Nederlandse Untouchables
Actief: 1976 – 1982
Wie (waarschijnlijk): Cor van Hout, Frans Meijer, Jan Boellaard en Willem Holleeder
De latere Heineken ontvoerders, Van Hout, Boellaard en Meijer, wonen bij elkaar in de buurt en kennen elkaar als sinds hun jeugd. Willem Holleeder sluit zich later aan bij dit drietal, omdat hij bevriend raakt met Cor. Deze heren vormen eind jaren ’70 van de vorige eeuw een knokploeg die voor huiseigenaren krakers uit panden slaat. Ook zouden ze in die periode de Untochbles vormen, omdat ze nooit zijn gepakt voor een serie gewelddadige overvallen. Deze overvallen zouden zijn gepleegd in de periode tussen 1976 en 1982. Bij elkaar opgeteld zouden ze zo’n 7 miljoen gulden (3 miljoen euro) hebben buitgemaakt.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Toenmalig hoofdinspecteur, belast met het onderzoek naar de ontvoering van Heineken, Kees Sietsma, leider van het onderzoek in de Heineken-zaak: ‘…bikkelharde, dominante figuren, brutaal als de beul, overal lak aan. De professionaliteit en de hardheid waarmee deze ontvoering is uitgevoerd wijzen op een hechte groep met grote ervaring.’ (Bron BLVD, De Untouchables – Het criminele verleden van de ontvoerders van Freddy Heineken, 4 juni 2013)
Nederlandse Untouchables: 46 kogels afvuren op politiekever
Volgens Sjerp Jaarsma’s boek: ‘Handen omhoog! Dit is een overval’: ‘Voordat zij zich vergrepen aan Heineken hadden ze al meerdere bankovervallen op hun kerfstok. Op één van hun klussen negeerden ze een stopteken, waarbij ze tijdens de klopjacht 146 kogels op de politiekever afvuurden. De agenten schoten terug en Jan Boellaard werd geraakt. Om de kogelwonden als bewijslast in een rechtszaak te verbloemen, werden ze ‘behandeld’ met een verhitte staaf. Een klusje dat werd uitgevoerd door zijn beroemde handlanger Willem Holleeder. In dit boek foto’s daarvan, afkomstig uit het politiedossier. Ik denk dat Boellaard en Holleeder wel zullen opkijken als ze die zien…’ Bron: Thuis in Twente, Grootste bankoverval ooit: wie gaf dé tip?, 5 december 2016.
Zo zouden zij onder andere in januari 1982 aan de Amsterdamse Oosterdokskade een postzak hebben buitgemaakt met ruim 1,7 miljoen gulden die werd overgeladen in een geldauto. De ontsnapping was spectaculair: met een speedboot! ‘Drie van de daders hebben zich met een speedboot, die aan een steiger aan de achterkant van het postkantoor lag via het IJ uit de voeten gemaakt. De boot is later teruggevonden aan de noordzijde van het D. De politie vermoedt dat zij daar met een al gereedstaande auto zijn verdwenen.’ (Bron: Leeuwarder courant, 7 januari 1982).
En Brinks-geldtransport
De heren duiken plotseling op, verkleed als schilders, als één van de mensen van de geldtransportwagen van Brink’s-Gerlach bezig is de zak met geld van een loket over te brengen naar de transportauto. Ze beginnen onmiddellijk te schieten en één van de kogels mist maar net de man die het geld wilde inladen. Hij schrikt en laat de zak met geld vallen. Drie overvallers pakken vervolgens de geldzak en rennen naar de speedboot. Twee anderen vertrekken met een klaarstaande auto.
Het blijkt dat ze de gehele overval met de boot tot in de puntjes hebben voorbereid en geoefend hebben, ze hebben het zelfs gefilmd terwijl ze met de boot de exacte route varen om de beelden te kunnen bestuderen. Recherche-chef Van Riessen: ‘Hieruit blijkt weer de goede organisatie. Als er iets mis was gegaan, lag er een reserveboot klaar. Ze waren op alles voorbereid.’ (Bron: Telegraaf, 20 januari 1982)