Leren omgaan met stress in jeugd voorkomt afglijden

0
Corpus striatum - Controle over stress in jeugd voorkomt
Corpus striatum - Controle over stress in jeugd voorkomt afglijden

Leren omgaan met stress in jeugd voorkomt afglijden

Het lijkt redelijk logisch als je jonge mensen in hun pubertijd lekker onder druk zet en veel stress laat ervaren, dat de kans dat ze later los gaan groot is.

Denk aan drugsverslaving, hyperactiviteit, liegen, gokken en meer van dat fraais. Leren we ze omgaan met die stress, dan gaat het een stuk beter zeggen onderzoekers van het Instituto de Neurociencias (INc) van de universiteit van Barcelona . Lees meer…


Leer en lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Leren omgaan met stress in jeugd voorkomt afglijden

Voor dit onderzoek werden drie groepen mannelijke ratten gebruikt. Twee groepen werde blootgesteld aan verschillende stress-situaties tijdens de puberteit. De eerste groep ratten was in staat de stress te controleren door deze te stoppen of te voorkomen.

De tweede groep werd blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid stress, maar konden met hun gedrag geen invloed uitoefenen op de stress. Een derde groep was de controlegroep zonder stress.

Tijdens de blootstelling aan stress werd de mate van stress bijgehouden met behulp van de Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as, de HPA-as (Hypothalamic-Pituitary-Adrenal axis). Deze speelt een belangrijke rol in de stressrespons.

Wanneer de ratten volwassen werden, voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit. Via cognitieve inspanningen werd de hoeveelheid dopamine type 2 in het corpus striatum gemeten, het gebied in onze hersenen dat relevant is het gedrag.


Despite the fact that being exposed to situations of stress has short and long-term negative effects on behaviour and physiology, there are several factors which could mitigate its impact. We have observed that one of these factors is the possibility of having control over the source of stress.


Zie hier de Top 100 beste tools om te leren 2022.


De ratten die niet hadden geleerd om stress onder controle te houden en weer werden blootgesteld aan stress, waren cognitief minder in staat om handelingen uit te voeren, waren hyperactief en er was een toename van dopamine waar te nemen.

Bij herhaalde blootstelling aan stress vertoonde de groep ratten, die wel geleerd hadden de stress onder controle te houden, juist een lagere HPA-reactie.

Oftewel: leer de jeugd omgaan met stress en het zal de wereld een stuk beter maken…


Bron en meer informatie: Maria Sanchís-Ollé, Silvia Fuentes, Jesús Úbeda-Contreras, Jaume F. Lalanza, Arnau Ramos-Prats, Antonio Armario en Roser Nadal: Controllability affects endocrine response of adolescent male rats to stress as well as impulsivity and behavioral flexibility during adulthood in Journal Scientific Report, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-40061-3


Geef een reactie