, , , ,

Top 25 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden

Tsaar Nicolaas II - Top 25 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden

Beroemdste mensen uit Rusland alle tijden

‘Moedertje Rusland’ heeft veel grote namen voortgebracht. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Rusland op deze website.


Top 25 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden


25. Yuri Gagarin

Gagarin (9 maart 1934 – 27 maart 1968) was de eerste man die de ruimte toen hij in 1961 aan boord van de Vostok 1 een baan om de aarde voltooide. Hierna werd hij een nationale held in Rusland. Daarvoor was hij piloot bij de luchtmacht. Hij stierf tragisch bij een MiG-15- crash.


24. Aleksandr Solzjenitsyn

Solzjenitsyn (11 december 1918 – 3 augustus 2008) was een romanschrijver, filosoof, historicus en politiek gevangene.

Aleksandr Solzjenitsyn, een uitgesproken criticus van het communisme en de Sovjet-Unie, hielp bij het vergroten van het bewustzijn van de Goelag. Dit is een overheidsinstantie die toezicht hield op dwangarbeidskampen die waren opgezet in overeenstemming met het bevel van Vladimir Lenin. Zijn non-fictieboek De Goelag Archipel was een zeer invloedrijk werk en er werden miljoenen exemplaren van verkocht.


Zie hier de top 180 landen en persvrijheid 2021 – World Press Freedom Index


23. Vladimir Nabokov

De schrijver Vladimir Nabokov (23 april 1899 – 2 juli 1977), ook bekend onder zijn pseudoniem Vladimir Sirin, wordt het best herinnerd voor zijn controversiële roman Lolita. Hij was ook een entomoloog en hield van het componeren van schaakproblemen.


22. Leon Trotski

Trotski (21 augustus 1940 – 7 november 1879), een Russische politicus, politiek theoreticus en revolutionair. Hij ontwikkelde een politieke ideologie genaamd Trotskisme, die uiteindelijk een aanzienlijke impact had op de Russische politiek.

Hij speelde ook een cruciale rol bij het leiden van het Rode Leger naar de overwinning in de Russische Burgeroorlog.


21. Grigori Raspoetin

Misschien wel de meest controversiële en gemythologiseerde Rus van de 20e eeuw, Grigori Rasputin (21 januari 1869 – 30 december 1916) was een zelfbenoemde monnik en mysticus.

Hij is ook berucht om de betovering die hij uitsprak over de vrouw en het kind van de laatste Romanov-keizer. Het schandaal en de politieke intriges die hij in zijn kielzog achterliet, leidden tot zijn uiteindelijke moord tijdens WOI, en luidden de doodsklok voor het keizerlijke Rusland.


Zie hier het overzicht van grote bedrijven die Rusland boycotten of gewoon blijven.


20. Georgy Zhukov

De Sovjet-generaal en maarschalk van de Sovjet-Unie, Georgy Zhukov (1 december 1896 – 18 juni 1974) is verantwoordelijk voor de meest beslissende overwinningen van het Rode Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als jonge man diende hij in de Eerste Wereldoorlog en de Russische Burgeroorlog. Hij ontving vier onderscheidingen voor de Held van de Sovjet-Unie en werd minister van Defensie.


Zie hier 10 langstlevenden van koninklijke bloede aller tijden.


19. Anton Tsjechov

Tsjechov (Taganrog, 29 januari 1860 – 15 juli 1904) was een Russische schrijver van korte verhalen en toneelschrijver. Algemeen beschouwd als één van de grootste schrijvers van korte fictie, hebben de werken van Tsjechov de voortgang van het moderne korte verhaal beïnvloed.

Als toneelschrijver heeft Anton Tsjechov gezorgd voor de opkomst van het modernisme in het theater, samen met August Strindberg en Henrik Ibsen.


18. Dmitri Mendelejev

De chemicus Dmitri Mendelejev (Tobolsk, 8 februari 1834 – 2 februari 1907) creëerde wet en zijn versie van het periodiek systeem der elementen die een revolutie teweegbrachten op het gebied van chemie.

