. In Sovjet-Unie, in China en tijdens de 1e en 2e wereldoorlog vonden er bijna 200 miljoen mensen onvrijwillig hun einde. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geschiedenis op deze website…


Top 10 dodelijkste gebeurtenissen aller tijden


10. Slavenhandel – 15 miljoen doden

Ja, daar hebben ook wij Nederlanders toch zeker ook schuld aan. Maar sorry zeggen… Nee, want dat is ook al zo lang geleden!?


9. Eerste wereldoorlog – 20 miljoen doden

Loopgraven, machinegeweren, bombardementen en massale aanvallen van soldaten op open terrein. De partijen probeerden elkaar zelfs ‘dood te laten bloeden’: je eigen slachtoffers voor lief nemen en proberen bij de ander nog meer slachtoffers te maken. Zo veel, dat zij uiteindelijk geen manschappen meer op de been kunnen brengen.


8. Yuan oorlogen & overgang naar Ming-dynastie – 30 miljoen doden

Het was niet best zo rond 1350. Oorlog, hongersnood en heel veel andere ellende zorgde voor dit aantal doden.


7. An Lushan Opstand – 26 miljoen doden

An Lushan (ca. 703 – 757) was een van huis uit Sogdisch-Turkse rebellenleider tijdens de Tang-dynastie. Aanvankelijk verdedigde hij China’s noordoostgrens tegen de Khitan, maar later ontketende hij de An Lushan-opstand. Deze opstand zou het Chinese Tang-rijk voorgoed ontwrichten en deed qua slachtoffers wellicht alleen onder voor de Tweede Wereldoorlog. Het aantal dodelijke slachtoffers door de acht jaar durende An Lushan-opstand liep in de tientallen miljoenen.


Zie hier de top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.


6. Taipingopstand

De Taipingopstand was een massale burgeroorlog in Zuid-China van 1850 tot 1864, tegen de heersende door Mantsjoes geleide Qing-dynastie. Ze werd geleid door Hong Xiuquan die in visioenen de boodschap had gekregen dat hij een jongere broer van Jezus was. Voornamelijk burgers, stierven in een van de dodelijkste militaire conflicten in de geschiedenis.


5. De grote Chinese hongersnood – 43 miljoen doden

Mao Zedong en zijn begon met zijn campagne De Grote Sprong Voorwaarts en dit duurde van 1958 tot en met 1961. Mao Zedong wilde zorgen voor een snelle transformatie van China van een agrarische economie naar een socialistische industriële maatschappij door industrialisatie en collectivisatie. De Grote Sprong Voorwaarts leidde tot een enorme hongersnood met de tientallen miljoenen als gevolg.


4. De communisme in Sovjet-Unie – 49 miljoen doden

Goelags, Siberië, het executeren van bourgeois verdachte figuren: het kon en mocht allemaal. Met name Stalin zette mogelijke tegenstanders met miljoenen tegen de muur.


Zie hier de Top 40 veldslagen met de meeste slachtoffers aller tijden.


3. Mongoolse overheersing – 60 miljoen doden

Dzjengis Khan (1162 – 1227) was een Mongools heerser verenigde de Mongoolse stammen en stichtte qua oppervlakte het grootste aaneengesloten imperium in de wereldgeschiedenis. Het strekte zich uit van China tot aan de rivier de Donau. Tijdens de veldtochten onder zijn bewind vonden massale slachtpartijen onder de bevolking van veroverde steden plaats, vooral in Centraal-Azië.


2. Tweede wereldoorlog – 75 miljoen doden

Naast de vele soldaten was dit ook een oorlog met miljoenen burgerslachtoffers. Joden, Roma en homo’s werden met miljoen omgebracht in concentratiekampen en door bombardementen op steden kwamen ook zeer veel ‘gewone burgers’ om het leven.


1. Europese kolonisatie van Amerika – 130 miljoen doden

Ze gingen dood door wapengekletter, maar ook door de ziekten zoals de pokken, cholera en de mazelen die Europeanen met zich mee brachten.