Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

Wells Gray Provincial Park - Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken
Wells Gray Provincial Park - Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

Mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

Canada is een enorm land met weinig mensen en veel natuur. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Canada op deze website.


Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

Bron: www.333travel.nl


10. Mount Robson Provincial Park

Het Mount Robson Provincial Park is een park in de Canadese Rockies met een oppervlakte van 2.249 km². Het park ligt volledig in British Columbia, grenzend aan Jasper National Park in Alberta.

Mount Robson Provincial Park is ontstaan in 1913, hetzelfde jaar als de eerste beklimming van Mount Robson.

Het is het op één na oudste park in het provinciale systeem. Het park is vernoemd naar Mount Robson, dat het hoogste punt van de Canadese Rockies heeft en volledig in het park ligt.

In 1990 is Mount Robson Park opgenomen in de Canadese Rocky Mountain Parks UNESCO Werelderfgoed.

Het park staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en de geologische en ecologische betekenis van de berglandschappen met de habitats van zeldzame en bedreigde soorten, bergtoppen, gletsjers, meren, watervallen, canyons, kalksteengrotten en fossielen.


Zie hier de Top 10 mooiste nationale parken ter wereld 2022.


9. Yoho National Park

Het nationaal park Yoho ligt in het zuidoosten van Brits-Columbia in de Canadese Rocky Mountains en heeft voor Canadese begrippen eerder een beperkte oppervlakte van 1.313 km².

In het oosten grenst het aan het nationaal park Banff en in het zuiden aan het nationaal park Kootenay. Het wordt ontsloten door de Trans-Canada Highway 1 die tussen Golden en Lake Louise door het park loopt.

Het park is in 1984 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, samen met enkele andere nationale en provinciale parken. Samen vormen ze de Canadian Rocky Mountain Parks. Ze bevatten bergtoppen, gletsjers, meren, watervallen, kloven en kalksteengrotten.


Zie hier de Top 50 grootste stadsparken in de wereld.


8. Jasper National Park

Het Jasper National Park is gelegen in het westen van Alberta, en onderdeel van de Rocky Mountains. Het beslaat een gebied van 10.878 km² en omvat onder meer het plaatsje Jasper en Maligne Lake. Het Banff National Park ligt ten zuiden van dit park.

Omdat in Jasper National Park vele beren leven, heeft het bestuur overal bordjes geplaatst met het opschrift ‘You are in Bear Country’ om de toeristen tot voorzichtigheid te manen. Ook staan er veel grote borden langs de weg waarop gewaarschuwd wordt voor overstekend wild.

Er liggen verschillende gletsjers in dit park, waaronder die van het Columbia-ijsveld. Om bij de meeste bezienswaardigheden te komen is er de Icefields Parkway (Highway 93) van 230 km (143 miles) van Lake Louise in het Nationaal park Banff naar Jasper.


Zie hier de Top 10 meest bezochte nationale parken in de Verenigde Staten 2021.


7. Banff National Park

Het Nationaal park Banff ligt in het zuidwesten van Alberta en is onderdeel van de Rocky Mountains. Het beslaat een gebied van zo’n 6.641 km² en omvat onder meer de plaatsjes Banff en Lake Louise.

Er liggen verschillende gletsjers, bergen en rivieren in dit park, waaronder die van het Columbia-ijsveld. Om bij de meeste bezienswaardigheden te komen is er de Icefields Parkway (Highway 93) van 230 km (143 miles) van Lake Louise in het Nationaal park Banff naar Jasper.


6. Algonquin Provincial Park

Het Algonquin Provincial Park ligt in de provincie Ontario in Canada. Algonquin is met 7.725 vierkante kilometer is te vinden op relatief korte afstand van de grote steden Toronto en Ottawa. Algonquin is daarom één van de meest populaire parken in de provincie.

In het zuiden van het park loopt Highway 60, waar de kans zeer groot is dat je er een of meerdere elanden tegenkomt. Daarnaast lopen er ook onder andere beren, wolven, verschillende soorten herten en bevers rond.

Rondom Highway 60 zijn meerdere wandelroutes uitgezet door de natuur. Behalve via Highway 60 is Algonquin nog te bereiken via de oostkant (Pembroke) en via de noordkant. Als je de natuur in wil, is de boot de beste optie.

Boten of kano’s zijn te huur bij De Portage Store. Deze winkel ligt aan Canoe Lake en verhuurt veel zaken die met kanoën te maken hebben. Ook kan je vanaf daar tochten maken over de meren van het park.


Zie hier de Top 10 mooiste watervallen van Finland.


5. Bruce Peninsula National Park

Het Nationaal park Bruce Peninsula ligt in het zuidoosten van de provincie Ontario. Het park is opgericht in 1987. Met een oppervlakte van 154 km² is het één van de kleinere parken in Canada.

Het park is het hele jaar door geopend en biedt bezoekers uitzicht op de zonsopgang of zonsondergang, de rotsen van de Niagara-helling en de dieren in het wild, waaronder zwarte beren, vele soorten vogels, wilde orchideeën, de massasauga-ratelslang en veel meer.


Zie hier de beste parken in Nederland 2020 – De top 10 volgens Holidu.


4. Cape Breton Highlands National Park

Het Nationaal park Cape Breton Highlands ligt in het noordelijk deel van het Cape Bretoneiland in de provincie Nova Scotia. Met een oppervlakte van 949 km² is het één van de kleinere nationale parken in Canada.

