, , ,

Top 10 jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis

Henri Cornet - Top 10 jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis

Jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis

Tussen Bernal in 2019 en Pogačar in de afgelopen twee jaar heeft de Tour de France nog nooit zo veel jonge renners vooraan gezien.

Maar vormen deze twee fenomenen van het moderne wielrennen een uitzondering in de geschiedenis van de Tour? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over wielrennen op deze website.


Top 10 jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis

Bron: www.anecsport.com


10. Jan Ullrich, 23 jaar en 237 dagen

De Duitse wielrenner, die betrokken was bij talrijke dopingzaken en vaak tweede achter Lance Armstrong, wist zijn naam toch op de lijst van winnaars van de Grande Boucle te zetten tijdens de editie van 1997.

Dat jaar, terwijl de Deen Bjarne Riis de grote favoriet was, profiteerde zijn jonge teamgenoot Jan Ullrich van het vroege falen van zijn leider om zichzelf te laten gelden en zijn klimvaardigheden te tonen.

Ondanks enkele aanvallen van Richard Virenque en Marco Pantani in de bergen, won de Duitse renner gemakkelijk zijn eerste en enige Tour de France met meer dan negen minuten voorsprong op zijn runner-up Richard Virenque. Een succes dat vele anderen zou aankondigen, voordat de Armstrong-hegemonie eindelijk begon.


Zie hier de Top 10 Beste Duitse wielrenners aller tijden.


9. Jacques Anquetil, 23 jaar en 193 dagen

De eeuwige rivaal van Raymond Poulidor won zijn eerste Tour de France in 1957 op 23-jarige leeftijd. Winnaar van vier etappes, waaronder de drie tijdritten, won hij aan het einde van de wedstrijd van 4.700 km met een comfortabele voorsprong van veertien minuten op de Belg Marcel Janssens, tweede in het algemeen klassement.

Het begin van het tijdperk van overheersing van Anquetil, hij die tussen 1961 en 1964 nog vier Tour de France zal winnen.


8. Romain Maes, 22 jaar en 352 dagen

In 1935, tijdens de laatste Tour de France georganiseerd door Henri Desgrange, ging de overwinning naar een jonge Belg met de naam Romain Maes.

Vanaf de eerste etappe, terwijl zijn rivalen de pech hadden dat ze geblokkeerd werden achter een overweg, stak Maes deze over net voordat de trein voorbij was en haastte zich om te winnen, waarbij hij de gele trui greep die hij nooit meer zou opgeven.

Als hij niet bij de favorieten werd genoemd, overtrof hij zichzelf in de bergen en bleef hij de kloof met zijn belangrijkste rivalen vergroten. Aan het einde van de drie weken racen won hij met meer dan 17 minuten voorsprong en won hij in totaal drie etappes.


Zie hier de beste wielrenner aller tijden – De top 100


7. Laurent Fignon, 22 jaar en 346 dagen

Net als Jacques Anquetil won Fignon ook de Tour de France bij zijn eerste deelname in 1983.

Terwijl Lucien Van Impe de favoriet was, behaalde de Fransman Pascal Simon de grootste prestatie uit zijn carrière door de gele trui te pakken in Bagnères-de-Luchon in de Pyreneeën en zijn rivalen op meer dan vier minuten achterstand te zetten.

Helaas dwong een val hem zich terug te trekken uit de race. Door het gebroken schouderblad gaf hij zijn gele trui door Laurent Fignon, toen tweede in het algemeen klassement.

Laatstgenoemde houdt de trui tot Parijs en vergroot zelfs het gat op zijn tegenstanders tijdens de laatste tijdrit in Dijon die hij won, de dag voor de definitieve aankomst op de Champs-Élysées.


Zie hier de Top 10 beste klimmers in het wielrennen aller tijden.


6. Felice Gimondi, 22 jaar en 289 dagen

Beter dan Jacques Anquetil en Laurent Fignon, Gimondi won de Tour de France in zijn eerste seizoen als professional.

Ter gelegenheid van de editie van 1965 en in afwezigheid van Jacques Anquetil, hoopte Raymond Poulidor meer dan ooit de race te winnen die hij zo miste op zijn palmares.

Maar dat was zonder te rekenen op deze jonge 22-jarige Italiaanse wielrenner. Felice Gimondi greep de gele trui in de derde etappe na zijn overwinning in Rouen.

Hij won zijn eerste en enige Tour de France, voordat hij een paar jaar later schitterde in de Giro en de Vuelta. Raymond Poulidor eindigde opnieuw als tweede.