Zijn tafel was onafhankelijk van de versie van de tafel van de Duitse chemicus Julius Lothar Meyer. Mendelejev hielp ook bij de ontwikkeling van de eerste olieraffinaderij in Rusland.


Zie hier de top 50 grootste steden in Rusland.


17. Garry Kasparov

Kasparov (Bakoe, Azerbeidzjan, 13 april 1963) is een voormalig wereldkampioen schaken die gedurende 255 maanden op nummer 1 stond tijdens zijn 21-jarige carrière.

Na zijn pensionering richtte Garry Kasparov zich op schrijven en politiek. Hij stichtte ook een sociale beweging genaamd het United Civil Front, die deel uitmaakt van een oppositiecoalitie in Moskou.

Website: www.kasparov.com


16. Irina Shayk

Irina Shayk

Irina Shayk

Shayk (Yemanzhelinsk, 6 januari 1986) was het eerste Russische model dat in 2011 op de voorpagina van de Sports Illustrated Swimsuit-uitgave verscheen. Irina Shayk wordt algemeen beschouwd als een icoon in de branche en is het gezicht van veel internationale merken.

Ook een bekende filantroop in Rusland, Irina zamelt geld in voor een liefdadigheidsorganisatie genaamd Pomogi , die zieke kinderen helpt.


Zie hier de 50 Belangrijkste denkers en intellectuelen van 2020.


15. Catharina de Grote

Keizerin Catharina de Grote

Keizerin Catharina de Grote

Catharina de Grote (2 mei 1729 – 17 november 1796) was bijna 35 jaar keizerin van Rusland. Ze is de langst regerende vrouwelijke leider van het land. Als ambitieuze heerser breidde ze snel het Russische rijk uit.

Ze steunde de idealen van de Verlichting en de periode van haar heerschappij, het Catherinische tijdperk, wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van Rusland.


14. Khabib Nurmagomedov / Chabib Noermagomedov

Chabib Noermagomedov

Chabib Noermagomedov

De Russische professionele mixed martial vechter Khabib Nurmagomedov(Sil’di, 20 september 1988) staat bekend om de langste actieve ongeslagen reeks in MMA, met 28 overwinningen en geen verliezen.

In september 2020 werd hij tweede in de UFC-ranglijst voor heren. Hij beoefent de islam en is de eerste moslim die een UFC-titel wint.


13. Wassily Kandinsky

Deze beroemde Russische schilder en kunsttheoreticus is geboren in Moskou in het jaar 1866. Veel moderne kunstcritici en kunstenaars beschouwen Kandinsky als de vader van de moderne abstracte kunst.

Hij studeerde voor advocaat en rondde zijn studie met succes af, waarna hem een ​​hoogleraarschap werd aangeboden.

De geschiedenis herinnert zich hem als een van de meest verbazingwekkende schilders, ook al begon hij te tekenen en schilderen toen hij 30 jaar oud was.

In 1896 begon hij kunst te studeren aan de Academie van München. Zijn werk was revolutionair en luidde een nieuwe manier van denken en kijken naar kunst in (in Europa en over de hele wereld).

Zijn beroemdste werk uit de vroege jaren 1900 is een schilderij genaamd Der Blaue Reiter. Kandinsky had een grote invloed op de geschiedenis van de westerse kunst.

Der Blaue Reiter (1903) - Wassily Kandinsky

Der Blaue Reiter (1903) – Wassily Kandinsky

Zie hier de 10 beroemdste schilderijen van Wassily Kandinsky


12. Vladimir Lenin

Vladimir Lenin in 1920

Vladimir Lenin in 1920

De vader (of oprichter) van de Sovjet-Unie en de Russische revolutie, Vladimir Lenin is geboren in 1870. In 1887, nadat zijn broer, ook een politiek activist, was geëxecuteerd, omarmde Lenin het socialisme.

Lenin speelde een leidende rol bij het omverwerpen van de Russische regering en het vervangen ervan door bolsjewieken. Deze gebeurtenis is het meest bekend als de Oktoberrevolutie.

