Top 10 lekkerste kazen uit Italië

0
Gorgonzola - Top 10 lekkerste kazen uit Italië
Gorgonzola

Lekkerste kazen uit Italië

Italianen zijn niet alleen mensen die heel hard praten met grote handbewegingen en een gouden ketting om hun nek.

Ze zijn ook de vaders en moeders van vele voortreffelijke kazen. Er zijn meer dan 450 soorten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Italië en hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


Top 10 lekkerste kazen uit Italië

Bron: www.topito.com


10. Burrata

Burrata
Burrata

De Burrata is een verse kaas van koemelk die gemaakt is van mozzarella en room. De buitenkant lijkt op een mozzarella, de binnenkant is romig met een gesponnen pasta. Burrata komt oorspronkelijk uit Apulië.


Goed: kaas en wijn verminderen kans op Alzheimer zegt onderzoek!


9. Valtellina Casera

Valtellina Casera
Valtellina Casera

De Valtellina Casera is een kaas gemaakt van halfvolle koemelk in de Noord-Italiaanse provincie Sondrio. De oorsprong gaat terug tot de zestiende eeuw en het wordt veel gebruikt in de keuken van de Valtellina.


8. Fontina

Fontina
Fontina

De Fontina is een beetje zachte, strogele kaas met een licht zoete, nootachtige smaak. De kaas heeft kleine, ronde gaatjes. Van oorsprong komt Fontina uit noordwest Italië, uit Aosta.

Deze tafelkaas wordt vaak geserveerd met bleekselderij of druiven of op getoast witbrood. Deze kaas is ook geschikt om mee te koken, zeker voor saus en vullingen, omdat hij gemakkelijk smelt. Ook is er een fonduevariant van de Fontina, die uit Piëmont komt, die met eigeel, melk en witte truffels wordt bereid.

De kaas heeft een zeer uitgesproken geur.


Antwoord op de vraag: in welk land wordt het meeste kaas gegeten? (NL 11)


7. Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas

De Parmezaanse kaas is een kaassoort die oorspronkelijk uit Italië komt, uit de omgeving van Parma. De kaas die in de regio geproduceerd wordt, had al in de 13e eeuw de vorm die hij nu nog steeds heeft.

Om 1 kilo Parmezaanse kaas te maken is ongeveer 16 liter koemelk nodig. Voor een hele kaas van 40 kg is dat ruim 600 liter. De kaas is zeer lang houdbaar. Voor gebruik – bijvoorbeeld om schotels te gratineren, of om op pasta te strooien – wordt deze vaak geschaafd of geraspt.


Zie hier de Top 10 gezonde en goedkope voedingsmiddelen.


6. Pecorino Romano

Pecorino Romano
Pecorino Romano

De Pecorino is een schapenkaas. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord pecora, dat schaap betekent. Er zijn vele regionale varianten en de kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid.


Let op: oude kaas vertraagt verouderingsproces.


5. La Mozzarella di Bufala

Mozzarella di bufala
Mozzarella di bufala

Buffelmozzarella is een mozzarella gemaakt van de melk van Italiaanse mediterrane buffels. Het is een zuivelproduct dat traditioneel is vervaardigd in Campanië, vooral in de provincies Caserta en Salerno.

De term mozzarella is afgeleid van de procedure die we mozzare noemen, wat “met de hand snijden” betekent, van de wrongel scheiden en in afzonderlijke stukjes serveren, dat wil zeggen het proces waarbij de wrongel in kleine balletjes wordt gescheiden.


4. Ricotta

 

Ricotta
Ricotta

 

De Ricotta is een witte zachte en frisse kaas van koeien- of schapenmelk met een milde en zacht zoete smaak. Het bevat een laag zout- en vetgehalte.

Ricotta betekent ‘opnieuw gekookt’. De naam verwijst naar de methode waarop ricotta gemaakt is: het is gemaakt van de wei die overblijft nadat deze is gescheiden van de wrongel.


3. Mascarpone

Mascarpone
Mascarpone

De Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voorkwam rond 1600 in Lombardije in Noord-Italië, ten zuidwesten van Milaan. Mascarpone is gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar is.

Het is waarschijnlijk het bekendst als ingrediënt in tiramisù, het beroemde Italiaanse dessert. Het wordt vaak gebruikt in plaats van boter om risotto dik te maken en te verrijken.


2. Grana Padano

Grana Padano
Grana Padano

De Grana Padano is een harde kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.

De kaas is niet zo vet, en langzaam gerijpt van melk van koeien die op grasweiden grazen.

Grana Padano kaas maakt men al sinds de 12e eeuw.


1. Gorgonzola

Gorgonzola - Top 10 lekkerste kazen uit Italië
Gorgonzola

De Gorgonzola is blauwschimmelkaas van volle koemelk uit het noorden van Italië die al sinds eeuwen vervaardigd wordt. De gebruikte schimmel, Penicillium glaucum, is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak.

Het stadje Gorgonzola bij Milaan beweert de oorsprong ervan te zijn, maar dat is allerminst zeker. De kaas geniet binnen de EU bescherming als beschermde oorsprongsbenaming.


Top 10 lekkerste kazen uit Italië

  1. Gorgonzola
  2. Grana Padano
  3. Mascarpone
  4. Ricotta
  5. La Mozzarella di Bufala
  6. Pecorino Romano
  7. Parmezaanse kaas
  8. Fontina
  9. Valtellina Casera
  10. Burrata

Geef een reactie