5. Octave Lapize, 22 jaar en 280 dagen

Deze vooroorlogse wielrenner won de Tour de France van 1910, de eerste die de verschrikkelijke beklimmingen van de Pyreneeën bezocht.

Nek aan nek met de Frans-Luxemburgse François Faber, schitterde Lapize in de bergen ondanks zijn woede op de organisatoren en hij noemde ze moordenaars. Hij stak de top van de Aubisque te voet over vanwege de moeilijkheid van het parcours.

De jonge Franse wielrenner heroverde de leiding in het algemeen klassement twee etappes voor de finish in Parijs en won de Tour de France met 63 punten, vier minder dan zijn nummer twee François Faber.

Ja, toen werd het algemeen klassement niet bepaald door de tijd, maar via een puntensysteem dat werd toegekend volgens het klassement van elke etappe.


4. Egan Bernal, 22 jaar en 196 dagen

Terwijl Thibaut Pinot de favorieten in het algemeen klassement domineerde en Julian Alaphilippe uit zijn laatste krachten putte om zijn gele trui te behouden, veranderde alles tijdens de 19e etappe.

De eerste viel in tranen uit, zijn dijbeen gekneusd door de geleverde inspanningen, terwijl Alaphilippe zijn gele trui verloor nadat de etappe was geneutraliseerd op de top van de Col de l’Iseran door een hagelbui.

Alaphilippe liep een vertraging van twee minuten op op Egan Bernal, de nieuwe leider van de Grande Boucle. Na een verkorte voorlaatste etappe ging hij in het geel gekleed Parijs binnen en won op 22-jarige leeftijd zijn eerste en tot nu toe enige Tour de France.


3. François Faber, 22 jaar en 187 dagen

Een jaar voor Octave Lapize won de Frans-Luxemburger de Tour de France van 1909 met een meesterlijke gemak, nadat hij in de tweede etappe de leiding had genomen in het algemeen klassement.

Als winnaar van zes van de veertien etappes op het programma, waaronder vijf op rij, eindigde hij de Grande Boucle met 37 punten, twintig minder dan zijn teamgenoot Gustave Garrigou die tweede werd.


Zie hier de Top 35 Wielrenners met de meeste etappeoverwinningen in de Tour de France.


2. Tadej Pogacar, 21 jaar en 365 dagen

Na een derde plaats in de Ronde van Spanje vorig jaar presenteerde Tadej Pogačar zich in 2020 op zijn eerste Tour de France met het label outsider.

Terwijl het duel Bernal – Roglič al snel in het voordeel van de Sloveense renner uitdraaide, was het uiteindelijk zijn jonge landgenoot die na een memorabele voorlaatste etappe het algemeen klassement won.

Ondanks een minuut achterstand op Roglič in het algemeen klassement, reed de jonge Sloveen een adembenemende tijdrit op de hellingen van de Planche des Belles Filles en won hij met een voorsprong van 1 minuut 21.

Hij pakte de gele trui een dag voor aankomst op de Champs, won de dag voor zijn 22e verjaardag zijn eerste Tour de France en werd daarmee de jongste winnaar van de Grande Boucle sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.


1. Henri Cornet, 19 jaar en 352 dagen

Henri Cornet

Henri Cornet

Ter gelegenheid van de tweede editie in 1904 leek Maurice Garin, winnaar van de eerste Tour de France, op weg naar zijn tweede, maar…

Hij en zeven andere fietsers werden beschuldigd van het ontvangen van hulp van een gemotoriseerd voertuig. De Union Vélocipédique de France besloot vier maanden na het einde van deze editie om deze renners te degraderen en een aantal van hen te schorsen voor alle wielerwedstrijden.

De overwinning ging uiteindelijk naar Henri Cornet, die aanvankelijk bijna drie uur achter Maurice Garin als vijfde eindigde. Op 19-jarige leeftijd tijdens deze eerste en enige kroning, heeft hij sindsdien de titel van jongste winnaar van de Tour de France.


Top 10 jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis

  1. Henri Cornet, 19 jaar en 352 dagen
  2. Tadej Pogacar, 21 jaar en 365 dagen
  3. François Faber, 22 jaar en 187 dagen
  4. Egan Bernal, 22 jaar en 196 dagen
  5. Octave Lapize, 22 jaar en 280 dagen
  6. Felice Gimondi, 22 jaar en 289 dagen
  7. Laurent Fignon, 22 jaar en 346 dagen
  8. Romain Maes, 22 jaar en 352 dagen
  9. Jacques Anquetil, 23 jaar en 193 dagen
  10. Jan Ullrich, 23 jaar en 237 dagen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie