10 mooiste kastelen van België – Een beschrijving, afbeelding en links

Mooiste kastelen van België - Burcht Reinhardstein
Mooiste kastelen van België - Burcht Reinhardstein

Mooiste kastelen van België

De Belgen hebben een rijke geschiedenis en zo’n geschiedenis laat gelukkig prachtige sporen na. Zie hier de tien mooiste kastelen van België.

Mochten er kastelen ontbreken die toch echt op het lijstje zouden moeten horen, mail dan naar: informatie@dutchmulimedia.nl.


Lees hier ->>> meer over België en hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 10 – Mooiste kastelen van België


10. Kasteel van Freÿr

Kasteel van Freÿr
Kasteel van Freÿr

Het kasteel van Freÿr ligt in het gelijknamige dorp Freÿr in de gemeente Hastière in de Belgische provincie Namen. Men noemt het wel een sterk verkleind Versailles.

Freÿr is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was eens de residentie voor hertogen en hun koninklijke gasten.

Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De meer dan driehonderd jaar oude oranjeries zijn de oudste van de Lage Landen.

Website: www.freyr.be


9. Kasteel van Chimay

Het kasteel rond 1600 afgebeeld in de albums van Croÿ
Het kasteel rond 1600 afgebeeld in de albums van Croÿ

Het kasteel van Chimay is een middeleeuws kasteel in Chimay in het zuiden van de Belgische provincie Henegouwen. Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche.

Chimay is de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay, sinds 1804 leden van de familie De Riquet de Caraman, van wie ook de Comtesse Greffulhe deel uitmaakt.

Website: www.chateaudechimay.be


8. Château de Beloeil

Kasteel van Belœil
Kasteel van Belœil

Het kasteel van Belœil is een kasteel in Belœil in de Belgische provincie Henegouwen. Het is sinds eeuwen de hoofdresidentie van de prinsen de Ligne. Het kasteel dateert uit de late middeleeuwen en is opgebouwd rondom een centrale erekoer.

In de 17de eeuw gaf de Prins de Ligne de opdracht het kasteel te verbouwen tot een barok symmetrisch kasteel . Kosten noch moeite werden gespaard om het naar Frans voorbeeld om te vormen. Het moest de macht en de status van de prins de Ligne versterken.

De gracht en de waterpartijen werden gegraven in Franse stijl. Van 1773 tot 1775 werd er een Engelse tuin aangelegd, mogelijks de eerste in de Zuidelijke Nederlanden.

Enkele jaren later wisten het kasteel en zijn eigenaars te ontsnappen aan de Franse Revolutie, waardoor het uitstekend bewaard bleef.

Website: www.chateaudebeloeil.com


Zie hier de Top 10 mooiste steden van België.


7. Kasteel van Gaasbeek

Binnenhof van het kasteel van Gaasbeek
Binnenhof van het kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek is een oorspronkelijk middeleeuwse burcht, thans nationaal museum. Het is te vinden in Gaasbeek, een deelgemeente van Lennik.

Vermoedelijk liet Godfried van Leuven hier omstreeks 1240 een burcht bouwen als verdediging van het hertogdom Brabant tegen het graafschap Henegouwen. Tijdens het ancien regime was dit het centrum van het Land van Gaasbeek.

In 1388 maakten de Brusselaars het kasteel met de grond gelijk. Daarmee namen ze wraak voor de moord op Everaard t’Serclaes door getrouwen van de kasteelheer, Sweder van Abcoude, die het kasteel nadien weer opbouwde.

Er verbleven een aantal belangrijke families uit de geschiedenis der Nederlanden, onder andere de Hornes en de Egmonts. De bekendste was graaf Lamoraal van Egmont, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling.

Website: www.kasteelvangaasbeek.be


6. Kasteel van Bouillon

Burcht van Bouillon
‘Burcht’ van Bouillon

Het Kasteel van Bouillon is een hoogteburcht van middeleeuwse oorsprong die het Belgische stadje Bouillon in de provincie Luxemburg domineert.

De burcht is strategisch gelegen op een lange rotskam in een lus van de rivier de Semois, die er aan twee kanten langs stroomt. De vesting bestaat uit drie delen die door bruggen met elkaar verbonden zijn tot een aaneengesloten geheel.

