Populairste kazen ter wereld
Wereldwijd weten we miljoenen kilo’s. Zie hier de tien populairste kazen ter wereld. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.
Top 10 – Populairste kazen ter wereld
10. Camembert de Normandie
De camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. Een camembert heeft een gewicht van zo’n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter. De Camembert de Normandie is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese Appellation d’Origine Contrôlée / Appelation d’Origine Protégée. keurmerk mag voeren.
De naam camembert is nooit als merk geregistreerd, met als gevolg dat deze kaas nu overal ter wereld tot in Nieuw-Zeeland aan toe wordt geproduceerd. Wat wel een beschermde naam is, is Camembert de Normandie. Deze kaas komt gegarandeerd uit Normandië en heeft daarom sinds 1983 het Appellation d’Origine Contrôlée-keurmerk en sinds 1996 het AOP-keurmerk. In Normandië worden per jaar achttien miljoen camembertkazen gemaakt. Deze moeten met een speciale lepel, een louche, worden gegoten.
Zie hier ->>> de top 10 populairste Franse kazen op deze website.
9. Gorgonzola
De Gorgonzola is de al eeuwenoude blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië. De gebruikte schimmel, Penicillium glaucum, is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak. Het stadje Gorgonzola bij Milaan claimt de oorsprong ervan te zijn, maar dat is allerminst zeker. De kaas geniet binnen de EU bescherming als beschermde oorsprongsbenaming.
8. Paneer
De Paneer of panir is kaas afkomstig uit India. Je maakt hem van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van het water. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van stremsel afkomstig uit de lebmaag van een kalf. Dat maakt dat paneer geschikt is voor lacto-vegetariërs, meer in het bijzonder Indiase hindoes die vanwege hun religie geen runderen mogen eten.
7. Goudse kaas
De Goudse kaas is een van oorsprong Nederlandse harde kaas. Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel, weegt tussen de 1 en de 16 kg en heeft een vetgehalte van minstens 48% (gewoonlijk rond de 51%). De soort dankt de naam Goudse kaas aan het feit dat hij al eeuwenlang in Gouda wordt verhandeld. De kaasmarkt in Gouda wordt tegenwoordig alleen nog als toeristenattractie eenmaal per week gehouden in de zomermaanden.
6. Brie de Meaux
De Brie de Meaux AOP is een Franse traditionele, rauwmelkse witte korstkaas van koemelk met het AOC- en AOP-keur. De naam komt van de historische regio Brie, 50 km ten oosten van Parijs, en de stad Meaux. De kaas behoort tot de zogenaamde zachte kazen en is de vader van de zachte witte-korstkazen.
Top 5 – Populairste kazen ter wereld
5. Parmigiano Reggiano
Parmezaanse kaas is een kaassoort die oorspronkelijk uit Italië komt, uit de omgeving van Parma. De kaas komt uit de regio Parma en heeft de vorm die hij in de 13e eeuw ook al had.
De zuivelverwerking in die streek zou al een veel langere geschiedenis hebben. De kaas maakt men nog steeds volgens het oude recept, met alleen de melk uit de streek, stremsel, vuur en de kunst van het kaasmaken. Andere toevoegingen aan de kaas zijn niet toegestaan. Het zijn vooral familiebedrijven die deze kazen maken.
4. Ricotta
De Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Ricotta bevat een laag zout- en vetgehalte.
Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het wordt gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel.
Top 3 – Populairste kazen ter wereld
3. Feta
De Feta is een Griekse kaas. Ze behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas maak je van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk.
Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), gedurende een periode van minimaal twee maanden. Feta droogt snel uit wanneer hij uit de zoutoplossing wordt gehaald.
2. Cheddar
De Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas. Deze kaas komt maakte men oorspronkelijk alleen in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in een aantal grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Cheddar maakt men nu in het Verenigd Koninkrijk, de Ierse Republiek, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Zweden. Meestal gaat het daarbij om massaproductie en de kwaliteit en de smaak variëren sterk. Hierbij voegt men soms ook smeltzouten toe om de cheddar zachter te maken en gemakkelijker te laten smelten. Dit is ten behoeve van de fastfoodindustrie voor bijvoorbeeld het broodje hamburger.
1. Mozzarella
De Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijk Italiaanse mozzarella is de mozzarella di bufala vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Beide zijn wel volgens dezelfde principes vervaardigd, maar hebben een geheel eigen smaak en structuur.
De mozzarella di bufala is porseleinwit (net als de buffelmelk) terwijl de koemelkmozzarella een licht gelige kleur van het in koemelk aanwezige caroteen heeft. De mozzarella di bufala wordt als een delicatesse beschouwd en is duurder dan de koemelkmozzarella.
Mozzarella geniet binnen de Europese Unie bescherming als Gegarandeerde traditionele specialiteit.
Zie hier ->>> de tien meest stinkende kazen ter wereld.