De revolutie vond plaats in het hedendaagse St. Petersburg in oktober 1917. Het zogenaamde Winterpaleis, zetel van de regering, later verplaatst naar Moskou, werd ingenomen door de bolsjewieken. Hun leider was Vladimir Lenin.

De gebeurtenissen in oktober leidden niet direct tot succes. Het duurde nog vijf jaar voordat Lenin in 1922 de Sovjet-Unie kon stichten.


11. Michail Baryshnikov

Michail Baryshnikov

Michail Baryshnikov

Baryshnikov is geboren in 1948 in Riga (het huidige Letland). Deze Russisch-Amerikaanse wordt beschouwd als éé van de beste en meest invloedrijke klassieke dansers van de jaren 70 en 80.

Baryshnikov begon zijn dansstudies op 12-jarige leeftijd in Riga. Clive Barnes, criticus van de New York Times, beschouwde hem als de meest perfecte danser die hij ooit heeft gezien.

In 1974 liep hij over naar Canada, om meer te leren over dansen. Michail Baryshnikov 1975 was hij te zien in de BBC-televisieserie Arena.

Hij was vier jaar hoofddanseres bij het American Ballet Theatre en één jaar hoofddanseres bij het New York City Ballet.

Na zijn danscarrière werkte hij als artistiek directeur van het American Ballet Theatre en White Oak Dance Project. hij richtte deze dansgroep op met zijn vriend Mark Morris.

In 1977 speelde hij in zijn eerste film, genaamd ‘The Turning Point’. Voor zijn rol in deze film werd hij genomineerd voor een Oscar.

Hij verscheen ook in de show Sex and the City. In 1991 speelde hij samen met Gene Hackman in de film Company Business.

Baryshnikov had een relatie met Jessica Lange met wie ze een dochter deelt. Hij heeft ook drie kinderen uit zijn huwelijk met Lisa Rinehart.


Top 10 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden


10. Maria Sjarapova

Sjarapova op Wimbledon 2009

Sjarapova op Wimbledon 2009

Maria Sharapova is geboren in 1987, in een stad genaamd Nyagan. Ze begon haar professionele tenniscarrière in 2001.

Sharapova is de beroemdste en meest succesvolle Russische tennisspeelster in de geschiedenis. Ze werd de nummer één tennisspeelster ter wereld, in 2005, op 18-jarige leeftijd.

Tijdens haar 19-jarige carrière wist ze vijf Grand Slam-titels te winnen, twee op de French Open en één op de Australian Open, Wimbledon en US Open.

Ze verscheen als model in de Sports Illustrated Swimsuit-editie. In 2007 werd Maria de Goodwill-ambassadeur voor de Verenigde Naties.

Ze verdiende tijdens haar carrière meer dan 300 miljoen dollar.

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen won Sharapova de zilveren medaille voor Rusland. Ze verloor de wedstrijd van Serena Williams.

Haar liefdadigheidsstichting (de Maria Sharapova Foundation genaamd) heeft miljoenen dollars gedoneerd om verarmde kinderen over de hele wereld te helpen.

In februari 2020 ging ze officieel met pensioen.


Zie hier de 140 belangrijkste denktanks in West-Europa in 2019.


9. Igor Fjodorovitsj Stravinsky

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky

Het leven van deze beroemde Russische componist begon in het jaar 1882 in een stad genaamd Oranienbaum. Het grootste deel van zijn familie was zeer muzikaal. Zijn vader, Fyodor Ignatievich Stravinsky was een beroemde operazanger.

Hij verwierf internationale bekendheid met een ballet genaamd De vuurvogel. Stravinsky stond bekend om het verleggen van de muzikale grenzen en ritmische structuur. Later in zijn leven verhuisde hij naar de Verenigde Staten. In 1945 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.

Hij blijft nog steeds een van de meest invloedrijke componisten in de geschiedenis en een van de beroemdste Russen.


8. Leo Tolstoj

Lev Tolstoj. Fotoportret door Prokoedin-Gorski

Lev Tolstoj. Fotoportret door Prokoedin-Gorski

Tolstoj is één van de beroemdste Russische schrijvers ter wereld. Veel van zijn werken worden als klassiekers beschouwd. Hij is geboren in 1828 in een aristocratische familie.