De bekendste bewoner was Godfried van Bouillon, die het kasteel in 1096 verpandde om zijn deelname aan de Eerste Kruistocht te financieren.

Website: www.bouillon-tourisme.be


5. Kasteel Alden Biesen

Westvleugel van kasteel Alden Biesen met tuin van de landcommandeur
Westvleugel van kasteel Alden Biesen met tuin van de landcommandeur

Alden Biesen is de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid.

De architecturale uitwerking van het geheel geeft blijk van een verrassende dualiteit tussen enerzijds een middeleeuwse besloten waterburcht met krijgskundige betekenis en anderzijds geeft het geheel vorm aan een weids openliggend classicistisch opgevat kasteel.

Website: www.alden-biesen.be


4. Kasteel van Seneffe

"">>


Zie hier de top 10 mooiste kastelen van Frankrijk.


3. Burcht Gravensteen

Gravensteen - luchtfoto uit 1970
Gravensteen – luchtfoto uit 1970

Het Gravensteen in Gent is als enig overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem een bijzondere bezienswaardigheid, die dan ook een belangrijke toeristische troef vormt voor de stad.

Het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen zijn toegankelijk voor bezoekers.

Website: Burcht Gravensteen


2. Kasteel van Ooidonk

Kasteel van Ooidonk
Kasteel van Ooidonk

Het kasteel van Ooidonk is een monumentale oude waterburcht ten zuiden van het Belgische dorp Sint-Maria-Leerne, niet ver van Deinze. Oorspronkelijk ontstaan in de 12e eeuw als boerderij, spreekt men in de 14e eeuw van een versterkte waterburcht.

Het kasteel diende vroeger als voorpost en verdedigingsbolwerk van de stad Gent aan de Leie. Het werd de zetel van de heerlijkheid Nevele na 1381 en kwam in bezit van een tak van de Franse familie Montmorency.

Het slot is door de Gentenaars verwoest in 1491, tijdens de Vlaamse Opstand tegen Maximiliaan.

Filips van Montmorency woonde er in de 16e eeuw woonde, de graaf van Horne die in 1568 op last van de Spaanse heerser onthoofd werd. In 1579, in de periode dat Gentse opstandelingen Filips II van Spanje als graaf van Vlaanderen hadden afgezet, werd het nogmaals verwoest.

In 1592 is de ruïne opgekocht door Maarten della Faille die het liet herbouwen tot kasteel in renaissancestijl. Door huwelijk kwam het kasteel in het bezit van de familie Du Bois.

Website: www.ooidonk.be


Zie hier de top 10 mooiste badplaatsen van België.


1. Burcht Reinhardstein

De Burcht Reinhardstein, ook wel Burg Metternich genoemd, ligt in de Ardennen, bij het Luikse plaatsje Ovifat, aan het riviertje de Warche Dit is vlak bij het punt waar dit het stuwmeer van Robertville (Lac de Robertville) verlaat.

De burcht is de hoogst gelegen van heel België. Vlak bij de burcht stort de waterval van Reinhardstein zich in de Warche. Met zijn 60 meter verval is het meteen ook de hoogste van het land.

Reinout van Weismes heeft de hoogteburcht in 1354 gebouwd. Hij ligt op een rotsachtige uitsprong in het rivierdal en is nu helemaal omgeven door bos. Vanaf 1969 is de burcht grondig opgeknapt onder impuls van de nieuwe eigenaar professor Jean Overloop.

Na de reconstructie bleef hij er wonen tot bij zijn dood in 1994. Zijn vrouw en dochter, die het kasteel na zijn dood erfden, hebben het aan een vzw geschonken.

De burcht is bewoond maar toegankelijk voor toeristen. Er loopt ook een pittoreske wandelroute langs.

Voor de populaire jeugdserie Het Huis Anubis zijn hier diverse opnamen gemaakt.

Website: www.reinhardstein.net


Zie hier ->>> de grootste kastelen ter wereld op deze website.


Top 10 – Mooiste kastelen van België

  1. Burcht Reinhardstein
  2. Kasteel Ooidonk
  3. Burcht Gravensteen
  4. Kasteel van Seneffe
  5. Château Alden Biesen
  6. Kasteel van Bouillon
  7. Kasteel van Gaasbeek
  8. Château de Beloeil
  9. Kasteel van Chimay
  10. Kasteel van Freyr