Vogels in het park zijn onder verschillende soorten havikken, twee soorten uilen, de Jan-van-Gent, de torenvalk en de Amerikaanse zeearend.

Zoogdieren omvatten de witstaarthert, de marter, de lynx, de bobcat, de hermelijn en de rode vos. Het waterleven omvat de Noord-Atlantische walvissen, bultruggen, vinvissen, Atlantische dolfijnen en zeehonden.

Reptielen zijn onder andere de kousebandslang, de rode buikslang, de ringhalsslang, de gladde groene slang, e houtschildpad en delederschildpad.


3. Kootenay National Park

Het Nationaal park Kootenay is een nationaal park gelegen in het zuidoosten van Brits-Columbia, Canada.

Kootenay heeft een oppervlakte van 1.406 vierkante kilometer en is gelegen in de Canadian Rockies. Het park maakt samen met de parken Banff, Jasper en Yoho, en drie provinciale parken in Brits-Columbia deel uit van een werelderfgoed.

Kootenay National Park heeft een hoogteverschil van 918 meter boven zeeniveau bij de zuidwestelijke ingang tot 3424 meter boven zeeniveau bij Deltaform Mountain.

Het park werd in 1920 opgericht als onderdeel van een overeenkomst tussen de provincie Brits-Columbia en de Canadese federale overheid om een snelweg aan te leggen in ruil voor een strook land aan beide zijden van deze weg.

Deze stroken land werden ingericht als nationaal park. Het park is vernoemd naar de rivier de Kootenay, een van de twee grote rivieren die door het park stromen. De andere is de Vermillion.

De grootste toeristische attracties in het park zijn de warme bronnen, Olivemeer, Marble Canyon, Sinclair Canyon en de zogenaamde Paint Pots. De Paint Pots zijn een groep waterbronnen die rijk zijn aan ijzer.

Een van de zogenaamde Paint Pots in het park.
Een van de zogenaamde Paint Pots in het park.

Dit ijzer geeft de aarde rondom de bronnen een donkere rood-oranje kleur. De Paint Pots waren jarenlang een belangrijke bron van Gele oker-verfpigment voor de lokale bevolking.

Website: www.pc.gc.ca/en/pn-np/bc/kootenay


2. Garibaldi Provincial Park

Garibaldi Provincial Park
Garibaldi Provincial Park

Het Garibaldi Park genoemd is een wildernispark aan de kust van het vasteland van British Columbia, Canada, 70 kilometer ten noorden van Vancouver.

De lagere hellingen van het park, tussen 1.000 en 1.700 meter boven zeeniveau, worden gedomineerd door dichte bossen van douglas-spar, western red cedar en western-hemlock.

Bossen van hemlockspar, gele ceder, alpenspar en witte schorsdennen zijn aanwezig in de hoger gelegen gebieden. Deze maken uiteindelijk plaats voor de karakteristieke onvolgroeide bomen van subalpiene klimaten.

Wildlife gedijt in Garibaldi Park, met inbegrip van zoogdieren zoals grizzlyberen en zwarte beren, berggeiten, herten, marmotten en pika.

Ook zijn er bijzondere vogels in het park, waaronder de steenarend, de Amerikaanse zeearend, de blauwe gaai, de Canadese gaai en de sneeuwhoen.

Website: www.bcparks.ca/explore/parkpgs/garibaldi


Zie hier de Top 10 meest iconische dieren van Canada.


1. Wells Gray Provincial Park

Wells Gray Provincial Park - Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken
Wells Gray Provincial Park – Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

Het Wells Gray Provincial Park is een 5000 km² groot natuurgebied in de Oostelijke Cariboo Mountains. Die liggen in Brits-Columbia in Canada. Het park ligt dicht bij het plaatsje Clearwater.

Het is een park met grote diversiteit: diepe riviervalleien, hoge bergen met gletsjers, alpiene bergweiden en uitgestrekte oerbossen.

Wandelroutes zijn er spectaculair, onder meer door de vele watervallen. Een bekende waterval is de Helmcken Falls. Het is ook een populair gebied voor watersporten, zoals kajakken en kanovaren.

Het reliëf en de gevarieerde vegetatie van Wells Gray Park zorgen ervoor dat er meer dan 50 soorten zoogdieren zijn, waaronder bevers, marmotten, verschillende hertachtigen, zoals de eland en de kariboe, sneeuwgeiten, grizzlyberen, zwarte beren, wolven en wezels. Er zijn in totaal 219 soorten vogels te bewonderen.

In de laaggelegen gebieden in het park bevinden zich vooral zilversparren en douglassparren. Tussen 1500 meter en 2000 meter hoogte groeien er vooral zilversparren en pijnbomen. De alpiene zone is in de zomer bezaaid met bloemen.

Website: www.wellsgray.ca


Zie hier de mooiste natuurparken ter wereld (de top 20 met film).


Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken

  1. Wells Gray Provincial Park
  2. Garibaldi Provincial Park
  3. Kootenay National Park
  4. Cape Breton Highlands National Park
  5. Bruce Peninsula National Park
  6. Algonquin Provincial Park
  7. Banff National Park
  8. Jasper National Park
  9. Yoho National Park
  10. Mount Robson Provincial Park