Zijn grootste literaire werken omvatten romans als ‘Oorlog en vrede’ en ‘Anna Karenina’.

Tolstoj was een veteraan van de Krimoorlog. Hij diende tijdens het beleg van Sebastopol. Hij is meerdere keren genomineerd voor een Nobelprijs, maar heeft die nooit echt gewonnen.

Leo Tolstoj blijft nog steeds een van de meest invloedrijke Russische schrijvers.


Zie hier de top 10 beste schaakfilms aller tijden.


7. Alexander Nevsky

Gravure Alexander Nevski, 1885

Gravure Alexander Nevski, 1885

Nevsky was een middeleeuwse Russische heerser, beroemd om zijn verdediging van het land tegen Duitse en Zweedse aanvallen. In 1547 werd hij erkend als een van de heiligen van de Russisch-orthodoxe kerk.

In de 13e en 14e eeuw is een literair werk genaamd ‘Het leven van Alexander Nevsky’ samengesteld en gepubliceerd. Nevsky werd hierin voorgesteld als een perfecte heerser van het krijger-koningtype.

Hij slaagde erin de Gouden Horde op afstand te houden, terwijl hij tegelijkertijd de Duitsers en Zweedse aanvallers versloeg.

Nevsky komt van zijn overwinning op de rivier de Neva (Nevsky betekent van Neva). Hij was toen pas 19 toen hij de gecombineerde strijdkrachten van Zweden, Noorwegen en Finland wist af te weren.


6. Vladimir Poetin

Vladimir Vladimirovitsj Poetin in 2021

Vladimir Vladimirovitsj Poetin in 2021

Poetin is geboren in 1952 en is een voormalig KGB-agent. Hij is licentiaat in de rechten en spreekt vloeiend Duits.

Hij werd de president van Rusland in 1999. Poetin heeft een zwarte band in judo en speelt graag ijshockey. Hij was ook Time Magazine’s persoon van het jaar in 2007.


Top 5 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden


5. Peter de Grote

Tsaar Peter de Grote van Rusland

Tsaar Peter de Grote van Rusland

Peter de Grote, geboren in 1672, was de heerser van het Tsaardom van Rusland, dat hij later hernoemde naar het Russische rijk of het rijk van Rusland. Hij breidde het Russische rijk uit en was verantwoordelijk voor het veranderen ervan in één van ’s werelds grootste mogendheden.

Peter de Grote stichtte de stad St. Petersburg, dat tot 1917 de hoofdstad van Rusland was. Onder zijn bewind en vanwege zijn beleid, werd Rusland in de 17e eeuw de grootste exporteur van ijzer.

Peter I Aleksejevitsj Romanov werd opgevolgd door zijn vrouw, Catharina I van Rusland. Deze tsaar was diep religieus en was een groot voorstander van de Russische orthodoxie.


4. Ivan de Verschrikkelijke

Ivan the Terrible and his Son Ivan, 16 November 1581 / Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan, 16 november 1581 (1883-85) - Ilya Repin

Ilya Repin (1883-85) : Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan, 16 november 1581

Ivan IV (of Ivan de Verschrikkelijke) is geboren in 1530. Hij was de grootvorst van Moskou,de titel die hij op 3-jarige leeftijd kreeg toen zijn vader stierf.

Toen hij zestien was stichtte hij het Tsaardom van Rusland en werd hij gekroond tot de eerste tsaar van Rusland.

Ivan was een autocratische heerser die verantwoordelijk was voor moorden op zijn eigen volk. Hij stond voortdurend op gespannen voet met de Russische adel, vanwege zijn beleid uit 1565 genaamd Oprichnina.

Oprichnina heeft geleid tot openbare executies en massale inbeslagnames van land van de Russische boyars, naam van de Russische adel.

In een vlaag van woede vermoordde Ivan zijn eigen zoon en erfgenaam evenals zijn kleinzoon.

Ivan de Verschrikkelijke is één van de beroemdste Russen en zal altijd herinnerd worden als de eerste Russische tsaar.


