Wat zijn de grootste organen in het menselijk lichaam? (top 10)

Wat zijn de grootste organen in het menselijk lichaam?

We hebben nogal wat apparaten in ons lichaam die worden aangestuurd door een centrale computer. Hier hebben we de tien grootste apparaten uit ons lichaam op een rij gezet.

Het blijft een wonder dat er toch iedere dag zes miljard computers worden opgestart die niet volledig crashen. Hier direct ook wat informatie over de tien grootste organen in het menselijk lichaam.


Lees hier ->>> meer over het menselijk lichaam op deze website…


Wat zijn de grootste organen in het menselijk lichaam? De top 10


10. Prostaat met 20 gram

Onze prostaat is een klier die vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit en deze bevindt zich naast het rectum.

Bij ons mannen produceert dit apparaat een aantal hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd en voorkomt door samentrekking dat er sperma in de blaas kan stromen.


9. Schildklier met 35 gram

Bij ons mensen is de schildklier een vlindervormige, een zgn. endocriene, klier dit te vinden is aan de voorzijde van je hals, voor het strottenhoofd, tegen de luchtpijp aan.

Hij bestaat uit twee kwabben die weer zijn opgebouwd uit follikels of blaasjes. De schildklier produceert schildklierhormonen die de stofwisselingsprocessen beïnvloeden en je groei stimuleren.


8. Alvleesklier met 98 gram

Je alvleesklier zit ergens verstopt in je buik en je hebt ‘m nodig voor een goede bloedsuikerspiegel en spijsvertering.


7. Milt met 170 gram

In onze milt worden de plasmacellen gevormd uit B-lymfocyten en er worden ook rode bloedcellen afgebroken. Het ijzer dat daarbij vrijkomt wordt opgeslagen en de milt bevat ook een zeker reservoir aan bloed.

De milt draagt ook bij aan de verwijdering van afvalstoffen uit het bloed, maar ze is niet onmisbaar.


6. Nieren met 290 gram

Onze nieren zijn twee organen die liggen in de buikholte achter het buikvlies of peritoneum, links en rechts van de ruggengraat.

Ze hebben als taak de samenstelling van ons bloed constant te houden en daarbij verwijderen deze nieren opgeloste ongewenste stoffen, zoals afvalstoffen van de stofwisseling en via het voedsel opgenomen vergiften en geneesmiddelen.


5. Hart met 315 gram

Ons eigen hart is een zeer gespecialiseerd orgaan met vier afzonderlijke, door kleppen gescheiden kamers die samen twee pompen vormen die een in serie geschakelde, maar verder gescheiden long- en een lichaamscirculatie op gang houden.


4. Longen met 1.090 gram

In onze longen vindt gaswisseling plaats tussen lucht en bloed ten behoeve van onze stofwisseling.

Onze longen hebben een sponsachtige structuur zodat het oppervlak waar gasuitwisseling mogelijk is veel groter wordt. Hier ->>> een aardig voorbeeld van wat er met je longen gebeurt als je een verstokte roker bent…


Zie hier de Top 10 zwaarste organen in het menselijk lichaam.


3. Hersenen met 1.263 gram

Onze hersenen zijn een complex orgaan en het is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen of zenuwcellen waarvan elk in verbinding staat met een groot aantal andere neuronen, soms vele duizenden.

Ze besturen en coördineren sensorische systemen, beweging, gedrag, emotie en homeostatische lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en lichaamstemperatuur.


2. Lever met 1.560 gram

Onze lever speelt een belangrijke rol in stofwisseling. In ons lichaam wordt ze beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte.

De lever heeft een massa van anderhalve kilogram en 20% van het zuurstofverbruik is de lever het actiefste, na de huid het zwaarste en na de hersenen ook één van de meest veelzijdige orgaan.


1. Huid met 10.886 gram


Onze huid bestaat uit een aantal verschillende laagjes die in drie globale lagen kunnen worden ingedeeld.

Aan het oppervlak ligt de epidermis, de opperhuid, net daaronder ligt de dermis, de lederhuid. Samen, de dermis en epidermis, noemen we ze de cutis en onder de cutis ligt de subcutis, oftewel de bindweefsellaag.