Gapen is niet te stoppen zegt onderzoek

0

Gapen is niet te stoppen zegt onderzoek

Gapen, je kunt het niet tegenhouden en het werkt ook nog eens aanstekelijk. Begint er iemand met gapen, dan ga je zoals gezegd vrolijk meedoen. Dat is samengevat wat de wetenschappers van de Nottingham University vonden in hun onderzoek.

Grappig is ook dat er een relatie is tussen de lengte van de gaap en de grootte van de hersenen. Lees meer als dit ‘gaap’-verhaal je aanstaat.


Lees hier->>> meer over slaap op deze website.


Gapen is niet te stoppen zegt onderzoek

Wat is gapen toch? Een definitie zegt:

…uit vermoeidheid of verveling je mond willekeurig wijd opendoen en daarbij diep ademhalen.

Gapen is een beetje het zelfde als plassen en hoesten, ook dat kun je niet tegenhouden. Als je het gapen proberen te onderbreken of stoppen, dan gaan je hersenen toch door. De wordt aandrang om te gapen wordt zo alleen maar groter.


Zie hier studie doorbreekt de top 10 mythes over tieners en slaap.


De relatie tussen grote van de hersenen de de lengt van de gaap

Primaten, zoals wij zelf, gapen wel wel 50% langer dan de andere diersoorten. Gapen lijkt ook nog eens voor verkoeling van de hersenen te zorgen. Daarom is het niet vreemd dat je met meer hersenen langer gaapt.

Volgens professor Jackson kan dit onderzoek ons zeker verder brengen. Het heeft iets te maken met het feit dat wij elkaar na-apen. Ook kant het ons verder helpen om te begrijpen waarom we al die rare onbedwingbare dwangneuroses hebben.

Professor Jackson: ‘We suggest that these findings may be particularly important in understanding further the association between motor excitability and the occurrence of echophenomena in a wide range of clinical conditions that have been linked to increased cortical excitability and/or decreased physiological inhibition such as epilepsy, dementia, autism, and Tourette syndrome.’


Bron en meer informatie: Beverley J. Brown, Soyoung Kim, Hannah Saunders, Clarissa Bachmann, Jessica Thompson, Danielle Ropar en Stephen R. Jackson: Neural Basis for Contagious Yawning in Current Biology, 31 augustus 2017


Geef een reactie