Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621?

0
Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621
Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621?

Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621?

Vandaag gaan we het hebben over het meest verslavende voedsel en het goedje E621. We hebben een mooie top 10 met wat (vr-)eten waar we maar niet mee kunnen stoppen. Op één staat Fast Food. Daar zit namelijk alles in wat slecht voor je zou kunnen zijn zoals de smaakversterker E621. En als er dan weer iets enorm slecht zou kunnen zijn, dan is het dat goedje wel.

Wij komen tot een opsomming van 20 kwalen die E612 zou veroorzaken: van Alzheimer, tot versnelde hartslag en een laag libido. We sluiten af met een “must see” episch filmpje van de mannen van Epic Mealtime.

Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621
Wat is het meest verslavende voedsel en hoe zit het met E621?

Hoe zit het met E261

Vaak staat het E nummer 621 niet op de verpakking vermeld, omdat de producenten dat niet zo fijn vinden. Het zit bijvoorbeeld in chips, diepvriesproducten, mayonaise, brood, kant en klaar gerechten, snoepjes, dieetproducten en zelfs babyvoeding. Het staat wel op deze verpakkingen, maar dan onder een andere naam zoals monosodiumglutamaat, MSG of ve-tsin. Dit goedje zit tegenwoordig dus in het merendeel van de onze producten verwerkt.

Verschillende studies laten zien dat er een verband is tussen de smaakversterker en obesitas en nog veel meer kwalen zoals je straks zult zien. In In Noorwegen, Finland en Oostenrijk is E621 vanwege de schadelijke gevolgen voor de mens zelfs verboden. Wanneer je bijvoorbeeld aan je chips begint gaat de smaakversterker aan de slag met de eetlust opwekkende werking van MSG. Dus nog een handje en nog maar zakje chips dan?

De link tussen MSG en overgewicht en obesitas
Op de universiteit van Noord-Carolina is het gebruik van MSG onderzocht onder 752 mensen in de leeftijd van 40 tot 59 jaar. Het bleek overduidelijk dat MSG in verband kan worden gebracht met overgewicht. De mensen die geen MSG binnen kregen hadden een kans van 12,3 procent op een BMI hoger dan 25 en groep die de meeste MSG binnen kreeg had maar liefst 30,3 procent kans op overgewicht. Natuurlijk kregen beiden groepen evenveel beweging en evenveel calorieën.

E621 en de andere gevolgen voor de gezondheid

Monosodiumglutamaat wordt, naast het veroorzaken van overgewicht, ook in verband gebracht met onder andere:

 • migraine
 • multiple sclerose
 • verslechtering van de hersenfunctie
 • slechte hormoonhuishouding
 • ADD
 • Altzheimer
 • epilepsie
 • toename van autisme
 • ontstekingen
 • kanker
 • type 2 diabetes
 • een brandend, verdoofd of prikkelend gevoel in de nek, onderarm, borst of rug
 • warmte en zwakte in het gelaat
 • vermoeidheid
 • duizeligheid
 • pijn op de borst
 • misselijkheid
 • snelle hartslag
 • moeilijkheden met ademen
 • laag libido
 • slaperigheid
 • heftig verlangen naar het zelfde eten

Top 10: Wat is het meest verslavende voedsel

 

10. Koolhydraatrijk voedsel

In bijvoorbeeld pasta, brood, aardappelen en rijst zitten de heerlijk hemelse koolhydraten. Deze stofjes geven je een goed gevoel door de dopamine die vrijkomt. Koolhydraten zijn daarom zeer verslavend.

9. Zoute snacks

Veel eten heeft van eigens al zout en de producenten doen daar graag wat bij. Samen met zure en zoete smaken blijkt zout verslavend te werken.

8. Kauwgom

De kauwende beweging kan ook verslavend zijn. Dat kan te maken hebben dat wij in vroeger dagen vele malen langer herkauwden op ons voedsel.

7. Vet

Vet was ooit noodzakelijk als reserve in slechte tijden. Slechte tijden zijn er niet meer, maar vet voedsel des te meer…

6. ‘Light’ voedsel

Wat nou light, ze zitten vol met zwaar verslavende smaakversterkers die het hongergevoel maar blijven voeden!

5. Chocola

De Maya’s wisten het al: lekker verslavend die chocola. In chocola zitten onder andere de stoffen afrodisiacum, phenylethylalanine en theobromine en deze hebben stimulerend effect. Het fijne afrodisiacum verhoogt ook nog eens het het libido van mannen en vrouwen, theobromine brengt je in een soort roes en wordt als medicijn gebruikt als vaatverwijder en als middel wat inwerkt op de hartspier. Phenylethylalanine zorgt voor opwinding, duizeligheid en angst. Mooi spul, die chocola…

4. Suiker

Een citaat volstaat hier naar onze mening. Lees wat Wim van den Brink, hoogleraar Verslavingszorg in het Academisch Medisch Centrum er in Trouw zover heeft gezegd: “”Ratten, weten we nu, hebben soms zelfs liever suiker dan cocaïne. Je leert ze bijvoorbeeld dat ze op een pedaaltje moeten trappen om beloond te worden met een heel zoet drankje. Dan blijken ratten bereid te zijn heel hard te werken voor een beetje suiker. Stop je met belonen, dan blijven ze nog heel lang op dat pedaaltje trappen in de hoop dat ze alsnog hun beloning krijgen. Om het zeker te weten, zou je ratten niet alleen die suiker moeten geven als beloning, maar daar ook een bestraffing aan koppelen, zoals elektrische schokjes. Vraag is of ze dan nog net zo hard op dat pedaaltje blijven trappen. Dat is verslaving: dat je met iets blijft doorgaan, ook al heeft het akelige gevolgen.

3. Kaas

Wisten jullie dat in kaas een soort morfine zit, genaamd casomorfine. Deze stof maakt je relaxed, maar kan ook zorgen voor vermoeidheid en depressies.

2. Cafeïne

Koffie houdt je wakker en alert. Als je plotseling stopt na veel cafeïnegebruik krijg je onthoudingsverschijnselen als last van hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Cafeïne zit in bijvoorbeeld ook in Red Bull en thee.

1. Junkfood en Fast Food

In Junkfood en Fastfood zitten in grote hoeveelheden van de bovenstaande stoffen en voedsel(-resten). KFC, Burger King en McDonald’s zijn onze grootste dealers!

Geef een reactie