Wantrouwen is voor domme mensen die ongezond en boos zijn

0
Wantrouwen is voor domme mensen die ongezond en boos zijn
Wantrouwen is voor domme mensen die ongezond en boos zijn

Wantrouwen is voor domme mensen die ongezond en boos zijn

Geloof je echt dat je vriendin vreemd gaat, dat politici zakkenvullers zijn en alle bankiers graaiers? Dan zegt dit iets over je intelligentie volgens de onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Zij vonden dat intelligente mensen meer de neiging hebben om andere te vertrouwen dan de wat dommere specimen. En als je dan dit onderzoek niet gelooft… Wantrouwen is voor domme mensen!


Wantrouwen is voor domme mensen die ongezond en boos zijn

Dit onderzoek, gebaseerd op Amerikaanse data, ondersteunt eerder onderzoek uit Europese landen. Het is ook nog eens van groot belang, want ‘sociaal vertrouwen’ is het fundament onder onze instituties.

Hierbij moet je denken aan voorbeelden als de verzorgingsstaat en financiële markten. Ook niet onbelangrijk: mensen die meer vertrouwen hebben in anderen zijn ook nog eens gezonder en gelukkiger.

“Intelligence is shown to be linked with trusting others, even after taking into account factors like marital status, education and income. This finding supports what other researchers have argued, namely that being a good judge of character is a distinct part of human intelligence which evolved through natural selection.”

Noah Carl

Een verklaring zou kunnen zijn, dat intelligente mensen beter in staat zijn om het karakter van anderen te beoordelen. Zij zijn ook eerder geneigd zijn om relaties aan te kopen met mensen die hun vertrouwen niet beschadigen.


Zie hier wat iemand een eikel maakt.


Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat de intelligentere mensjes onder ons situaties beter kunnen inschatten waarbij de ander mogelijk vals zou kunnen gaan spelen.

Professor Francesco Billari geeft aan dat dit onderzoek naar sociaal vertrouwen grotere implicaties heeft. Het gaat ook om vertrouwen in de publieke gezondheidszorg, het gevoerde beleid en compassie met de ander.

Overheden, religieuze groepen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld moeten vertrouwen in de samenleving bevorderen. Dit kan zorgen voor gezondere en gelukkigere mensen.


Bron en meer informatie: Noah Carl, Francesco C. Billari. Generalized Trust and Intelligence in the United States, PLoS ONE


 

Geef een reactie