Top 3 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden


3. Michail Gorbatsjov

Michail Sergejevitsj Gorbatsjov in 1986

Michail Sergejevitsj Gorbatsjov in 1986

Gorbatsjov werd geboren in 1931 en was de laatste leider van de Sovjet-Unie.

Hij was verantwoordelijk voor het beëindigen van de Koude Oorlog en voor het beperken van het aantal atoombommen dat elk van de grote mogendheden had.

In 1990 ontving hij een Nobelprijs voor de vrede, voor zijn bijdragen aan het beëindigen van de Koude Oorlog en voor meer op vrede gericht beleid dat hij voerde dat leidde tot het einde van het Sovjettijdperk.


2. Josef Stalin

Josef Stalin

Josef Stalin

Stalin is geboren in 1878 in een kleine Georgische stad Gori. Stalin was betrokken bij de Russische revolutie. Deze beroemde Sovjet-politicus werd in het tweede decennium van de 20e eeuw de heerser van de USSR. Hij bleef in die functie tot de dag van zijn overlijden op 5 maart 1953.

Enkele van zijn ‘beste werken’ zijn De grote Zuivering, ook bekend als de Great Terror). Deze duurde van 1936 tot 1938 met verschrikkelijke politieke onderdrukking, etnische zuivering en moorden.

Naar schatting zijn in deze periode meer dan 1 miljoen Russen omgekomen. Hij was verantwoordelijk voor de massale landbouwhervormingen die leidden tot miljoenen doden in Oekraïne.

Stalin zal herinnerd worden als de beroemdste Sovjet-politicus. Hij wordt ook vaak geprezen om zijn leiderschap in de Tweede Wereldoorlog.


1. Tsaar Nicolaas II van Rusland

Tsaar Nicolaas II - Top 25 beroemdste mensen uit Rusland alle tijden

Tsaar Nicolaas II

Nicholas II van Rusland werd geboren in 1868. Hij was de laatste keizer van Rusland, die regeerde van 1894 tot 1917, het jaar dat hij afstand deed van de troon).

Hij was betrokken bij enkele van de meest gruwelijke gebeurtenissen in de Russische geschiedenis. Historici gaven hem destijds de schuld van anti-joodse pogroms, protesten tegen de joodse gemeenschappen die vaak leidden tot de dood van veel joden.

De ergste van deze anti-joodse protesten vond plaats in 1905. De gebeurtenis vond plaats in de Russische stad Odessa, waar meer dan 2.500 Joden werden vermoord.

Een andere van die vreselijke gebeurtenissen heette Bloody Sunday. Bloody Sunday, ook wel de Rode Zondag genoemd, vond plaats op 22 januari 1905 in de Russische stad St. Petersburg.

Ongewapende demonstranten werden beschoten door de leden van de Russische keizerlijke strijdkrachten. Demonstranten probeerden een petitie in te dienen bij Nicolaas II van Rusland.

Tsaar Nicolaas deed niet veel voor Rusland. Zijn beleid leidde tot de oprichting van de USSR en hij werd vooral verafschuwd door zijn eigen volk.

Toch is hij nog steeds een van de beroemdste mensen uit Rusland en zal hij altijd herinnerd worden als de laatste Russische keizer.


  1. Tsaar Nicolaas II van Rusland
  2. Jozef Stalin
  3. Michail Gorbatsjov
  4. Ivan de Verschrikkelijke
  5. Peter de Grote
  6. Vladimir Poetin
  7. Alexander Nevsky
  8. Leo Tolstoj
  9. Igor Fjodorovitsj Stravinsky
  10. Maria Sjarapova
  11. Michail Baryshnikov
  12. Vladimir Lenin
  13. Wassily Kandinsky
  14. Khabib Nurmagomedov
  15. Catharina de Grote
  16. Irina Shayk
  17. Garry Kasparov
  18. Dmitri Mendelejev
  19. Anton Tsjechov
  20. Georgy Zhukov
  21. Grigori Raspoetin
  22. Leon Trotski
  23. Vladimir Nabokov
  24. Aleksandr Solzjenitsyn
  25. Yuri Gagarin

  Zie hier alle landen met Boerkaverbod.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie