Misvattingen hoe mensen over je denken
Het begrijpen van andere mensen, sociale perceptie, is echt niet makkelijk. We kunnen de gedachten van anderen niet lezen, dus moeten we conclusies trekken over hun mogelijke gedachten, gevoelens en bedoelingen. Decennia van onderzoek in de sociale psychologie laat zien dat onze gevolgtrekkingen vaak verkeerd zijn. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over psychologie op deze website.
Zeven misvattingen hoe mensen over je denken
Bron en meer informatie: Natalie Kerr: 7 Things You Might Get Wrong About People, Psychology Today, 19 oktober 2021
1. Mensen vinden je aardiger dan we vaak denken
Na een gesprek met iemand hebben we de neiging om ons zorgen te maken over hoe we overkwamen. Was ik niet te openhartig? Was ik niet te pretentieus? Uit onderzoek blijkt echter dat de ander niet zo kritisch is als wijzelf. Sterker nog, mensen hebben de neiging om ons aardig te vinden en meer van ons gesprek genoten te hebben dan we denken.
Onderzoekers noemen deze discrepantie in perspectieven de ‘liking gap’. Let wel op want: Aardig zijn voor collega maakt gelukkig, maar je verdient dan wel minder!
2. Praten met onbekenden is leuker dan je denkt!
We zijn vaak wat terughoudend om zo maar met vreemden te praten. In een onderzoek moedigden onderzoekers trein- en busrezigers aan om met een medepassagier te praten en anderen juist niet. De reizigers dachten dat ze gelukkiger zouden zouden zijn zonder praatje pot met onbekenden.
Het bleek dat het omgekeerde het geval was. Degenen die met een onbekende praatten, vonden de reis leuker dan degene zonder het praatje. Dit gold zowel voor extraverte als introverte personen. Zie hier tien meest gezochte eigenschappen in partner.
3. Overschat niet wat anderen aan je opmerken
Wanneer je zelf enorm bewust bent van een aspect van je gedrag of uiterlijk zoals een grote puist, overschat je vaak de mate waarin anderen dit opmerken. Onderzoekers noemen dit fenomeen het ‘spotlight-effect’. Zie hier hoe schaamte is te voorkomen door mentale training.
4. Anderen oordelen minder hard dan we denken
Wanneer we iets raars doen of een gĂȘnant moment hebben, zoals het vergeten van de naam van iemand of struikelen op het trottoir, denken we vaak dat anderen ons hard uitlachen of veroordelen. Onderzoek toont echter aan dat onze angsten overdreven zijn, mensen zijn minder kritisch en hard dan we denken.
5. Anderen doorzien je meestal niet
Je mag misschien wel denken of ‘voelen’ dat op je gezicht gedrukt staat dat je liegt of dat je je verveelt. Dat is echter niet het geval. In een experiment waarbij deelnemers de leugen moesten herkennen, tussen de waarheden, bleken ze verrassend slecht in staat om dit te doen. Dit is de illusie van transparantie. Maar… Liegende ouders produceren wel liegende kinderen!
6. Mensen waarderen een compliment meer dan je denkt
Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen onderschatten hoe goed een compliment anderen doet voelen. Je mag misschien wel denken dat dit slijmballerig overkomt en de ander zich er ongemakkelijk door zal voelen. Ook dit is in vele gevallen niet het geval, sterker nog: de ander wordt er juist blij van. Zie hier de redenen waarom mensen je niet mogen.
7. Je bent niet de enige die zaterdagavond alleen thuis is
Veel mensen denken dat ze beter zijn dan gemiddeld op bijna elk vlak: intelligentie, creativiteit, autorijden… Overigens zijn dit schoolvoorbeelden van het Dunning-Krugereffect.
Ook zul je misschien wel eens twijfelen aan de kwaliteit van je sociale leven. Onderzoek toont aan dat de meeste mensen denken dat anderen vaker naar feestjes gaan, meer vrienden hebben en over een grotere sociale kring beschikken.
Sociale media verergeren deze denkfout nog. Want let op: sociale media zorgen voor slapeloosheid, angst en depressies en intelligente mensen worden juist ongelukkig van vrienden.