, , ,

Snelheid van denken verandert nauwelijks gedurende leven zegt onderzoek

Snelheid van denken verandert nauwelijks gedurende leven zegt onderzoek

Snelheid van denken verandert nauwelijks gedurende leven

Onze mentale snelheid, de snelheid waarmee we kunnen omgaan met problemen die snelle besluitvorming vereisen, verandert in in de loop der jaren niet wezenlijk. Tot deze conclusie zijn psychologen van de Universiteit van Heidelberg gekomen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over onze hersenen op deze website.


Snelheid van denken verandert nauwelijks gedurende leven


Antwoord op de vraag: wat zijn de 10 meest stressvolle momenten in je leven?


Deze psychologen evalueerden gegevens van een grootschalig online experiment met meer dan één miljoen deelnemers. De bevindingen van de nieuwe studie laten zien dat de snelheid van cognitieve informatieverwerking grotendeels stabiel blijft tussen de 20 en 60 jaar. De informatieverwerking verslechtert alleen op hogere leeftijden.


Je gedachte kwijt? Je gedachte kwijt? Nieuw onderzoek heeft een verklaring!


Dr. von Krause: “De algemene veronderstelling is dat hoe ouder we worden, hoe langzamer we reageren op prikkels van buitenaf. Als dat zo zou zijn, zou de mentale snelheid het snelst zijn op de leeftijd van ongeveer twintig en zou dan afnemen met het ouder worden.”


Wist je dat liegen steeds makkelijker wordt…


Bij het evalueren van de gegevens zagen Von Krause en zijn collega’s op dat de responstijden van de proefpersonen gemiddeld stegen met toenemende leeftijd. Met behulp van een wiskundig model konden ze echter aantonen dat dit fenomeen niet te wijten was aan veranderingen in mentale snelheid.


Het antwoord op de vraag: waarom maakt sporten gelukkig?


Von Krause: “In plaats daarvan denken we dat oudere proefpersonen vooral langzamer zijn omdat ze voorzichtiger antwoorden en zich meer concentreren op het vermijden van fouten.” Tegelijkertijd neemt de motorische uitvoeringssnelheid af in de loop van het volwassen leven. Oudere deelnemers aan het experiment hadden meer tijd nodig om op de juiste toets te drukken nadat ze het juiste antwoord hadden gevonden.

Een andere bevinding van het onderzoek was dat de gemiddelde informatieverwerkingssnelheid alleen maar geleidelijk afnam bij deelnemers ouder dan 60 jaar.


Bron en meer informatie: Mischa von Krause, Stefan T. Radev en Andreas Voss: Mental speed is high until age 60 as revealed by analysis of over a million participants, in: Nature Human Behaviour, 2022; DOI: 10.1038/s41562-021-01282-7


Wist je dat psychopaat liegt beter liegt omdat hij sneller doorheeft hoe dat moet.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie