Kinderen en slecht slapen: na de geboorte soms wel zes jaar!

0
Kinderen en slecht slapen: na de geboorte soms wel zes jaar!
Kinderen en slecht slapen: na de geboorte soms wel zes jaar!

Kinderen en slecht slapen: soms wel zes jaar!

Leuk die baby’s en kinderen, maar het gaat wel ten kost van je nachtrust. Natuurlijk wisten we wel ze je rust verstoren, maar dat kinderen zo’n impact hebben op je slaapgedrag was ons nog niet bekend. Lees meer over dit onderzoek uitgevoerd door de University of Warwick.


Lees hier ->>> meer over gezondheid en hier ->>> meer over slapen op deze website…


Kinderen en slecht slapen: soms wel zes jaar!


De korte samenvatting:

  • Na de geboorte van het eerste kind herstelt de slaapduur en tevredenheid van het slapen van moeders en vaders, tot het niveaus van vóór de zwangerschap, pas na zes jaar na de bevalling.
  • Moeders slapen één uur minder in de eerste drie maanden na de bevalling. Vaders sliepen 15 minuten minder.
  • Zes jaar na de geboorte sliepen moeders 20 minuten minder en hadden vaders nog 15 minuten te weinig.
  • Een hoger gezinsinkomen en psychosociale factoren, zoals dubbel versus alleenstaand ouderschap, lijken geen invloed te hebben op slaap na de bevalling.

De onderzoekers van University of Warwick vroegen 4659 (aanstaande) ouders tussen 2008 en 2015 jaarlijks naar hun slaapgedrag. Gedurende deze jaren rapporteerden ouders ook over hun slaap in jaarlijkse interviews.


Dr. Sakari Lemola van het afdeling Psychologie van de University of Warwick zegt het volgende:

Vrouwen hebben de neiging om meer slaapverstoring te ervaren dan mannen na de geboorte van een kind.  Dit geeft aan dat moeders nog steeds vaker in de rol van primaire verzorger zijn dan vaders.


Als de kinderen tussen de vier en zes jaar oud zijn, is de slaapduur echter nog ongeveer 20 minuten korter bij moeders.

Bij vaders is de slaapduur 15 minuten korter vergeleken met hun slaapduur vóór de zwangerschap. Een soortgelijk tijdsverloop werd ook waargenomen voor hun tevredenheid met slaap.


Zie hier de Top 50 populairste voornamen België 2022 (M/J/B).


Bron en meer informatie: David Richter, Michael D Krämer, Nicole K Y Tang, Hawley E Montgomery-Downs, Sakari Lemola: Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers in: Sleep, Volume 42, Issue 4, April 2019